Adobe stopt in 2020 met Flash, Chrome neemt ook afscheid

Adobe stopt in 2020 met Flash, Chrome neemt ook afscheid

Dag Flash

Adobe heeft bekend gemaakt per eind 2020 geen ondersteuning meer te beiden voor interactieve content in webbrowers, gemaakt met Flash. Dat betekent dus dat websitebouwers die nog gebruik maken van Flash om content weer te geven op hun site, over moeten stappen naar alternatieven zoals HTML5.

Adobe Flash stamt uit 1996 en is een plugin die het mogelijk maakte om video's te bekijken en games in de browser te spelen. Deze techniek werd niet ondersteund op iOS en Android, omdat het het laden van websites vertraagde en veel vergde van de accu. Daarnaast werd Flash ook vaak gebruikt om in te breken in pc's en smartphones. In 2012 besloot Adobe te stoppen met Flash voor smartphones en in 2015 raadde het bedrijf het gebruik van de plugin voor het eerst af.

Sterke daling van Flash-content in Chrome

Sinds augustus 2016 wordt het gebruik van Flash in Chrome officieel niet meer ondersteund en zijn er steeds meer websites die gebruik maken van veel snellere en veiligere en alternatieven zoals HTML5. Dit alternatief is ook nog eens open-source zodat ontwikkelaars niet meer afhankelijk zijn van een bedrijf zoals Adobe. Athony Laforge, Chrome-medewerker, geeft ook aan dat HTML5 sneller, veiliger en energiezuiniger is dan Flash en werkt op zowel desktop als mobiel.

Volgens Google is het aantal websites met Flash-content de laatste jaren dan ook sterk gedaald. Drie geleden bezochten 80% van de Chrome-gebruikers dagelijks nog een site met Flash-onderdelen. Dat percentage staat nu op 17%.

En nu?

Flash zal binnen Chrome nu dus nog verder uitgefaseerd worden en in 2020 volledig verwijderd zijn. Mocht je nu nog sites met Flash-onderdelen bezoeken, dan zul je een melding in beeld krijgen met de vraag of de Flash-content geladen mag worden. Dit zal tot eind 2020 werken.

Via: NU.nl

Lees meer over:
Adobe

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties