Android 10 officieel: dit zijn alle nieuwe functies

Android 10 officieel: dit zijn alle nieuwe functies

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android 10

Google maakte op 22 augustus bekend dat het afscheid nam van desserts in de naam van Androidversies en doopte Android 10 Q om tot simpelweg Android 10. Deze nieuwe Androidversie is zojuist officieel aangekondigd waardoor we exact weten met welke nieuwe functies het komt. De nieuwe mogelijkheden bespreken we allemaal in dit artikel.

Android 10 ging tijdens de testfase door het leven als 'Android Q' en sindsdien zijn er een aantal testversies vrijgegeven voor ontwikkelaars en gebruikers. Zij konden deze Androidversie alvast testen op bugs. Nu is Android 10 officieel bekend en we hebben deze Androidversie aan de lijst der lijsten toegevoegd:

Android 1.5 Cupcake - April 2009

Android 1.6 Donut - September 2009

Android 2.0/2.1 Eclair - Oktober 2009

Android 2.2 Froyo - Mei 2010

Android 2.3 Gingerbread - December 2010

Android 3.0/3.1 Honeycomb - Februari 2011

Android 4.0 Ice Cream Sandwich - Oktober 2011

Android 4.1/4.2/4.3 Jellybean - Juli 2012

Android 4.4 KitKat - Oktober 2013

Android 5.0/5.1 Lollypop - November 2014

Android 6.0/6.1 Marshmallow - Oktober 2015

Android 7.0/7.1 Nougat - Augustus 2016

Android 8.0 Oreo - Augustus 2017

Android 9.0 Pie - Augustus 2018

Android 10 - Augustus 2019

Android 10

Android 10 tijdlijn

Android Q is erg grondig getest via een zestal preview-versies. De eerste twee versies waren uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars, maar vanaf de derde bètaversie mochten ook diverse smartphones van andere fabrikanten meedoen aan het bètaprogramma.

> 13 maart 2019 - Eerste bètaversie

> 3 april 2019 - Tweede bètaversie

> 7 mei 2019 - Derde bètaversie

> 5 juni 2019 - Vierde bètaversie

> 10 juli 2019 - Vijfde bètaversie

> 7 augustus 2019 - Zesde bètaversie

Nieuw in Android 10 Q

Tijdens het testen zijn we vele nieuwe functies en mogelijkheden tegengekomen die ook in Android 10 zijn terecht gekomen. We hebben een overzicht gemaakt van al deze interessante, nieuwe functies binnen Android 10.

Donker thema

Android 10 brengt voor het eerst een systeembreed donker thema, dat wil zeggen dat gebruikers met één enkele schakelaar een donkere tint kunnen instellen die te zien is voor de systeemmenu's en apps die het ondersteunen. Je kan daarvoor de nieuwe 'Batterijbesparing'-functie aanzetten vanuit de instellingen.

Ontwikkelaars kunnen hun eigen donkere thema's laten werken met deze functie of ze kunnen ook de 'Forceer donkere modus-functie' van Google gebruiken waarmee ze automatisch een donkere modus kunnen toepassen voor hun apps.

Donker thema in Android 10

Foldables

Vouwbare telefoons of foldables hebben een valse start genomen met de Samsung Galaxy Fold en de Huawei Mate X die meteen zijn uitgesteld voor onbekende duur. Toch is het zeker dat Google wel degelijk wil inzetten op de technologie, want het bedrijf maakte al langer bekend dat Android officiële ondersteuning krijgt voor vouwbare schermen, waardoor extra functies voor multi-tasking aan Android worden toegevoegd.

Het wordt mogelijk om een app te gebruiken op je scherm en vervolgens je telefoon uit te vouwen en meteen verder te gaan. Ontwikkelaars kunnen hun apps optimaliseren voor foldables dankzij een speciale tool die aan Android Studio werd toegevoegd. Hiermee kunnen ze het gedrag van een vouwbare telefoon emuleren om zo hun app te laten werken op vouwbare schermen.

vouwbare telefoons

5G-ondersteuning

De eerste 5G-telefoons draaiden alvast op Android Pie, maar Google brengt nu voor het eerst een officiële ondersteuning voor de technologie waardoor de internetsnelheid wordt gemeten, en ontwikkelaars kunnen daar gebruik van maken door het gedrag van hun apps af te stemmen op het razendsnelle internet. Een voorbeeld is een online game die automatisch sneller kan renderen bij een goede verbinding.

We verwachten dat we pas ten vroegste volgend jaar in Nederland zullen kunnen ervaren op welke manier Android 10 de nieuwe mogelijkheden van 5G zal benutten, want dan pas worden bij ons de eerste netwerken door providers uitgerold.

Smart Reply

In Android 10 zal je telefoon nu zelf suggesties geven voor mogelijke antwoorden op berichten vanuit je notificaties. Dergelijke slimme suggesties stammen nog uit de experimentele Reply-app die antwoorden voorspelt op basis van de context.

App-ontwikkelaars hoeven geen actie te ondernemen om hun apps te laten werken met de functionaliteit, maar vermoedelijk wordt het in Nederland omwille van onze taal nog langer wachten alvorens we de functionaliteit te zien krijgen. Het zal Google namelijk tijd kosten om zijn machinelearning voor het Nederlands te optimaliseren.

Nieuwe functie in Android 10

Nieuwe veegbewegingen

Android Pie introduceerde de pilvormige knop en het carrouselmenu als basis van een nieuwe reeks aan gestures, maar Google maakt daar weer een einde aan in Android 10. De nieuwe navigatie zal je in de eerste plaats doen denken aan iOS. Je veegt namelijk omhoog om terug te gaan naar je startscherm en een veeg naar rechts laat je teruggaan. De veegbeweging in Android 10 gaven meteen problemen met de bestaande interface-elementen in apps, maar Google ging tijdens de voorgaande bèta-versies telkens op zoek naar oplossingen.

Nieuwe gestures voor Android

Instellingenpanelen binnen apps

Bepaalde systeeminstellingen kunnen ontwikkelaars met Android 10 via een zwevende interface in hun apps integreren. Denk dan aan internet, NFC of het audiovolume aanpassen. Een browser kan bijvoorbeeld de vliegtuigmodus, wifi en mobiele date binnen de app tonen.

Privacyfuncties

Een belangrijke focus in Android 10 is de privacy van de gebruiker. Privacy is dit jaar en het afgelopen jaar wel vaker als een pijnpunt naar boven gekomen bij onder andere Facebook, maar ook onlangs met de Google Assistent die een deel van de gesprekken rechtstreeks en onbewerkt aan taalexpert bezorgd. Daarnaast raakte ook bekend dat Google altijd toegang heeft tot je locatie, wat bij Android-gebruikers de wenkbrauwen deed fronsen.

Google gaat gebruikers nu de mogelijkheid geven om toestemmingen die je aan apps geeft te beperken tot de tijd waarin je de app gebruikt. Zo kan een navigatie-app bijvoorbeeld enkel toegang krijgen tot je locatiegegevens wanneer je ze ook echt gebruikt. Verder krijgen apps ook niet langer toegang tot gevoelige informatie zoals het IMEI en serienummer van je telefoon of het MAC-adres van je verbinding, zodat je niet gevolgd kan worden. Privacy is tevens een onderdeel van de instellingen geworden.

Locatie-instellingen

Daarnaast wordt de externe opslag beter beveiligd, want voorheen konden apps meteen toegang krijgen tot alle mappen op je microSD. Op die manier konden kwaadaardige apps mogelijk misbruik maken door zich toegang te verlenen tot gegevens die irrelevant zijn voor hun werking. Google laat app-ontwikkelaars nu zogenaamde sandboxes maken in externe opslag waardoor andere apps geen toegang krijgen.

Camera- en audioverbeteringen

Foto's met het bokeh-effect zijn al lang niets nieuws meer, maar Android 10 biedt nu officieel ondersteuning voor de camerafunctie. Zogenaamde bokehfoto's zijn foto's waarbij een mate van onscherpte wordt toegevoegd doordat afstand van objecten ten opzichte van je camera wordt gemeten. Andere apps kunnen nu gebruik maken van foto's met onscherpte waarbij informatie over de diepte van een foto deel uitmaakt van de metadata, en op die manier kan een fotobewerkings-app bijvoorbeeld wijzigingen maken aan de mate van onscherpte.

Foto met bokeh-effect

Live Caption is een nieuwe Android 10-functie waarmee alle mediabestanden die op een apparaat worden afgespeeld, ondertiteld worden. Apps kunnen van de nieuwigheid gebruikmaken in de nieuwe versie van Android. Daarnaast kunnen apps ook beter de audio opnemen die door andere apps worden geproduceerd, wat bijvoorbeeld bij livestreaming van belang kan zijn.

Ook het opnemen van audio via de microfoons kan nu door app-ontwikkelaars worden geoptimaliseerd, want ze kunnen nu aangeven welke microfoon opneemt voor welke toepassing en in welke richting wordt opgenomen.

Verbeteringen achter de schermen

Zoals bij elke nieuwe Android-versie heb je ook veel nieuwe dingen achter de schermen. De wifi-functionaliteit voor Android werd bijvoorbeeld verbeterd. Ook de zogenaamde ART van Android werd verder verbeterd, waardoor apps nu sneller reageren bij het lanceren. Dankzij Project Mainline zullen beveiligingsupdates voortaan rechtstreeks door Google worden uitgerold en niet langer door fabrikanten, waardoor toestellen sneller worden bijgewerkt.

Nog meer nieuwe functies:

- Een sneller deelmenu

- Eenvoudiger multitasken met Bubbles

- Focus-modus en Family Link-integratie in Digitaal Welzijn

- Nog veel meer!

Android 10 downloaden en installeren

Traditiegetrouw worden de Pixel-smartphones als eerste door Google van een update voorzien. Ook deze keer is dat het geval, Android 10 is beschikbaar voor de Pixel (XL), de Pixel 2 (XL), de Pixel 3 (XL) en de Pixel 3a-reeks. De factory images voor deze smartphones vind je hier.

En mijn toestel dan?

Android 10 is als het goed is al in handen van diverse fabrikanten. Zij zullen deze nieuwe Androidversie geschikt moeten maken voor hun telefoons en dus zorgen dat alles goed werkt. Daarna is het de beurt aan de providers want ook deze partij zal de updates in verschillende landen moeten goedkeuren, voordat ze naar de eindgebruikers kunnen. Daarna zullen de updates pas naar deze smartphones uitgerold kunnen worden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk