Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

De derde developer preview van Android is beschikbaar en die komt met tal van verbeteringen, zowel voor als achter de schermen. We hebben ze voor je opgesomd, en je vindt hier een overzicht.

Android 12 developer preview

Iets meer dan een maand geleden kwam Google aandraven met de tweede developer preview van Android 12. Daarin kwam een nieuwe widgetkiezer voor Android, maar ook 'Bediening met één hand'. Na deze update kwam er nog een patch om hardnekkige problemen te verhelpen, maar Google had zelfs aan één update niet genoeg.

Ondertussen staat de volwaardige derde update klaar, en Google schrijft over de nieuwigheden in een blogartikel. Dit is de laatste preview alvorens de eerste bètaversie wordt verwacht in de maand mei. Die software is niet langer bedoeld voor ontwikkelaars, maar wel voor iedereen die graag aan de slag wil met de nieuwe versie van Android.

Al bespreken we voor dat zo ver is nog de nieuwe functies uit de laatste ontwikkelaarsversie. Met deze update wil Google in de eerste plaats Android meer stroomlijnen en de prestaties verbeteren.

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

De Android 12-tijdlijn

1. Apps starten

Google wil het starten van apps in Android optimaliseren. Er komt één vast laadscherm voor apps die gestart worden, en dat wordt door de Android-ontwikkelaars het 'splash screen' genoemd. Android heeft nu eenzelfde interface voor alle apps, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden voor appontwikkelaars om hun het splash screen van hun app te personaliseren.

Ze kunnen bijvoorbeeld de achtergrondkleur veranderen of het bijhorende icoontje wijzigen, of bepalen hoe de animatie verloopt waarin het splash screen voortvloeit in de app die is gestart. Ontwikkelaars moeten geen actie ondernemen om van het verbeterde laadscherm gebruik te maken, maar ze moeten wel in de code duiken als ze het scherm voor hun app willen wijzigen. Deze functies werd recent nog gelekt.

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

Gelijkaardige 'splash screens' in Android 12

2. Nieuwe melding voor oproepen

In Android 12 komen er meer mogelijkheden voor appontwikkelaars die met hun app de standaard Telefoon-app op je telefoon willen vervangen. De pop-up-melding die verschijnt bij inkomende oproepen kan nu volop aangepast worden, Denk aan aangepaste kleuren voor de melding, maar ook een andere grootte van de avatar van het contact dat je belt, of zelfs extra knoppen met specifieke functies voor de app in kwestie.

3. (Web)links werken anders

Als je vanuit een app tikt op een weblink, kreeg je voorheen een keuzemenu te zien dat je vraagt naar de app die je wil gebruiken om de weblink te openen. Android 12 neemt voortaan de standaard browser over zonder dat keuzemenu te tonen. Zo wil Google Android soepeler laten lopen, en het is zeker een verbetering. Het was altijd al ietwat omslachtig om telkens dat keuzemenu te krijgen voor gewone browserlinks.

Daarnaast kan je andere vormen van links verifiëren, en het gaat dan bijvoorbeeld om links die in een bepaalde app moeten worden geopend. Zodra je in het keuzemenu de app in kwestie kiest voor het openen van de link, krijg je dat keuzemenu niet meer te zien in andere apps die dit soort link bevatten.

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

Dit keuzemenu voor weblinks is verleden tijd

4. Toestemming voor exacte alarmen

In Android zijn er zowel exacte als niet-exacte alarmen waarvan apps gebruik kunnen maken. Bij de tweede is het er voordeel dat ze veel zuiniger omgaan met de accuduur van je telefoon, door optimalisaties in Android zoals 'Doze', maar de tweede is onmisbaar voor timer-apps en alarmen. Die moeten natuurlijk afgaan op een exact tijdstip. Omdat deze apps meer van je accu gebruiken, wil Google dat ontwikkelaars het gebruik van exacte alarmen in hun apps beperken, en er is dus een nieuwe toestemming die gebruikers moeten geven voor apps die zo'n alarmen willen inplannen.

5. Geavanceerde haptische feedback

Google schenkt met deze update wat aandacht aan haptische feedback. Er zijn nu rijkere trileffecten voor tijdens het gebruik van apps, het gamen of in combinatie met controllers die je verbindt met je telefoon. Ontwikkelaars kunnen voortaan aan de slag met een complexere reeks van trileffecten die elkaar opvolgen.

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

Sommige fabrikanten hechtten al veel belang aan haptische feedback, zoals Poco met de Z-axis-motor in de Poco F3

6. Kleine of visuele aanpassingen

Er zijn al verschillende nieuwigheden ontdekt waar Google niet over schreef in zijn blogbericht. Het gaat dan vaak om kleine wijzigingen in de interface van Android. Het is nog lang niet zeker of die ook de stabiele versie halen, maar we maken hier een opsomming:

 • Kleine pop-up-meldingen van het Android-systeem werken nu ook met donkere modus.
 • Gebundelde meldingen in de meldingenoverzicht komen met een cijfer dat het aantal meldingen weergeeft.
 • Widgets krijgen een hele facelift met onder meer afgeronde hoeken naast het nieuwe menu.
 • In de snelle instellingen staan er nu labels als 'Aan' en 'Uit' onder instellingen als 'Bluetooth', 'Wifi' of 'Vliegtuigmodus'.
 • In de Pixel Launcher kan je nu apps op het startscherm plaatsen in een raster van 4x4.
 • Er is een progressiebalk zichtbaar in het menu van de batterij-instellingen.
 • Meer afgeronde hoeken in menu's zoals de volumeregelaar.
 • Als je screenshots bewerkt met tekst, kan je nu het lettertype wijzigen.
 • At a Glance voor Pixels heeft een meer vetgedrukte tekst
 • De Eclipse-live achtergrond is terug voor Pixel 4a.
 • Nieuwe scrollefecten werken in het instellingenmenu.
Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

6. Verbeteringen achter de schermen

En dan zijn er nog verbeteringen die belangrijk zijn voor de werking van Android, maar die voornamelijk achter de schermen zichtbaar zijn. Je vindt hier het overzicht:

 • Android gaat slimmer video's verwerken, en er zijn nieuwe richtlijnen voor apps. Zo zorgt Google ervoor dat video's niet met een te lage kwaliteit door apps worden gemaakt
 • Appontwikkelaars hebben al geavanceerde cameraeffecten gemaakt voor onder meer bokeh, HDR en nachtmodus. Die aangepaste effecten worden ook door Android ondersteunt en andere ontwikkelaars die er gebruik van willen maken krijgen nu toegang om ze te implementeren. Er zijn daarvoor geen grote wijzigingen benodigd in de code.
 • Google laat Android-apps beter gebruikmaken van de geavanceerde camera's in telefoons.
 • Google gaat de back-up-ervaring voor apps verbeteren. In Android heb je cloud-back-ups via Drive en back-ups via een rechtstreekse verbinding tussen twee apparaten. Android 12-apps krijgen meer controle over de werking van back-ups. Zo kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld grote bestanden uitsluiten voor een cloud-back-up, maar datzelfde bestand wel toelaten bij overdracht via een rechtstreekse verbinding. 

Downloaden

De tweede Android 12 Developer Preview is beschikbaar voor onderstaande Pixeltelefoons:

 • Pixel 3 and 3 XL
 • Pixel 3a and 3a XL
 • Pixel 4 and 4 XL
 • Pixel 4a and 4a (5G)
 • Pixel 5

Je kan de update handmatig op deze telefoons flashen of de de Android Flash Tool hiervoor gebruiken. Je vindt de benodigde downloads hier. Als je de eerste developer preview al geïnstalleerd hebt, dan krijg je deze patch via een OTA-update (over-the-air) op je telefoon binnen.

Android 12 derde developer preview officieel, dit is nieuw

De Google Pixel 5

Meer informatie over Android 12

Durf je het aan om met de Android 12 developer previews op je Pixel aan de slag te gaan? Androidworld legt hier uit hoe dit in zijn werk gaat. Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Wat vind jij van de Android 12-functies die Google heeft aangekondigd in de derde developer preview? Welke nieuwe functies zou jij erg graag in de stabiele versie van Android 12 willen zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Update Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze telefoons ondersteunt WhatsApp vanaf november niet meer

Gebruik je WhatsApp op een oudere Androidtelefoon? In dit artikel lees je welke Androidversies straks niet meer door WhatsApp...

Deze slimme routine van de Google Assistent helpt je tijdens de werkdag

Je kunt je werkdag (of studiedag) tot een succes maken met de 'Werkdag'-routine van Google. Androidworld legt uit wat deze sl...

Een week lang dikke korting op smartwatches

Wehkamp trakteert ons een week lang op dikke korting op smartwatches van Fossil, Diesel en Michael Kors. De kortingen kunnen...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 43

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier heel verschi...

Even voorstellen: Jelle aangenaam!

Om maar eens met mijn '25% Fryske roots groet' te beginnen: Hee, leuk dy te moetsjen! Op een zwoele zomeravond in 1997, met e...

Derde Vodafone storing in twee weken is opgelost

Vodafone kampt wederom met een landelijke storing. Het betreft de derde storing in twee weken en wederom zijn er problemen me...

'Samsung Galaxy S22 Ultra krijgt 5.000 mAh accu en 45W oplader'

De Samsung Galaxy S22 Ultra krijgt net als zijn voorganger een 5.000 mAh accu. Daarnaast zal hij sneller opladen met een 45 w...

Klokkenluider: Facebook staat illegale activiteit bewust toe in groepen

Een nieuwe klokkenluider brengt aan het licht dat Facebook veel minder onderneemt in de strijd tegen misinformatie dan het ze...

Redmi Smart Band Pro in volle glorie te zien op afbeeldingen

De Chinese fabrikant Xiaomi brengt binnenkort via haar dochteronderneming de Redmi Smart Band Pro uit. We kunnen de fitnesstr...

'Twitter gaat 'vind ik niet leuk'-knop introduceren, zo werkt het'

Twitter gaat mogelijk een knop introduceren waarmee je aangeeft dat je bepaalde reacties onder tweets niet leuk vindt. Het is...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 43

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we vier heel verschi...

Deze slimme routine van de Google Assistent helpt je tijdens de werkdag

Je kunt je werkdag (of studiedag) tot een succes maken met de 'Werkdag'-routine van Google. Androidworld legt uit wat deze sl...

Redmi Smart Band Pro in volle glorie te zien op afbeeldingen

De Chinese fabrikant Xiaomi brengt binnenkort via haar dochteronderneming de Redmi Smart Band Pro uit. We kunnen de fitnesstr...

Derde Vodafone storing in twee weken is opgelost

Vodafone kampt wederom met een landelijke storing. Het betreft de derde storing in twee weken en wederom zijn er problemen me...

'Twitter gaat 'vind ik niet leuk'-knop introduceren, zo werkt het'

Twitter gaat mogelijk een knop introduceren waarmee je aangeeft dat je bepaalde reacties onder tweets niet leuk vindt. Het is...

Lees meer