6 kleine maar verrassende ontdekkingen in de Android 11 Beta

6 kleine maar verrassende ontdekkingen in de Android 11 Beta

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

1. 4 GB opnamelimiet voor video's verdwenen

Android heeft voor lange tijd een maximale grootte voor videobestanden gehad van 4 GB, en dat was prima voor wie opneemt in een 1080p-resolutie, maar nu 4K steeds meer de norm wordt, is een verhoging van die limiet wel wenselijk. Zelfs een 4K-video van maar een kwartiertje werd zo al in meerdere bestanden ingedeeld. Google heeft met de eerste Android 11 Beta zijn api die mediabestanden schrijft geüpdatet naar een 64-bit-formaat, en nu is er een theoretische limiet gesteld van zo'n 2,3 miljard GB. Niet slecht.

2. Android heeft een prullenbak

Wie foto's in Google Foto's verwijdert, haalt ze niet echt van zijn of haar apparaat, maar ze belanden dan wel in de 'Prullenbak'. Vervolgens verdwijnen ze daar na 30 dagen definitief, en het geeft gebruikers een tijdlimiet om overhaaste beslissingen terug te draaien. De nieuwe MediaStore-api laat ontwikkelaars toe om zo'n prullenbaksysteem in hun apps te bouwen. Als je vervolgens een mediabestand verwijdert, kan het dan rechtstreeks naar de prullenbak waar het dertig dagen blijft rondhangen. Ontwikkelaars kunnen gebruikers ook eventueel de 30 dagen-limiet laten aanpassen.

Beelden van de functies

3. Game-controllers

Gaming-telefoons zijn nog steeds in de lift en met de opkomst van cloud-gaming-diensten zoals Xcloud van Microsoft en Stadia van Google lijkt het er niet op dat gaming-telefoons vlug zullen verdwijnen. Sommige toestellen zoals de Black Shard 3 komen met ingebouwde knoppen die de triggers van controllers nabootsen, maar de ASUS ROG Phones komt dan weer met controller-accessoires. Google gaat nu 85 nieuwe controllers ondersteunen met Android 11, en XDA Developers maakte een complete lijst. Je vindt hem hier.

Productafbeelding

4. Verplichte back-ups voor apps

Android 11 heeft een nieuw alternatief voor wachtwoorden dat het makkelijker maakt om over te schakelen naar een nieuwe smartphone. Google gaat die overstap nog op een andere manier eenvoudiger maken, want apps die voor Android 11 zijn gemaakt, zijn nu verplicht om manuele back-ups te ondersteunen. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om back-ups via de Google Cloud.

Met handmatige back-ups kan je instellingen en gegevens van apps lokaal op je telefoon bewaren en ze vervolgens overzetten op je computer via de Android Debug Bridge (ADB is een tool waarmee je je telefoon met je desktop laat communiceren, nvdr.). Vervolgens kan je die back-up weer op een nieuwe telefoon laden, zodat apps meteen alle instellingen hebben bewaard. Het is nog niet duidelijk wanneer ook de nog handigere cloud-back-ups verplicht worden.

5. Screenshots nemen

Android 11 heeft een nieuw systeem voor screenshots. Zodra je een schermafbeelding maakt, kan je kiezen om te bewerken of te delen. Als je bewerkt kan je een screenshot gelijk bijsnijden of andere eenvoudige bewerkingen uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te tekenen in de screenshots, en er zijn ook knoppen om actie ongedaan te maken.

6. Donkere modus inplannen

Android 10 introduceerde vorig jaar de systeembrede donkere modus die in alle apps tegelijk het licht uit doet, maar Android 11 gaat nog een stapje verder. Je kan nu inplannen wanneer je het donkere thema wil zien op je telefoon. Dat kan van zonsondergang tot zonsopgang of via een aangepaste tijd.

Beelden van de functies

Bekijk de belangrijkste functies van Android 11 zoals de Bubbles-meldingen en het nieuwe menu voor de bediening van smarthome in dit artikel. Wat denk jij van de nieuwigheden hierboven? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk