Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Accu's zullen een probleem blijven

· 30 november 2010

Elke Androidgebruiker gebruikt ze en vervloekt ze. Die zwarte dingen achterin je toestel waar je heel blij mee bent aan het begin van de dag en toch wat verdrietig halverwege de dag. Accu's zijn veelal het laatste punt waar gebruikers naar kijken. Het begint bij "Wow wat een mooi beeldscherm" of "Die is snel" en ook de schil en de hardware krijgen alle aandacht. Aan het einde van de review staat bijna bij elk toestel Minpunt: Accuduur; en het is nog steeds niet verbeterd. Waarom niet? En zijn er alternatieven? Als opwarmertje voor de nieuwe What's Next serie alvast wat concepten en technieken die binnen korte tijd bereikbaar kunnen zijn.

Accu's blijven een groot minpunt van veel toestellen. Dit komt omdat de telefoons steeds groter en sneller worden. Ook het altijd online zijn vreet energie. Het beeldscherm lijkt nog wel het allerergste item te zijn voor je accuduur. Als je kijkt naar de HTC Desire HD dan heb je het binnen 5 minuten helemaal gezien: "Je wil hem ook", maar de eigenaar zal atijd zeggen "de accu is niet erg sterk hoor". Nu klopt dit ook, de kleine accu is eigenlijk gewoon te klein voor zo'n groot beeldscherm. Ook Amoled vreet accu.

Horace Luke

HTC's Chief Innovations Horace Luke vertelt in een interview met Pocket-Lint dat hij dolgraag veranderingen ziet in het accuprobleem. Toch weet hij zeker dat het nog even zal gaan duren. De ontwikkeling van standaard accu's is in 10 jaar tijd maar 8 tot 10% verbeterd terwijl de toestellen twee keer zo groot zijn geworden en soms wel drie keer zo snel. Met een vraag van 300% accuvermogen en 10% extra in de pocket is het duidelijk dat deze kloof steeds groter zal worden. 3G, 4G en de 4 Inch schermen vreten ontzettend veel energie. Horace ziet wel oplossingen voor dit probleem. Niet in de accu zelf maar in de manier van omgang met accu's. Vooral de Cloud interesseert hem. Wat nu als het rekenend vermogen niet meer op het toestel zit maar op een centrale locatie? Dummies met touchscreen en een sterke verbinding en de processor ergens anders. Dat zal vast veel schelen.

Kan dit wel?

Ik denk dat hij daar zeker een punt heeft. Toch zien we een aantal dingen over het hoofd. Vodafone, KPN en andere providers zijn al bezig met het inperken van het dataverkeer. Als reiziger en student weet ik heel erg goed dat je niet overal breedband tot je beschikking hebt. En als je dat wel hebt, is de kwaliteit lang niet altijd toereikend om volledige processen op afstand te laten uitvoeren. Ik denk dat Horace daar wat verder over na moet gaan denken, maar gezien het feit dat 50% van zijn werkkamer uit whiteboard bestaat, gaat hem dat vast wel lukken. In elk ander geval geven wij een paar systemen aan:

Zonnepaneel

Het is grappig om te zien dat fabrikanten die LCD panelen maken ook zonnepanelen maken in dezelfde fabrieken. Dat is niet voor niets. In de basis is het idee volledig hetzelfde. Je praat over een glasplaat met daaronder een paneel. Het ene paneel heeft kristallen die licht uitstralen en het andere paneel heeft kristallen die licht ontvangen. Nu is dit wat simpel uitgelegd, maar als je verder denkt, is hier wel een oplossing te vinden. Zonnepanelen hebben niet 100% licht nodig om iets op te brengen. Stel je nu eens voor dat je LCD paneel doorzichtig is en bij veel licht dat doorgeeft naar een zonnepaneel onder de LCD. Apple heeft al iets in die richting gepatenteerd, net als Panasonic en Motorola. Wie komt het eerste met een werkende versie? Nadelen van deze techniek zijn dat je je telefoon of tablet meer in je zak hebt zitten dan hem in de lucht houdt voor stroom. Of zal het straatbeeld totaal veranderen met deze uitvinding?

Brandstofcel

Het is misschien tegen het verkeerde been van alle CO2 roepers, maar ik denk dat een brandstofcel zeker geen verkeerd systeem kan worden.  Een klein voorbeeld van deze techniek zien wij in Horizon Fuel Cells en voor alle CO2 boeroepers onder ons: waterstofverbranding geeft maar één afvalstof en daar kunnen wij vooralsnog niet genoeg van hebben: Water. Deze techniek is nog te groot en te lomp voor in je mobiele telefoon, maar nog even doorontwikkelen en dit kan zeker interessant worden. Het is ideaal om 10 pakketjes bij je te hebben als je onderweg bent. Als zowel je laptop als je mobiel en je camera er mee zou kunnen werken, zie ik dit systeem binnen een paar jaar bij mij thuis staan.

Hier zie je een wat oudere proof of concept van Toshiba:

http://www.youtube.com/watch?v=wmdEQ5pb3Dk

Externe paketten

iPhone had een groot probleem net na zijn lancering. Dit lag niet aan het toestel, maar aan de gebruiker die tot dan toe altijd riep: "Windows Mobile toestellen zijn te snel leeg" en "mijn Nokia doet het een week". De iPhone markt was alleen iets groter dan die van Windows Mobile toestellen en dus verschenen er al snel powerpacks. Een hoesje of een blokje voor onderaan je toestel was al snel de beste oplossing om je accuduur te verlengen. Deze powerpacks zijn alleen te krijgen voor iPhones. Toch heeft Android ook de mogelijkheid via USB packs op te laden. Phillips biedt accupacks die met een kabel je toestel onderweg op kunnen laden. De adviesprijs is 139 euro, maar ik heb de ervaring dat je er voor 39 euro ook aan kan komen via de bekende kanalen.

Losse accu's

Zelf heb ik de losse accu's ontdekt. Voor een paar dollar haal je ze al op eBay. Een externe lader voor in de muur is met een beetje wil ook zo te vinden. Nadeel is wel dat je je toestel uit moet zetten als je de accu verwisselt. Ik gebruik per dag zo'n 3 accu's en laad deze daarna thuis weer op. De luxe om nooit meer te kijken of je accu leeg raakt door een filmpje, een spelletje of een uur internetten heeft mij ook zeker wakker geschud. Je kan echt wel meerdere dagen met je toestel doen. Je moet gewoon genoeg accu's bij je hebben. Voor de mensen die graag een snelle levering hebben, kunnen eens kijken in de AW-Shop voor accu's en Desk Docks met acculaders.

Conclusie

Natuurlijk zijn er allerlei verschillende ideeën bij te halen zoals beweging of cardridge accu's met een basisaccu die je toestel laat draaien terwijl je de cardridge verwisselt. Een van de eerder genoemde technieken zal daarbij geimplenteerd moeten worden. Hebben jullie ideeën hoe wij binnenkort ons toestel 'juiced' kunnen houden? Bronnen: Pocket-lint, Engadet

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (44)
Bezig met laden van reacties...