Nieuwe AI van Google genereert muziek door omschrijvingen

Nieuwe AI van Google genereert muziek door omschrijvingen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft een AI-bot gemaakt die zelf muziek kan genereren op aanvraag. 'MucisLM' zo heet het. Gebruikers hoeven alleen een omschrijving te geven van het nummer dat ze willen horen en vervolgens maakt MusicLM een muziekstuk. Maar er is één probleem.

Google MusicLM

ChatGPT en Dalle-E2, de slimme AI-tools van het bedrijf OpenAI, maken indruk. Het is niet voor niets dat Microsoft nu 10 miljard neerlegt als investering in OpenAI: een verwoede poging om ons straks te laten 'bingen' in plaats van googelen. En Google neemt de opkomst van deze AI-modellen meer dan serieus. Het is naar verluidt code rood bij het bedrijf en dat wil zeggen dat er naarstig wordt gewerkt aan concurrenten voor ChatGPT.

Google wil alvast benadrukken dat het ook heel wat kennis in huis heeft als het om kunstmatige intelligentie gaat. Een nieuwe paper omschrijft een systeem genaamd MusicLM, dat door Google is ontwikkeld. Op basis van een omschrijving kan AI zelf muziek genereren. Vraag bijvoorbeeld om "een mix van 90's hip hop, afgewisseld met trance-muziek en elektronische beats" en MusicLM geneert een nummer op basis van jouw specifieke omschrijving. Het resultaat van dit soort gegenereerde muziek kan je hier op de GitHub-pagina van Google beluisteren en het mag er best zijn.

Het probleem van MusicLM

Zoals dat werkt met AI, heeft Google de neurale netwerken van zijn bot getraind om het systeem te laten werken. MusicLM heeft voor 280.000 uur naar bestaande muziek beluisterd en het is juist daarom dat de gegeneerde nummers zo natuurlijk klinken, bijna alsof ze door een mens zijn gecomponeerd. Dat brengt wel één probleem met zich mee, want volgens de ontwikkelaars zal muziek van MusicLM in 1 procent van de gevallen overeen komen met bestaande nummers die door auteursrecht wordt beschermd. Het is daarom dat gebruikers het systeem vandaag nog niet kunnen testen.

Gerelateerde artikelen

Het lijkt erop dat Google vooral met MusicLM een boodschap wil geven: Deels aan gebruikers en media, maar ook aan zijn aandeelhouders. Het moet duidelijk zijn dat het bedrijf ook over de juiste kennis beschikt om een slimme AI-bot te maken die kan wat tools zoals ChatGPT en Dall-E2 kunnen. Volgens geruchten blijft het wachten tot de Google I/O-conferentie dit jaar alvorens we ook meer zullen horen over een echte concurrent voor ChatGPT. Namelijk een systeem dat complexe antwoorden geeft op vragen.

MusicLM is niet de eerste AI-bot die muziek genereert op basis van een omschrijving die gebruikers geven. Eerder schreven we op Androidworld al over Riffusion, een vergelijkbaar systeem. Toch zijn de samples die Riffusion genereert een stuk korter en ze klinken ook minder natuurlijk. Je kan Riffusion wel al zelf testen op dit moment.

De populairste artikelen over kunstmatige intelligentie

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk