Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies

Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies

De derde bètaversie van Android 12 is zojuist gelanceerd en komt met verschillende verbeteringen en nieuwe functies. We hebben ze voor je opgesomd, en je vindt hier een overzicht.

Android 12 derde Beta

De derde bèta van Android 12 is een feit en hieronder vind je de belangrijkste verbeteringen en nieuwe functies op een rij. Vooral nummer 3 zal je verbazen.

1. Wallpaper-picker in Material You-stijl

Alle Androidversies vanaf Android 12 moeten volgens Google volledig om de gebruiker draaien en daarom heeft het bedrijf eerder al het compleet nieuwe ontwerp genaamd Material You. Material You geïntroduceerd. In deze derde bètaversie valt meteen op dat Material You bijna voltooid is.

Zo wordt de wallpaper-picker langzamerhand in die nieuwe Material You-stijl omgedoopt. We zien dat de gebruikersinterface meer afgerond is en hierdoor beter past bij andere onderdelen. In dit artikel lees je wat je allemaal van Material You kunt verwachten.

2. Material You met thema-engine

In de wallpaper-picker is eindelijk de langverwachte thema-engine te vinden. Zo kan je er je eigen kleurstijl aan het besturingssysteem geven aan de hand van een gekozen wallpaper. Onder andere de klok, de widgets en de snelle instellingen zullen die kleuren overnemen. Je kan tevens de op de wallpaper gebaseerde kleuren volledig negeren en kiezen uit een verzameling basiskleuren.

Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies

We zien hier ook een nieuwe optie 'Thema-iconen' die ervoor zorgt dat app-pictogrammen automatisch de gekozen accentkleuren van de achtergrond overnemen. Althans, als de ontwikkelaars hier ondersteuning voor bieden. Apps van derden lijken op dit moment niet te worden ondersteund, maar de meeste populaire apps van Google doen dat gelukkig al wel.

3. Lange screenshots

We hadden de functie al in Android 11 verwacht, en kwamen de eerste geruchten pas hier tegen, en nu is 'ie eindelijk in Android te vinden: de 'scrolling screenshots' of lange screenshots. Wat andere fabrikanten allang hebben, komt nu dus pas naar Android. Met deze functie worden screenshots samengevoegd tot één lange afbeelding. Het maken van deze lange screenshots komt van pas als je bijvoorbeeld een WhatsApp-gesprek of een webpagina wilt vastleggen. Google werkt aan een handige interface waarmee je op de screenshot precies het gedeelte bijsnijdt dat je nodig hebt. Het werkt vergelijkbaar met de manier om een afbeelding bij te snijden.

Volgens Google werken de lange screenshots alleen in bepaalde onderdelen van de interface zoals de instellingen. Google zegt wel dat de functie in verdere bètaversies zal worden uitgebreid.

Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies

4. Verbeterde zoekfunctie

Beta 3 krijgt ondersteuning voor AppSearch, een nieuwe krachtige on-device zoekmachine. Met AppSearch kunnen apps op een bepaalde manier gegevens indexeren zodat jij die kunt doorzoeken maar ook andere apps, als je daar toestemming voor hebt gegeven. Meerdere talen worden ondersteund maar Nederlands zal daar hoogstwaarschijnlijk niet als eerste bijzitten.

5. Verbeteringen voor privacyindicators

In de tweede bèta zagen we de privacyindicators voorbijkomen. Deze laten zien wanneer de camera of microfoon actief is op je telefoon. Vervolgens zie je in de snelle instellingen welke app er gebruik van maakt en kun je die toestemming eventueel intrekken. In de derde bèta krijgen deze privacyindicators ondersteuning voor apps in fullscreen-modus (immersive mode).

Daarnaast kunnen bedrijven nu ook beperkingen instellen voor deze privacyindicators.

6. Automatisch draaien is sneller

Google heeft verder de functie voor het automatisch draaien van het scherm verbeterd met gezichtsdetectie. Hierbij wordt de camera aan de voorzijde gebruikt om beter te kunnen zien wanneer het scherm moet worden gedraaid. Dit is vooral handig voor mensen die hun apparaten gebruiken terwijl ze bijvoorbeeld op een bank of in bed liggen.

Google heeft schermrotatie met behulp van machinelearningalgoritme ook 25% sneller gemaakt.

7. Android 12 for Games

Tijdens zijn Games Developer Summit kondigde Google een Game Dashboard en Play as you Download aan. Beide zijn in de derde bèta te vinden. Met de nieuwe Game Mode API's kunnen ontwikkelaars gamers adviseren op basis van hun prestaties van de game, zoals een betere batterijduur voor een lange rit of de prestatiemodus om maximale frameratn te behalen. Deze API's worden gekoppeld aan het aankomende Game Dashboard dat snelle toegang tot belangrijke hulpprogramma's tijdens het spelen. Het Game Dashboard zal later dit jaar beschikbaar zijn op bepaalde apparaten.

Ondertussen kun je met Play as you Download alvast beginnen met het spelen van een game terwijl deze nog vanuit de Play Store aan het downloaden is. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies
Play as you Download rechts

Android 12-tijdlijn

Google brengt bijna altijd preview- en bètaversies van een nieuwe Android-versie. Dit jaar is dat ook weer het geval en hieronder zie je de data ze zijn uitgebracht.

Android 12 derde Beta officieel: dit zijn alle nieuwe functies
De tijdlijn voor de release van Android 12

Android 12 Beta 3 installeren

De derde bètaversie van Android 12 is nu beschikbaar voor de nieuwste Pixeltelefoons en in dit artikel leggen we je uit hoe je met de nieuwe functies op je Pixel-telefoon aan de slag kan. Heb jij de tweede Beta al op je telefoon, dan zou je de tweede versie gewoon als een Over The Air (OTA)-update moeten ontvangen. Dit jaar zijn er ook weer telefoons van andere fabrikanten die al van Android 12 kunnen genieten en een overzicht van deze telefoons vind je hier.

Wat vind jij van de Android 12-functies die Google heeft aangekondigd in de derde bèta? Welke nieuwe functies zou jij erg graag in de stabiele versie van Android 12 willen zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Meer informatie over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Bekijk ook de uitgebreide video met alle nieuwe mogelijkheden in Android 12 die redacteur Sebastien op ons Instagram-account geplaatst heeft. Je kan de video hier op Instagram bekijken.

Lees meer over:
Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer