Android 11: eerste Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Android 11: eerste Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 11 Developer Preview

Google heeft onverwacht de eerste ontwikkelaarsversie van Android 11 gelanceerd. Dat is een eerste testversie die exclusief bedoeld is voor wie apps bouwt en dus niet voor het grote publiek of nieuwsgierige testers. Gelukkig leren we al wel meer over de nieuwigheden die we dit jaar mogen verwachten van de nieuwe Android-versie.

5G-optimalisatie

Dit jaar krijgen we de eerst telefoons te zien die standaard met 5G verschijnen en daarom stoomt Google Android helemaal klaar voor het razendsnelle internet. Google gaat de bestaande Application Programming Interfaces (API's) die ontwikkelaars nu gebruiken, optimaliseren voor 5G. Google laat apps beter de snelheid van je verbinding meten. Gebruikers die 5G krijgen via een provider die de snelheid niet limiteert, zullen van sneller mobiel internet kunnen profiteren.

Banner van de Samsung Galaxy S10 5G

Nieuwe gesprekken in Android

Google experimenteerde vorig jaar al met de Bubbles die sterk doen denken aan de chatheads van Facebooks Messenger. Er deden al langer geruchten de ronde dat die functie dit jaar opnieuw te zien zal zijn in Android 11. Als je een nieuw bericht krijgt, verschijnt die in een een bubbelvorm op je scherm, waardoor je sneller de kans krijgt om gauw op een bericht te antwoorden zonder de volledige berichtenapplicatie te openen. Google heeft zelfs een API klaargezet die je meteen bijlagen zoals afbeeldingen laat verzenden vanuit meldingen die je ontvangt.

Daarnaast krijgt Android een gesprekkensectie die ingebouwd zit in apps, en de bedoeling is dat je zo sneller toegang krijgt tot je belangrijkste gesprekken vanuit die app. Google toont nog geen voorbeeld van hoe de functie precies werkt, maar we kijken ernaar uit om het binnenkort werkend te zien.

Screenshot van Bubbles in Android Q

Privacyfuncties

Vorig jaar, met Android 10, kregen we de tijdelijke toegang van apps tot machtigingen. Zo kan een fotobewerker enkel toegang krijgen tot je camera als je hem ook echt gebruikt. Google bouwt verder op dat systeem met de nieuwe eenmalige toestemming voor de gevoeligste machtigingen van Android. Denk aan: je locatie, de camera en de microfoons van je telefoon.

Voor dergelijke toepassingen kan je naast het weigeren van toestemming en de tijdelijke toestemming tijdens het gebruik, ook kiezen om een app slechts één keer de toestemming te verlenen. In dat geval zou je in je fotobewerkings-app telkens hetzelfde dialoogvenster te zien krijgen als je de app altijd eenmalig toestemming geeft tot je camera.

Nieuwe functies van Android 11

Beveiliging

Google zal strenger omgaan met biometrische authenticatie zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners. De nieuwe Biometric Prompt API's delen beveiliging in in drie categorieën: sterk, zwak en toestelreferenties. De nieuwe zet is mogelijk een reactie van Google op de bezorgdheden rond de veiligheid van gezichtsherkenning bij sommige apparaten. Apps kunnen nu een onderscheid maken in sterke en zwakke authenticatie en beveiliging.

Beeld van de gezichtsherkenning

Verder gaat Android 11 ook werken als een drager van identiteitsinformatie. Je zal je telefoon bijvoorbeeld kunnen gebruiken als een digitaal rijbewijs zoals 'ISO 18013-5'. Google gaat hier naar eigen zeggen nog meer informatie over delen in de toekomst.

Als laatste gaat Google ook verder werken aan nieuwe verbeteringen voor functies die in Android 10 werden geïntroduceerd zoals Scoped Storage, dat is een veiligere vorm van uitbreidbare opslag in Android. Een ander voorbeeld is Project Mainline, dat is een vorm waarin beveiligingsupdates via de Play Store worden uitgerold. Google introduceert 12 nieuwe modules waarin Android ingedeeld wordt, goed voor een totaal van 22 modules.

Andere verbeteringen

Android 11 gaat meer schermtypes ondersteunen, en Google noemt daarbij het watervalscherm zoals bij de Huawei Mate 30 Pro en de kleine, ronde scherminkeping in de hoek of het midden van het scherm. Daarnaast zet Google in op nieuwe API's voor call screening-apps. Dat zijn apps die een gesprek controleren om eventuele spamoproepen te detecteren, nog voor jij als beller een gesprek accepteert.

Pixel 3 call screen

Apps die de kwaliteit van je wifi-verbinding beheren krijgen ook meer mogelijkheden om dat efficiënter te doen. Dergelijke apps kunnen zelf de verbinding met een netwerk verbreken door het niet langer op te nemen in de lijst met aanbevolen netwerken. Google introduceert ook nieuwe API's die de latency of netwerkvertraging moeten beperken. Volgens het bedrijf is die technologie cruciaal bij videostreaming of diensten zoals het cloudgamingplatform Stadia.

Deze eerste Developer Preview komt ook met cameraverbeteringen. Trillingen en geluiden die je video-opnames verstoren, kunnen nu door apps automatisch gefilterd worden zodra de apps ze detecteert. Google ondersteunt ook een bokeh-videomodus die metagegevens koppelt aan je opnames. Dit werkt alleen bij toestellen die video-opnames met onscherpte ondersteunen.

Android 11: eerste Developer Preview gelanceerd, wat is nieuw?

Android 11-tijdlijn

Deze eerste Developer Preview is slechts een begin in een reeks van updates. Google benadrukt dat de eerste versie enkel voor ontwikkelaars is bedoeld en daarom kan je ze enkel proberen door ze op je telefoon te flashen. Je vindt hier de daarvoor benodigde downloads en de instructies voor het flashen van de ROM vind je hier. De Android 11 Developer Preview werkt alleen op de Pixel 2 (XL), Pixel 3 (XL), Pixel 3a (XL) en Pixel 4 (XL).

Nieuwe functies van Android 11

We verwachten nog meer Developer Previews met nieuwe functies in maart en april. Volgens Googles tijdlijn kunnen we ons vanaf mei verwachten aan een bètaversie die voor gebruikers toegankelijk is, zodra je telefoon deelneemt aan het bètaprogramma. Het is nog niet bekend welke toestellen daarvoor in aanmerking komen. De stabiele versie van Android 11 mogen we in het derde kwartaal van 2020 verwachten.

Wat denk jij van de eerste Android 11-functies die Google heeft aangekondigd in de Developer Preview? Welke nieuwigheden verwacht jij in de volgende Developer Previews te zien, of in de stabiele versie van Android 11? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk