Android 11 dwingt je om de standaard camera-app te gebruiken in apps

Android 11 dwingt je om de standaard camera-app te gebruiken in apps

Camera-apps

Android is een open besturingssysteem en dat brengt als voordeel dat je naar hartenlust bijvoorbeeld een eigen camera-app, toetsenbord of launcher kan installeren. Fabrikanten brengen altijd hun eigen varianten van die software uit op toestellen, maar de kwaliteit van die software hoeft dus in principe nooit de doorslag te geven bij de aankoop van een nieuwe telefoon.

Toch beperkt Google nu deels die vrijheid van gebruikers met Android 11, dat weet Android Police. Het blijft mogelijk om camera-apps van derde partijen te installeren, maar die zullen met de nieuwe Android-versie niet langer zichtbaar zijn in camera-integraties van andere apps. Google laat je voortaan enkel je standaard camera-app gebruiken in Android 11.

Beeld van de interface

Het scherm voor cameraselectie in Android 10

Dit is veranderd

Stel, je gebruikt een app voor videobewerking, dan heb je doorgaans de mogelijkheid om eerst een stukje te filmen alvorens die bestanden te gebruiken. Zo'n videobewerker heeft geen ingebouwde camera-interface en daarom laat de app je dan kiezen uit een lijst van geïnstalleerde camera-apps. Het is net dat onderdeel wat nu verdwijnt, en de videobewerker zal dus voortaan de standaard camera-app openen. Die wijziging zal in bepaalde omstandigheden minder gunstig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een specifieke camera-app met filters wil gebruiken alvorens je profielfoto in een app te wijzigen.

Google bevestigde alvast in de Issue Tracker voor Android 11 dat die verandering blijvend is. Google geeft geen precieze oorzaak voor de wijziging, maar het bedrijf maakt duidelijk dat de keuze is gemaakt om zo de "privacy en beveiliging van gebruikers te garanderen".

Wat denk jij van de verandering? gebruik jij de standaard camera-app van jouw fabrikant of werk je graag met third-party-apps? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Android 11

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer