Android 12 (Go-edition) is aangekondigd: sneller in gebruik en langere accuduur

Android 12 (Go-edition) is aangekondigd: sneller in gebruik en langere accuduur

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Android 12 (Go-edition) is officieel. In een bericht kondigt Google namelijk de opvolger voor hun vereenvoudigde versie van Android aan. Ten opzichte van Android 11 Go moeten smartphones met Android 12 Go zuiniger zijn, sneller aanvoelen én opstarten. Wat is Android Go precies en wat is er nog meer verbeterd?

Wat is Android Go?

Elke versie-update van Android komt met aanpassingen en verbeteringen, maar wordt daarmee ook groter en ‘zwaarder’. De hardware van smartphones moeten over het algemeen krachtiger worden om Android goed te kunnen draaien. De echte budget-smartphones hebben echter vaak hardware die niet krachtig genoeg is om Android goed en soepel te draaien. Voor deze smartphones introduceerde Google in 2017 Android Go, een besturingssysteem speciaal gemaakt voor goedkope en ‘low spec’ smartphones.

In feite is Android Go een uitgeklede versie van Android voor de echte budgetsmartphone van om en nabij de honderd euro. Het moet deze smartphones en de gebruikers hiervan in staat stellen om, ondanks de minder snelle hardware, toch goed gebruik te kunnen maken van het Android-besturingssysteem. Volgens Google werd dit besturingssysteem destijds dan ook gelanceerd met als doel om meer mensen toegang te geven tot Android.

Gerelateerde artikelen

Sneller, soepeler en betere accuprestaties

Android 12 Go moet volgens Google voornamelijk een stuk sneller en soepeler in gebruik zijn dan Android 11 Go. Zo zouden apps tot dertig procent sneller moeten werken én een stuk sneller moeten opstarten. Bij Android 11 Go zat je soms seconden lang te wachten totdat een app zou werken, dit zou bij Android 12 Go niet meer moeten gebeuren.

Android 12 Go start in vergelijking met Android 11 Go apps veel sneller op

Android 12 Go start in vergelijking met Android 11 Go apps veel sneller op

Ook de accuprestaties zouden verbeterd moeten worden. Android 12 Go bespaart namelijk automatisch de levensduur van de batterij. Dit doet het besturingssysteem door niet gebruikte apps, die op de achtergrond nog actief zijn, in een sluimerstand te zetten. Dit werkt tevens positief voor het werkgeheugen, deze raakt hierdoor minder snel voor. Dit zorgt er weer voor dat je smartphone soepel moet blijven werken.

Privacy en wanneer te zien?

Als laatst moet Android 12 Go, net als het ‘normale’ Android 12, meer transparantie en opties bieden als het gaat om privacy. Zo krijgt Android 12 Go een eigen privacy dashboard. Hierin kan je onder andere zien welke apps toegang hebben tot bepaalde onderdelen of mappen van je telefoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegang tot je contacten, foto’s, media en/of locatie.

Links het privacy dashboard. Rechts zie je een groen notificatie balkje verschijnen, deze laat zien dat een app je camera gebruikt. 

Links het privacy dashboard. Rechts zie je een groen notificatie balkje verschijnen, deze laat zien dat een app je camera gebruikt. 


Google geeft aan dat de eerste smartphones met Android 12 Go begin 2022 aangekondigd worden. Merken als Nokia en TCL hebben al eerder smartphones uitgebracht met een Go-versie van Android. We verwachten dat ze dat volgend jaar weer zullen doen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk