Android 12 Beta 5: daar zijn de Material You-widgets!

Android 12 Beta 5: daar zijn de Material You-widgets!

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android 12 Beta 5 is aangekondigd en je zou misschien denken dat deze laatste bètaversie weinig nieuws brengt, maar niets is minder waar. Bekijk hier alle nieuwigheden van de vijfde bèta van Android 12.

Android 12 Beta 5

Google drijft de spanning weer op en heeft woensdag heel wat nieuwigheden en teasers naar buiten gebracht. Allereerst is er deze mooie teaser van de Google Pixel 6, die we voor het eerste in bewegende beelden zien. Daarnaast heeft Google de vijfde bètaversie van Android 12 uitgebracht.

Het gaat hier om een zogenaamde release candidate. Dat wil zeggen dat deze versie zo goed als klaar is. "We vragen alle app- en game-ontwikkelaars om hun laatste compatibiliteitstest af te ronden en de compatibiliteitsupdates te publiceren vóór de definitieve release", waarschuwt Google. Normaliter komen we in de release candidate geen grote wijzigingen meer tegen, maar dat is nu zeker niet het geval.

Gerelateerde artikelen

Android 12 Material You-widgets

De langverwachte Android 12-widgets in Material You-design zijn er nu eindelijk. Dankzij het nieuwe Material You in Android 12 kan je het uiterlijk van de interface aanpassen aan de kleuren van de wallpaper die je ingesteld hebt. Hierdoor krijg je een meer uniform geheel. Het uiterlijk van de snelle instellingen, de notificatiebalk, het vergrendelingsscherm, en de volumeregelaars worden aangepast aan de wallpaper.

Google heeft de klok- en weerwidget meteen ook aangepakt en een nieuwe gesprekkenwidget toegevoegd. Tijdens de bèta's van Android 12 zijn we deze widgets, behalve de gesprekkenwidget, helaas nog niet tegenkomen. Gelukkig brengt Beta 5 daar nu verandering in, althans voor de klokwidget. Google Klok is namelijk opgewaardeerd naar versie 7 en daardoor verandert de widget van kleur zodra je de wallpaper aanpast.

Android 12 Beta 5: daar zijn de Material You-widgets!

Er zijn in totaal vier widgets om uit te kiezen, vier verschillende vormen met een analoge of digitale klok of een wereldklok. Ze variëren in grootte en je kan ze zelf ook groter of kleiner maken. Leuk detail, de klokwidget neemt de kleur over van de plek waarop je de widget geplaatst hebt. Is die plek overwegend blauw, dan zal de widget die kleur aannemen. Houd de widget met je vinger ingedrukt en versleep deze naar verschillende plekken op het startscherm om ze als een kameleon te zien acteren.

De Google Klok-app heeft zelf ook een kleine Android 12-makeover gekregen met afgeronde randen en schakelaars die bij het nieuwe Material You passen.

Android 12 Beta 5: daar zijn de Material You-widgets!

Smarthome-knoppen zitten nu op een logischere plek

Android 11 introduceerde het 'power menu', het menu dat je te zien krijgt als je de aan/uit-knop lang ingedrukt houdt. Dit menu neemt het hele scherm van in beslag en voegt daar 'Cards & Passes' aan toe waarmee je snel kunt wisselen tussen je betaalkaarten voor contactloos betalen. Deze knoppen zijn hier niet beschikbaar, maar de zogenaamde 'Bedieningselementen' wel. Met deze knoppen kun je bijvoorbeeld de slimme lampen die je aan de Google Home-app gekoppeld hebt heel snel aan- of uitzetten.

Je kan dit menu in Android 12 niet meer via de aan/uit-knop vinden maar via een tegel in de snelle instellingen en via een knop links onderin op het vergrendelscherm.

Android 12 Beta 5: daar zijn de Material You-widgets!

Lancering Android 12

De officiële lancering van Android 12 zal in de komende weken volgen. Vermoedelijk zal dit op dinsdag 19 oktober, zoals te zien is in de Pixel 6-teaser. Android 12 zal dan voor Google Pixel-telefoons en de telefoons die aan het bètaprogramma meedoen beschikbaar komen. Daarna volgen de andere Androidtelefoons, en het is aan de fabrikanten om te bepalen welke dat zijn en wanneer de update wordt uitgerold.

Heb je geen Android 12 op je telefoon? Dan kun je de deze Android 12 klok- en weerwidgets als alternatief op je toestel installeren. Je kan hier ook alvast de Easter Egg van Android 12 bekijken en hier vind je de nieuwe laadanimatie.

Android 12 Beta 5 installeren

De vijfde bètaversie van Android 12 is nu beschikbaar voor Pixel-telefoons en in dit artikel leggen we je uit hoe je met de nieuwe functies aan de slag kan. Heb jij de vierde Beta al op je telefoon? Dan ontvang je deze via een Over The Air (OTA)-update. Dit jaar zijn er ook weer telefoons van andere fabrikanten die al van Android 12 kunnen genieten en een overzicht van deze telefoons vind je hier.

Update op de Google Pixel 4 XL

Update op de Google Pixel 4 XL

Alles over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Bekijk ook de uitgebreide video met de nieuwe mogelijkheden in Android 12. Je kan de video hier op Instagram bekijken. Hier vind je alle screenshots van Android 12 op een rij.

Klok

Klok

Dit is de officiële Klok-applicatie van Google, eerder alleen te gebruiken was op enkele Nexus-apparaten. De applicatie biedt enkele basisfuncties zoals het kunnen ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk