Google's snelle mobiele pagina's (AMP) nu ook in Nederlandse zoekresultaten

Google's snelle mobiele pagina's (AMP) nu ook in Nederlandse zoekresultaten

Snellere mobiele pagina's

Google introduceerde in oktober 2015 het AMP-project waarmee mobiele pagina's sneller moeten laden. Om dit te bewerkstelligen heeft Google een aantal richtlijnen gegeven om mobiele pagina's 'onmiddelijk' te laden. Hier zijn geen nieuwe technieken voor nodig, maar wel is er slechts een beperkt aantal toegestane webtechnieken gedefinieerd. Deze in speciaal formaat aangeleverde pagina's worden daarnaast in op Google-servers gecachet, waardoor ze praktisch onmiddellijk laden bij het openen.

Google's AMP is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Instant Articles van Facebook, waarbij content ook bijzonder snel wordt geladen. Na de introductie eind 2015, ging AMP begin 2016 live. Nu, ruim een half jaar later, worden de snelle mobiele pagina's ook in Nederland weergegeven, zo ontdekte Androidworld. Uiteraard is Androidworld via de zoekresultaten ook te bekijken via de AMP-pagina's.

De pagina's die geladen worden, zijn clean en bevatten tekst, afbeeldingen, eventueel video's en de ontwikkelaar kan er ook voor kiezen om advertenties toe te voegen. Google ziet, overigens net als Facebook met Instant Articles, AMP gedeeltelijk als antwoord op adblockers. Veel gebruikers blokkeren advertenties omdat deze veel extra data kosten en er voor zorgen dat mobiele pagina's langzaam laden. Met AMP worden advertentiemogelijkheden beter afgebakend en staan ze ook het laden van de pagina's niet in de weg.

Voordeel voor gebruiker

De kans is dus groot dat je binnenkort de tekst 'AMP' ziet staan bij zoekresultaten. Dat kan gaan om resultaten in de 'Voorpaginanieuws'-carroussel met afbeeldingen bovenaan, maar ook bij andere Google Nieuws-items bovenaan de zoekresultaten.

Als gebruiker merk je hier in die mate iets van, dat de pagina's vanuit de zoekresultaten veel sneller worden geopend. Gekeken naar de statistieken van Androidworld, zien we dat de traffic op deze AMP-pagina's vanaf afgelopen vrijdag langzaam begon te stijgen. Wil je weten of jij deze pagina's ook al kunt bekijken, voer dan een zoekwoord in de mobiele Google-zoekbalk en bekijk de AMP-resultaten.

Beschikbaarheid

Op de redactie hebben we vaak AMP-resultaten bij het zoeken, maar nog niet altijd. Het lijkt er dus op dat het gefaseerd wordt uitgerold. Het kan dus even duren voordat jij deze nieuwe, snellere pagina's ook kunt zien. De AMP-resultaten lijken momenteel nog niet via de Google Zoeken/Google Now-app te verschijnen, alleen in de browser.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties