Android 10 Q: vijfde bètaversie beschikbaar, dit is er nieuw

Android 10 Q: vijfde bètaversie beschikbaar, dit is er nieuw

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android 10 Q tijdlijn

Google heeft in maart van 2019 de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als 'Android 10 Q' aangekondigd. Dit was meteen de eerste developer preview. Dat betekent dat deze testversie nog niet stabiel genoeg was om te draaien op een Pixeltelefoon. Een developer preview is dan ook hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars. Ondertussen zijn we aangekomen bij de vijfde beta die door Google een 'release candidate' wordt genoemd. Deze versie is dus zo goed als klaar. Hierna komt enkel nog een 6de beta-versie van Android Q alvorens de update naar normale gebruikers in augustus zal worden uitgerold.

Android 10 Q - eerste bèta

In deze preview zagen we een aantal nieuwe zaken. Google focust zich in Android Q onder andere op privacy en dat komt tot uiting in een nieuw systeem voor toestemmingen. Daarnaast is het deelmenu in deze versie verbeterd en vooral sneller geworden, kunnen de vorig jaar aangekondigde App Slices nu ook deel uitmaken van apps van derden en zien we een systeembrede donkere modus. Android Q heeft tevens ingebouwde ondersteuning voor vouwbare telefoons en ondersteuning voor informatie over portretfoto's waardoor er meer speciale effecten mogelijk zijn in combinatie met fotobewerking. Dit en meer is allemaal in de eerste bètaversie van Android Q aangekondigd en in dit artikel lees je er alles over.

Android 10 Q - tweede bèta

In april volgde de tweede update voor het bètaprogramma van Android Q. In deze bèta lanceerde Google een nieuwe functie genaamd 'Scoped Storage' die van externe opslag een veiligere opslaglocatie moet maken om zo meer privacy te creëren in de externe opslag. Daarnaast zagen we de Bubbles voorbijkomen die heel veel gelijken op de chatheads van Facebook Messenger. De Bubbles van Google zijn kleine bubbels die je kan verslepen op je scherm en die openen in volledig scherm als je ze aantikt. Android Q heeft als eerste Androidversie ondersteuning voor vouwbare telefoons of foldables en in de tweede bèta is er dan ook dat een Foldables Emulator toegevoegd in Android Studio. Een uitgebreide uitleg over al deze nieuwe mogelijkheden kun je in dit artikel vinden.

Screenshot van Bubbles in Android Q

De nieuwe Bubbles in Android Q werken bovenop de rest van de interface

Android 10 Q - derde bèta

De derde bèta die op Google I/O 2019 werd onthuld, bracht enorm veel nieuwigheden die erg goed zichtbaar zijn voor Android-gebruikers. Zo bracht de update belangrijke verbeteringen voor het systeembrede donkere thema dat in Android 10 Q zijn opwachting maakt. Zowel menu's als apps die een donker thema hebben, kleuren automatisch donker van zodra de weergave wordt ingesteld. Op GoogleI/O liet Google ook ondertitelingfunctie zien genaamd Live Caption. Alle media die wordt afgespeeld op je telefoon kan daarmee van ondertiteling worden voorzien, en het werkt volledig offline.

Google bracht ook Smart Reply waarbij voorspellende teksten in notificaties van berichten worden getoond, en de ontwikkelaars kwamen ook met extra controle voor ouders, die rechtstreeks uit Googles Family Link-app werden geplukt, in de derde bètaversie. Een andere belangrijke verbetering is het totaal nieuwe gesture-systeem dat de lijn volgt die Apple heeft getrokken met de iOS voor de iPhone. De Home-knop, terugknop en Recente-apps maken plaats voor een systeem dat volledig op veegbewegingen is gebaseerd.

Beelden van de nieuwe feature

Live Caption zet spraak die van media op je telefoon weerklinkt om naar tekst

Google legde ten slotte de focus op privacy met een nieuw privacytabblad in de instellingen waar je meteen actie kan ondernemen en tijdelijke toestemmingen voor apps kan instellen. Beveiligingsupdates kunnen voortaan ook dankzij Project Mainline vanuit de Play Store door Google worden uitgerold, om zo het werk uit de handen van ontwikkelaars te nemen. Lees hier alles over het overzicht van de Android Q Beta 3 functies.

Android 10 Q - vierde bèta

Begin juni volgde versie vier van het bètaprogramma waarmee de Android-ontwikkelaars een grote stap naar een stabiele versie hadden gezet. In deze bèta kregen app-ontwikkelaars onder andere toegang tot alle nieuwe Application Programming Interfaces (API's) waarmee ze hun apps compatibel kunnen maken met alle features die de afgelopen maanden aan de bèta werden toegevoegd.

Daarnaast werd de balk die onderdeel is van de nieuwe gesture-navigatie, breder en ondoorzichtig en kregen ontwikkelaars toegang tot de Google Play Store om zo hun apps van updates voorzien om problemen die op Android Q ontstaan weg te werken. Daarnaast kan gezichtsherkenning in Android Q vanaf de vierde bèta ook gebruikt worden om in te loggen in apps en betalingen uit te voeren.

Giof waar de nieuwe gestures worden getoond

De nieuwe gesture-balk in de vierde bètaversie

De officiële versie van Android Q verwachten we in augustus. In 2017 werd de uiteindelijke versie van Android O(reo) namelijk op 21 augustus gelanceerd, Android N(ougat) werd op 22 augustus aangekondigd en Android 9.0 Pie werd op 8 augustus onthuld. Als de definitieve versie wordt gelanceerd, weten we ook waar de 'Q' voor staat. Daarna kunnen alle smartphonefabrikanten beginnen met het uitbrengen van deze Androidversie voor hun toestellen.

Android Q tijdlijn

De tijdlijn van Android Q

Android 10 Q - vijfde bètaversie

Oplossing voor zijmenu's

In de vorige bèta waren er problemen met het openen van het zijmenu (hamburgermenu) waardoor een app-update noodzakelijk was. Het zijmenu kon niet meer geopend worden door de zijkant van het scherm vast te houden en dan naar rechts te slepen. In deze vijfde bèta is het probleem weer opgelost door een nieuwe gesture. Als je nu op de zijkant van het scherm klikt zal het zij-menu van de app in beeld worden gebracht, vanaf waar je het met een swipe helemaal kan openen. Hierdoor is een swipe vanaf de zijkant van het scherm dus altijd de 'terug'-knop.

Google Assistent activeren

Als je de nieuwe gesture-navigatie hebt ingeschakeld, kun je vanaf nu via een gesture vanuit de linker-of rechterhoek de Google Assistent activeren. Hier zijn namelijk kleine witte hoekjes in beeld gebracht. Normaal gesproken hield je enkel de home-button ingedrukt maar dit is met de nieuwe gestures natuurlijk niet mogelijk. Daarom is deze gesture waarbij je een diagonale veegbeweging maakt geïntroduceerd. Google geeft aan dat het werkt aan zichtbare hints zodat je weet dat je de gesture kan activeren. De witte hoekjes in de hoek kunnen dus nog worden aangepast.

Android Q beta 5 gesture Google Assistent

Screenshot via XDA-Developers

Werkt niet met launchers van derden

Google geeft aan dat het heeft gewerkt aan recente kwaliteits- en stabiliteitsissues betreffende de nieuwe gestures met launchers van derden. Denk aan apps als Nova Launcher of Action Launcher. In Android Pie waren hier al de nodige problemen mee - het wisselen van apps werkte namelijk gebrekkig - maar in Android Q neemt Google een drastisch besluit. Vanaf bèta nummer 6 zullen gebruikers van deze launchers worden teruggezet naar de standaard drie navigatieknoppen van Android die we al jaren kennen. Google zal na het uitbrengen van Android Q deze issues oplossen om alsnog de nieuwe gestures naar launchers van derden te brengen.

Ontwikkelaars aan de slag

Ten slotte is is deze versie van Android Q de definitieve versie van API niveau 29 voor het ontwikkelen van apps voor Android Q verwerkt. Samen met een bijgewerkte versie van Android Studio kunnen ontwikkelaars daarmee definitief aan de slag met Android Q.

Android Q installeren

Vorig jaar konden bij de eerste en de tweede bètaversie van Android P, naast de Pixel-toestellen die bij het officiële bètaprogramma aangemeld waren, ook andere telefoons meedoen zoals de OnePlus 6, Nokia 7 Plus en de Xiaomi Mi Mix 2S. Nu zijn er in totaal 21 apparaten van 13 fabrikanten die meedoen met de beta van Android Q, variërend van fabrikanten als Nokia, OPPO tot Asus en Xiaomi en natuurlijk de Pixel-telefoons, inclusief de nieuwe Pixel 3a en Pixel 3a XL. De Pixel-telefoons krijgen deze vijfde versie van de Android Q bèta als eerste: als je al in het bèta-programma zit kan je de update Over The Air verwachten.

Google Android Q betaprogramma

Deelnemende fabrikanten aan Android Q bèta

Wil je deze nieuwe bètaversie van Android Q testen? In dit artikel lees je hoe je aan het bètaprogramma mee kunt doen. We willen nog wel benadrukken dat deze Androidversie officieel niet voor gebruikers bestemd is en dat ze veel stabiliteitsproblemen met zich meebrengt, al zal dit bij de vijfde bèta zich tot een minimum moeten beperken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk