‘Android 11 bewaart bestanden tot 30 dagen na verwijdering’

‘Android 11 bewaart bestanden tot 30 dagen na verwijdering’

Verwijderde bestanden

Heb je per ongeluk een foto, video of een ander bestand van je telefoon verwijderd? Tot Android 10 was het onmogelijk om de bestanden gemakkelijk terug te halen, ze worden immers direct verwijderd. Vanaf Android 11 worden gebruikers geholpen door bestanden niet direct te verwijderen, zo blijkt uit een video van Android Developers over het nieuwe besturingssysteem. Volgens XDA-Developers biedt de video inzicht in de mogelijkheden en limitaties van Scoped Storage – de belangrijkste toevoeging uit de video, is de wijziging aan de MediaStore API in Android.

Via deze specifieke API kunnen applicaties communiceren met het bestandssysteem van Android. In Android 11 krijgt deze API een toevoeging: applicaties kunnen voortaan bestanden weggooien in de ‘onzichtbare prullenbak’. Zulke bestanden zijn niet direct inzichtelijk voor de gebruiker en worden na 30 dagen van de telefoon verwijderd, aldus de video van Android Developers. Hoewel de bestanden niet direct inzichtelijk zijn voor gebruikers – er zal immers geen ‘Prullenbak-applicatie’ verschijnen – zou het wel mogelijk zijn om bestanden uit de prullenbak te halen. Een bestandsbeheerder zou met de prullenbak kunnen communiceren.

Developer Preview(s)

Vooralsnog is het onbekend welke apps toestemming zullen krijgen om met de prullenbak in Android 11 te communiceren. Het lijkt ook nog te gaan om een Work In Progress: een Android-ontwikkelaar heeft de werking van de functionaliteit werkend gekregen, toen nog met de eerste Developer Preview. Google heeft sinds de eerste Developer Preview in ieder geval de opslagtijd gewijzigd, eerder lag het nog op 7 dagen, dat is inmiddels verhoogd naar 30 dagen. Uiteraard bestaan er ook vragen, heeft de zoekgigant bijvoorbeeld een opslaglimiet toegepast? Dat zullen we zien zodra de eerste Android 11-geoptimaliseerde apps verschijnen.

Android 11 prullenbak

Android 11 bevat zijn eigen prullenbak, beeld: Yuriy Mysochenko

Android 11 zal de functie introduceren voor het grote publiek, maar het is zeker niet de eerste keer in de Android-geschiedenis dat bestanden in een prullenbak verdwijnen. OnePlus heeft zijn Galerij-app voorzien van een prullenbak, zodat verwijderde foto’s voor 30 dagen hersteld kunnen worden. Google Foto’s is ook al een flinke tijd voorzien van een prullenbak. Of uiteindelijk veel apps van deze toevoeging aan de MediaStore API gebruik gaan maken, is onbekend. Ontwikkelaars zullen hun apps eerst moeten ontwikkelen voor nieuwe functies in Android 11.

Lees meer over:
Android 11

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer