Achtergrond berichtenwidget in Android 12 wijzigt mee met berichten

Achtergrond berichtenwidget in Android 12 wijzigt mee met berichten

Android 12 begint zijn finale vorm aan te nemen. In de tweede bèta introduceerde Google onder andere het vernieuwde notificatiepaneel, powermenu en systeemthema. Met de tweede bètaversie begint de berichtenwidget ook vorm te krijgen en onderdeel van die vorm is een achtergrond die meebeweegt met de context van je bericht(en).

Berichtenwidget in Android 12

Jarenlang lagen ontwikkelingen op het gebied van widgets voor Android stil. Material You, Googles nieuwe designtaal voor al zijn ecosystemen, brengt daar verandering in. Bij de openingspresentatie van I/O 2021 liet Google onder andere vernieuwde widgets voor het weer en de klok zien. Voor het eerst in jaren brengt Google ditmaal ook één widget uit die informatie uit verschillende berichten-apps gaat samenvoegen in één widget: de berichtenwidget.

In de previewversie van Android 12 – evenals de eerste bètaversie – was het niet mogelijk om de berichtenwidget te gebruiken. Vanaf Android 12 Bèta 2 komt daar verandering in. De widget is nu wel in te schakelen en brengt berichten van WhatsApp en Telegram samen in één widget. In de widget zie je de naam van de afzender met – indien beschikbaar – een profielfoto, het logo van de app en daaronder het bericht. Dit kan zowel in tekst zijn, als emoji of een logo als het om een foto of andersoortig bestand gaat.

De achtergrondkleur van de widget wordt in principe bepaald door het ingestelde systeemthema. In Android 12 kan de widget daarnaast op basis van ‘elementen in het bericht’ de achtergrond van de widget aanpassen, dat ontdekte Twitter-gebruiker @neil_rahmouni. Vooralsnog gaat het om een subtiele wijziging, waarbij bijvoorbeeld uitroeptekens, vraagtekens of emoji ‘getoond’ worden op de achtergrond als die elementen in het ontvangen bericht aanwezig zijn.

Emoji of tekst-aanpassing

Onderzoek van XDA wijst uit dat Google in berichten zoekt naar specifieke combinaties. Verschijnen emoji bijvoorbeeld tweemaal in een bericht, dan verschijnen de emoji op de achtergrond. Dit geldt ook voor uitroeptekens en vraagtekens, of combinaties van beide elementen. Het is mogelijk dat er op termijn nog meer mogelijkheden beschikbaar komen in deze widgets, maar voor Android 12 lijkt Google het op deze aanpassingsmogelijkheden te houden.

Wat vind jij van de berichtenwidget in Android 12? Zou jij zo'n widget gebruiken, of blijf je liever bij de widgets van de berichtenapps zelf hangen? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Lees meer over:
Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Back to School themaweek op Androidworld

Lees meer