'Vooral jongeren delen accountgegevens van Netflix, Disney+ en Videoland'

'Vooral jongeren delen accountgegevens van Netflix, Disney+ en Videoland'

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise heeft onderzoek gedaan naar het uitwisselen van inloggegevens van videostreamingdiensten. Hieruit blijkt onder andere dat veel jongeren hun accountgegevens veelvuldig uitwisselen.

Netflix accountgegevens delen

Streaminggigant Netflix heeft er al jaren last van, het onderling delen van inloggegevens, waarbij vaak de kosten onderling gedeeld. Netflix staat dit officieel niet toe en, het mist hierdoor namelijk inkomsten. In 2019 is het bedrijf al gestart met het analyseren van gebruikersdata. Uit deze analyse is gebleken dat veel abonnees hun inloggegevens delen met mensen die geen onderdeel van het huishouden zijn. Uit onze AW Poll bleek overigens dat Androidworld-lezers hun Netflix-gegevens voornamelijk binnen het eigen huishouden delen.

Pricewise heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin mensen hun inloggegevens van streamingdiensten delen. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek:

  • 34% van de Nederlandse streamers kijkt mee op het account van een ander.
  • 28% van de streamers deelt de inloggegevens met een ander, zodat zij ook gebruik kunnen maken van de dienst.
  • Met name de jongere generaties, gen Z en millennials wisselen  de inloggegevens van accounts veelvuldig uit.

In 2020 deed de vergelijkingssite ook onderzoek naar dit fenomeen en toen bleek dat "nog 28% niet betaalt voor diensten zoals Netflix, Disney+ en Videoland: zij keken gratis mee op het account van iemand anders."

Jeroen Snellen, telecomexpert bij Pricewise, is het begrijpelijk dat mensen hun inloggegevens uitwisselen: “De verschillende aanbieders hebben vrijwel allemaal een stukje populaire content. Wil je van al deze diensten gebruikmaken dan hangt daar een behoorlijk prijskaartje aan vast. Kies je voor de drie populairste streamingdiensten het goedkoopste abonnement, dan kost je dat al snel tussen de 20 en 25 euro per maand.” Volgens Snellen is het dus best logisch dat consumenten de abonnementskosten enigszins binnen de perken willen houden. Onderlinge prijsafspraken zoals hierboven genoemd, kunnen die kosten dan drukken.

Gerelateerde artikelen

Manieren om accountdelen aan te pakken

Netflix zou vorig jaar een test zijn gestart die het delen van accounts moet aanpakken. Sommige streamers kregen het volgende bericht te zien: 'Start je eigen Netflix vandaag gratis. Als je niet bij de eigenaar van dit account woont, heb je je eigen account nodig om te blijven kijken.' Dit zou een klantvriendelijke beperking kunnen zijn waarover Netflix het eerder had. Het is voor Netflix uiteraard heel belangrijk dat ze geen kwaad bloed zetten onder hun abonnees. De concurrentie is tenslotte moordend. Nog een mogelijke manier is het beperken van het aantal ip-adressen dat gebruikt mag worden.

Jongeren kijken steeds minder naar 'ouderwetste tv'

Uit het onderzoek blijkt ook dat de jongere generaties steeds minder behoefte hebben aan de ouderwetse manier van tv-kijken: "Zij (13%) sluiten vaker dan oudere generaties (5%) alleen een internetpakket af." De oudere generaties kiest nog altijd liever voor een pakket met internet, tv en bellen. 23% van de Nederlanders maakt zelfs nog helemaal geen gebruik van streamingdiensten. Dat zijn met name babyboomers (42%).

Volgens Snellen blijven ouderen op deze manier trouw aan het originele lineaire tv-kijken, maar hij ziet ook verschillen: “Ook in onze vergelijker zien we een duidelijk verschil tussen deze leeftijdsgroepen, waarbij ouderen vaker voor een abonnement in combinatie met televisie kiezen. Deze groep is van oudsher meer gewend om op deze manier televisie te kijken. Het televisie-abonnement en in mindere mate het vaste telefonie-abonnement horen er simpelweg bij. Dit geldt voor de jongere generatie steeds minder.”

Hoog tijd voor een nieuwe AW Poll over het delen van accountgegevens met familie en vrienden! Vanavond kan je dus stemmen. Voor nu: vind je deze cijfers opvallend of had je het wel verwacht? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Netflix

Netflix

Wat is Netflix? Netflix is een streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Je kan met een Netflix-abonnement onbeperkt films, series, documentai ..
Disney+

Disney+

Disney+ is een streamingdienst van Disney waar je titels van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en Star kan streamen.Films en series op Disney Plu ..
Videoland

Videoland

Wat is Videoland? Videoland is een online videodienst met groot aanbod aan series en films van eigen bodem én internationaal. Bij Videoland kijk je waar en wann ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk