Advertentievrije Instagram en Facebook vanaf november: maar niet gratis

Advertentievrije Instagram en Facebook vanaf november: maar niet gratis

Laura Jenny

door Laura Jenny

Je hoeft maar over iets te praten en je ziet er een paar seconde later een reclame van voorbijkomen op Facebook of Instagram. Sommige mensen krijgen er de kriebels van, anderen vinden het juist wel fijn dat er advertenties worden afgestemd op wat ze -blijkbaar- bezighoudt. Voor de mensen die er geen fan van zijn, of die gewoon geen advertenties willen zien, komt er nu iets nieuws: de optie om een abonnement te nemen op Facebook of Instagram waarbij je dan geen advertenties hoeft te bekijken.

Instagram zonder reclames

Meta doet dit niet uit goede wil. Het moet ervoor zorgen dat je Instagram en Facebook ook zonder reclame kunt gebruiken en daar is het overduidelijk niet al te blij mee. In een blogpost legt het uit dat het deze nieuwe mogelijkheid alleen in Europa introduceert en dat het van de EU-wet- en regelgeving moet. “Om te voldoen aan de veranderende Europese regelgeving, introduceren we een nieuwe abonnementsoptie in de EU, EER en Zwitserland. In november bieden we mensen die Facebook of Instagram gebruiken en in deze regio's wonen de keuze om deze gepersonaliseerde services gratis te blijven gebruiken met advertenties, of zich te abonneren om geen advertenties meer te zien. Zolang mensen een abonnement hebben, worden hun gegevens niet gebruikt voor advertenties. “

Het nieuwe abonnement kost 9,99 euro per maand via het web en 12,99 euro via iOS en Android (omdat het bedrijf 30 procent commissie moet betalen aan Google en Apple). De dienst is vervolgens van kracht op alle accounts die in je accountcentrum staan. Tenminste, dat geldt tot 1 maart 2024: daarna moet je voor elk account in het accountcentrum een bedrag van 6 euro per maand (web) en 8 euro per maand (iOS en Android) betalen: per account.

Gerelateerde artikelen

Abonnement tegen tracking

Het is een vrij flink bedrag: jaarlijks ben je er dus tenminste 120 euro aan kwijt, maar tegelijkertijd is het wel een manier om van tracking af te komen en toch wel gebruik te kunnen maken van deze social media. Het is de vraag of de mensen die een hekel hebben aan tracking dan terugkomen: die zijn immers waarschijnlijk al enige tijd geleden met de noorderzon vertrokken. Maken die reclames je niet zoveel uit, dan hoef je het abonnement niet te nemen. We verwachten ook niet dat Meta het enorm gaat pushen. Waarschijnlijk blijft de Facebook- en de Instagram-ervaring dus voor iedereen hetzelfde, tenzij je besluit te gaan betalen voor zo’n abonnement.

Instagram

Instagram

Instagram is een populaire foto- en videodeel-app waar gebruikers hun momenten kunnen vastleggen en delen met hun volgers. Het biedt verschillende filters en bewerki ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk