Het is in de Amazon-app op Android straks niet meer mogelijk om digitale content aan te schaffen. Niet omdat dat technisch niet mogelijk is, maar omdat Amazon die optie heeft teruggedraaid om geen commissie aan Google te hoeven afstaan.
Amazon Shopping
Amazon is het zoveelste bedrijf dat het niet eens is met de regels van de Play Store van Google, waarbij het bedrijf een flink percentage van het geld dat wordt verdiend met apps in de appwinkel inhoudt. Dat is namelijk 30 procent. Reden voor bijvoorbeeld Epic Games om een spel als Fortnite te voorzien van een eigen betaalsysteem, waarna Google besloot om het spel uit de appwinkel te verwijderen. Amazon heeft besloten om alleen een bepaalde categorie uit de app te verwijderen om te zorgen dat Google er niet nog rijker van wordt.
De BBC schrijft dat de Amazon Shopping-app op Android is aangepast, waardoor er geen digitale content meer in kunt kopen. Amazon geeft ook direct toe waardoor dat komt: door het beleid van de Google Store. Google houdt van apps waarin meer dan 1 miljoen dollar wordt omgezet in een jaar 30 procent in: voor apps die die 1 miljoen dollar niet halen is dat 15 procent.
Gerelateerde artikelen
Digitale aankopen
Bij digitale aankopen kun je denken aan e-books kopen voor de Kindle-e-reader. Opmerkelijk genoeg kan dat overigens nog wel in de Kindle-app, want die lijkt buiten het beleid van Google te vallen. Het aanschaffen van digitale films en andere content is niet meer mogelijk in de Amazon Shopping-app, waarbij het nog wel mogelijk is om eerder aangekochte digitale content te streamen.
Amazon heeft deze aanpassing niet alleen gedaan in de Android-app: hetzelfde geldt voor iOS, waar een ongeveer net zo streng beleid met net zulke hoge tarieven geldt als in de Play Store. Op zich zou je denken dat het gigantische Amazon zulke foefjes niet nodig heeft, maar tegelijkertijd is het duidelijk dat het een statement maakt tegen de tarieven die gelden bij Google en Apple.

Amazon – shoppen op je mobiel
Amazon – shoppen op je mobiel
Percentages in de Play Store
Eerder is Autoriteit Consument en Markt (ACM) ook al vooronderzoek begonnen naar mogelijk machtsmisbruik rond Googles betaalsysteem dat verplicht is om te gebruiken in in de Play Store. Wat vind jij: is het billijk van Google om 15 tot 30 procent van de app-inkomsten te vragen? Of zie jij een ander verdienmodel dat misschien beter is? Laat je hersenspinsels achter in de reacties onder dit artikel.