Analistenbureau: smartphone wordt minder duur (+poll)

Analistenbureau: smartphone wordt minder duur (+poll)

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Volgens analistenbureau IDC wordt de smartphone goedkoper. De prijs van smartphones heeft het hoogste niveau heeft bereikt. Wij zijn benieuwd wat jij hebt betaald voor jouw huidige telefoon.

Smartphone wordt goedkoper

Consumenten gaven in 2022 gemiddeld 415 dollar uit aan een telefoon. In 2019 stond dat bedrag op 334 dollar. IDC voorspelt dat de prijs in de komende jaren gestaag zal gaan dalen naar 376 dollar. Dat is in een wereld waarin jaarlijks dure Plus- en Pro-telefoons worden gelanceerd, misschien moeilijk voor te stellen.

De Samsung Galaxy S23 Ultra is verkrijgbaar vanaf 1399 euro. De Xiaomi 13 Pro koop je voor een adviesprijs van 1299 euro. De prijs van dit soort 'Ulta high-end modellen' stijgt al meerdere jaren, en je koopt ze niet meer voor 1000 euro of minder.

We zien ook dat de verkoop van telefoons al langer een neerwaartse trend volgt. Deels doordat telefoons langer meegaan, maar ook doordat innovaties minder groot zijn bij nieuwe toestellen. Consumenten ruilen hun telefoon niet meer na een paar jaar in.

Analistenbureau: smartphone wordt minder duur (+poll)

IDC geeft aan dat de meeste markten hierdoor in de eerste helft van 2023 met dubbelcijferige dalingen te maken krijgen. In het derde kwartaal zullen ze een positieve omslag maken en in het laatste kwartaal van het jaar een groei met dubbele cijfers doormaken. Het analistenbureau verwacht tevens dat de instroom van premium vlaggenschepen, die doorgaans in het derde en vierde kwartaal worden gelanceerd, ervoor zal zorgen dat de daling van het volledige jaar niet erger wordt.

Wij zijn benieuwd wat jij hebt betaald voor jouw huidige telefoon. Laat je stem achter in de poll en geef ons je mening in de reacties onderaan dit artikel.

Wat heb je betaald voor je huidige smartphone?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk