Google introduceert Accelerated Mobile Pages Project voor snelle mobiele sites

Google introduceert Accelerated Mobile Pages Project voor snelle mobiele sites

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

AMP HTML

Het is de bedoeling dat mobiele websites die gemaakt zijn volgens de specificaties van het AMP-project 'onmiddellijk' laden. Google en de andere leden van het project gaan geen nieuwe webtechnieken ontwikkelen, maar gaan samen een beperkte lijst specificeren van toegestane webtechnieken. Daarbij wordt alleen gekeken naar de basistechniek van de website, niet naar hoe de site er uiteindelijk uit komt te zien, daarin zijn uitgevers helemaal vrij.

Uiteindelijk kunnen de AMP HTML-bestanden ook in de cloud worden gecachet, wat inhoudt dat ze sneller kunnen worden uitgeleverd aan gebruikers. Google is van plan gratis een dergelijke cloudcache aan te bieden voor websites die gebruik maken van AMP HTML. Uiteraard heeft Google ook baat bij de implementatie van AMP HTML. Er komen namelijk advertentiemogelijkheden in de specificaties die er voor moeten zorgen dat de advertenties op de pagina's op een manier worden weergegeven die de gebruikservaring niet in de weg staat.

De pagina's kunnen bijvoorbeeld sneller geladen worden in de mobiele versie van Google, maar ook vanuit apps. Een voorbeeld zou zijn dat je een link naar een artikel doorgestuurd krijgt in WhatsApp. Wanneer je op de link klikt, zou de pagina binnen een fractie van een seconde geladen kunnen worden.

Uitgevers en technische partners

Het initiatief is voornamelijk bedoeld voor online uitgevers en de technieken richten zich dan ook voornamelijk op de weergave van artikelen met daarin afbeeldingen en video's. Partners die hun content gaan aanleveren in AMP HTML zijn onder meer The New York Times, The Guardian en Vox. Het blijft mogelijk om analysetools te gebruiken en daarbij krijgt het AMP-project ondermeer ondersteuning voor Chartbeat, Google Analytics en Adobe-software. Andere deelnemers in het project zijn Twitter, LinkedIn, Pinterest en in Nederland het NRC.

Beschikbaarheid

De eerste specificaties van 'AMP HTML' worden vandaag vrijgegeven en het Accelerated Mobile Pages Project zal ook snel met een technische demo komen om te laten zien hoeveel sneller websites op deze manier gemaakt kunnen worden. De komende weken zullen nieuwe functies worden toegevoegd aan AMP HTML, bijvoorbeeld voor websites die gebruik maken van een abonnement-model en nieuwe advertentiemogelijkheden. Ontwikkelaars van websites kunnen dan ook volledig aan de slag met de specificaties die hier te vinden zijn.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk