Strijd der grootheden
Als het om de core-business gaat zijn ze niet elkaars grootste concurrent, Google zoekt en Amazon verkoopt. Maar daarom heen zien we dat beide bedrijven steeds meer op elkaar terrein komen. Muziek, boeken, shoppen, noem het maar op ze komen elkaar continu tegen. Daarnaast heeft Amazon het Android besturingssysteem ook nog eens gebruikt om zijn tablets en telefoon op te laten draaien.
Lees meer: Alles over Amazon
Dat laatste zou alleen maar goed zijn voor Google, ware het niet dat Amazon deze versie zo verbouwd heeft dat men alleen de diensten van Amazon kan gebruiken. Daarvoor heeft Amazon ook een eigen Appstore opgericht waar ontwikkelaars hun applicatie ook in kunnen zetten.
Daarbij komt ook nog dat Amazon het videoplatform Twitch voor de neus van Google heeft weggekaapt en dat ze ook nog eens een eigen advertentienetwerk op gaan zetten. Je begrijpt, de toon is gezet.
Amazon Shopping App
Amazon heeft een applicatie in de Google Play Store staan met de naam Amazon Shopping App. In deze applicatie kun je van alles op winkelgebied vinden. Een paar weken geleden gaf Amazon zijn Shopping App een update, waarna het ook mogelijk was om direct apps en games aan te schaffen via de eigen Appstore.
Klaarblijkelijk was Google daar niet zo blij mee, want deze applicatie van Amazon is niet meer te vinden via de zoekfunctie in de Google Play Store. De applicatie bestaat nog wel en je kunt hem alleen vinden wanneer je de juiste URL weet. Het is dus niet meer de bedoeling dat de app wordt gedownload.
Ondertussen is er een nieuwe applicatie in de Google Play Store gezet met de naam Amazon Shopping. Deze app is exact hetzelfde als de oude, behalve dat de eigen Appstore van Amazon er uit is verwijderd (zie afbeelding hierboven).
Waarom?
Google had al tijden in de reglementen van de Google Play Store een passage opgenomen dat wanneer het voornaamste doel van een applicatie was om de gebruikers weg te leiden naar een alternatieve applicatiewinkel, deze verwijderd zou worden. Dat geldt niet voor de Amazon Shopping-app aangezien deze veel meer doet dan alleen apps aanbieden, waardoor Amazon veilig leek te zijn.
Google heeft echter in september de voorwaarden van de Play Store aangepast, waardoor het aanbieden van apps in een andere applicatiewinkel helemaal verboden is geworden. Dat is reden om de app van Amazon te verwijderen, althans uit de zoekresultaten. Vermoedelijk heeft Google Amazon een kans gegeven die andere ontwikkelaars niet krijgen: namelijk om de app in de Play Store te houden en uiteindelijk een update te geven die gebruikers naar de vernieuwde app stuurt.
Wanneer een app niet aan de voorwaarden van de Play Store voldoet, wordt deze verwijderd. De ontwikkelaar kan dan in beroep gaan, maar als dat beroep (dat zo ongeveer automatisch wordt afgekeurd) niet wordt toegekend, blijft de app verwijderd. De ontwikkelaar mag dan nog wel een nieuwe versie van de app, die wél aan de voorwaarden voldoet, uploaden met een nieuwe pakketnaam, zoals Amazon nu heeft gedaan. Het aantal downloads en de ratings worden dan wel gereset.
Overigens blijft het mogelijk om alternatieve applicatiewinkels te gebruiken op Android, die zal Google zeker niet blokkeren. Het bedrijf laat alleen niet toe dat applicatiewinkels van derden vanuit de Google Play Store worden geïnstalleerd. Dit zal, naast het overduidelijke financiële aspect, ook te maken hebben met de veiligheid: apps die niet direct vanuit de Play Store worden geïnstalleerd, zijn niet per definitie gecontroleerd op malware.
Conclusie
Er zijn weer een aantal advocaten een flinke factuur kunnen sturen naar hun respectievelijke opdrachtgevers.Door de regels aan te scherpen en de ruimte tot discussie die er was uit de regels te halen, heeft Amazon de boel moeten aanpassen. Google vs Amazon 1-0.
Bron: Android Police