Android 12 krijgt mogelijk meer designwijzigingen, hier kun je ze verwachten

Android 12 krijgt mogelijk meer designwijzigingen, hier kun je ze verwachten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vorige week zagen we de eerste beelden van Android 12 waaruit bleek dat het design van een aantal onderdelen in Android veranderd is. Nu blijkt dat het design in Android 12 mogelijk op veel meer plekken wordt aangepast.

Android 12

Google deelt alvast documenten met partners die meer informatie geven over de nieuwe functionaliteiten in een nieuwe Androidversie. Het document met details over Android 12 is vorige week gelekt en gaf ons alvast een blik op verwachte functies en designaanpassingen voor Android 12.

Zo dook er een nieuw design en nieuwe mogelijkheden op voor het notificatiepaneel, het beginscherm, de privacy-instellingen en de Google Camera-app. Het leek erop dat het nieuwe ontwerp onderdeel was van het nieuwe native themasysteem dat zijn opwachting maakt met Android 12, maar het is goed mogelijk dat er nog meer veranderingen voor de interface in het vat zitten.

Android 12 krijgt mogelijk meer designwijzigingen, hier kun je ze verwachten

Nieuwe conversatiewidget in Android 12

Material NEXT

Google zou intern de wijzigingen in de gebruikersinterface voor de meldingen in Android 12 omschreven hebben als 'de weg naar Material NEXT'. Dat claimt XDA. Material NEXT zou verder gaan waar Material Design is gebleven, maar het is nog niet duidelijk welke veranderingen we precies in het design kunnen verwachten. Het is ook niet duidelijk of Google het daadwerkelijk Material NEXT gaat noemen.

1. Always on Display aanpassen

Wel is bekend dat er wijzigingen op komst zijn voor het Always on Display en het vergrendelsscherm in Android 12. Zo worden onder andere de meldingsicoontjes op het Always on Display verplaatst zodat ze niet langer gecentreerd zijn. Hierdoor komen andere onderdelen zoals de klok meer naar boven, en verschuiven andere zaken zoals informatie over de eigenaar weer naar onderen. De Pixel’s Now Playing-functie is dan ook prominenter in beeld. Deze wijzigingen zullen hoogstwaarschijnlijk alleen naar de Pixel-telefoons komen aangezien veel andere fabrikanten deze aanpassingsmogelijkheden al in hun software hebben ingebouwd.

2. Vergrendelscherm aanpassen

Daarnaast komen er aanpassingen voor het vergrendelscherm zoals het aanpassen van het uiterlijk van de patroonvergrendeling en de integratie van het zogenaamde 'Device Controls' of 'Bedieningselementen'. Hiermee kun je bijvoorbeeld de slimme lampen die je aan de Google Home-app gekoppeld hebt heel snel aan- of uitzetten.

Android 12 krijgt mogelijk meer designwijzigingen, hier kun je ze verwachten

Het powermenu in Android 11

3. Klok aanpassen

Google gaat mogelijk ook extra klokopties op het vergrendelscherm inschakelen in Android 12. Het bedrijf werkt daar al sinds Android 10 aan. Een van de meest opvallende wijzigingen is de toevoeging van een verloopkleur (gradiënt) voor het TypeClock-klok.

Android 12 krijgt mogelijk meer designwijzigingen, hier kun je ze verwachten

Wat was Material Design ook alweer?

Het standaard thema Material Design met interfacerichtlijnen zagen we voor het eerst in Android 5.0 Lollipop. Material werd destijds aangekondigd als de nieuwe designfilosofie voor alle Google-diensten, zowel voor mobiel als voor desktop.

Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2018 introduceerde Google de volgende fase voor Material: Material Theming. In tegenstelling tot de specifieke interfacerichtlijnen van Material Design, heeft Google besloten tools aan ontwikkelaars en ontwerpers te bieden om prachtige apps te maken voor verschillende platforms die passen bij het merk. Ondertussen dienen de Material Design-componenten nog steeds als de basis maar kunnen app-ontwikkelaars knoppen, kleuren en lettertypes zelf aanpassen.

Voorbeelden van Google-apps met dit design zijn onder andere Google Tasks-app, de Google Nieuws-app, Gmail, Google Drive en Google Agenda.

Alles over Android 12

Dit en meer kun je in Android 12 tegenkomen maar let op, het zijn wel geruchten. Het is ook niet bekend of de functies de stabiele versie van Android 12 halen. Je vindt ons complete Android 12 overzicht op deze pagina op Androidworld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk