Geen roamingkosten meer in de EU: dit moet je weten

Geen roamingkosten meer in de EU: dit moet je weten

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Roam like at home

Het heeft de nodige jaren geduurd, maar vanaf 15 juni 2017 kun je eindelijk je bundels uit Nederland of België in elk EU-land gebruiken. Dat wil dus zeggen dat er - in de meeste gevallen - geen extra kosten in rekening gebracht worden voor het gebruik van bellen, sms en internet in het buitenland.

Stel je hebt een bundel van 5GB in Nederland of België, dan kun je deze net zo goed gebruiken in het buitenland. Hier zijn bij sommige providers wel enige restricties aan, dus het is goed toch altijd even de voorwaarden te checken van jouw aanbieder in het thuisland.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat er maar 60 dagen per jaar gebruik gemaakt kan worden van deze mogelijkheid. Dat wil dus zeggen dat je maar maximaal twee maanden per jaar in het buitenland kunt roamen vanuit je thuis-bundel.

Fair Use Policy

Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer onbeperkte abonnementen. In het thuisland zijn deze werkelijk onbeperkt, maar in het buitenland is dat niet altijd het geval. Zo is het Unlimited-abonnement van T-Mobile bijvoorbeeld wel in het buitenland geldig, maar kun je 'slechts' 10GB per maand gebruiken. Bij het onbeperkte abonnement van Tele2 is dat 6GB per maand.

Deze zogenaamde Fair Use Policy (FUP) is ervoor om misbruik te voorkomen en is dan ook toegestaan volgens de nieuwe Europese regels. We zien in praktijk ook dat mensen met zeer goedkope abonnementen, ook een aantal restricties hebben in het buitenland, maar ook hier is het weer afhankelijk van de voorwaarden van de provider. Het is goed mogelijk dat je slechts een beperkt deel van de bel-, sms- en internet-bundels kunt gebruiken in het buitenland.

Met de komst van deze nieuwe regels, wordt het in ieder geval eenvoudiger om gebruik te maken van mobiele diensten in het buitenland. Dit betekent voor de meeste mensen die binnen de EU op vakantie gaan, dat ze op in het buitenland toegang hebben tot internet en wellicht iets vaker bellen of sms'en. Dit geldt ook voor mensen die in de grensstreek wonen en regelmatig voor korte tijd in het buitenland vertoeven.

Om te zorgen dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan, moet je wel altijd even goed de voorwaarden van de jouw provider controleren. Daarnaast geldt het roam-like-at-home-principe voor de hele EU, maar ga je bijvoorbeeld naar Zwitserland, dan kun je vooralsnog geen gebruik maken van deze mogelijkheden. Ook al is het een Europees land, ze zijn geen lid van de EU. Hoe dan ook: check altijd even de voorwaarden en roam ze!

Goed om rekening mee te houden: bellen in het buitenland kan vanuit de bundel, bellen naar het buitenland vaak niet.

Meer info vanuit de EU over roaming, kun je hier terugvinden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk