'Aankomende Chromecast wordt een stuk zuiniger'

'Aankomende Chromecast wordt een stuk zuiniger'

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

De nieuwste Chromecast van Google kan zomaar eens een stuk zuiniger en sneller gaan worden. De fabrikant die de chips levert voor de Chromecast heeft namelijk een veel modernere chip op de markt gebracht.

Moderne chip

Alle slimme apparaten worden aangedreven door een chipset. Deze chips worden gemaakt door verschillende fabrikanten. Bij smartphones en tablet heb je bijvoorbeeld Qualcomm, MediaTek en Samsung. Bij streamingapparaten en media-dongles is Amlogic een bekend bedrijf dat chipsets maakt. Dit is een Amerikaans halfgeleidersbedrijf dat al meer dan 25 jaar chips produceert. Ze maken ook processoren voor Chromecasts van Google. De Chromecast met Google TV (4K) draait bijvoorbeeld op een Amlogic S905X3.

Gerelateerde artikelen

Dit is een vrij verouderde processor die is gebakken op een 12nm bakprocedé. Dit terwijl er tegenwoordig al chips worden gemaakt met een 4nm bakprocedé. Even simpel gezegd: hoe kleiner dit getal is, des te minder energie er verloren gaat. Nu heeft Amlogic echter een nieuwe chip 6nm ontwikkeld, een stuk zuiniger dus dan het eerdere model. Het gerucht gaat daarbij dat deze processor - de S905X5 - in de nieuwste Chromecast van Google gebruikt gaat worden.

Zuiniger en sneller

Als dit waar is, dan wordt de nieuwste Chromecast door de modernere chip straks een stuk zuiniger én sneller. Doordat de chip minder energie verspilt, zal de nieuwe Chromecast ook minder snel warm worden en dus minder stroom gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Chromecast

Een Chromecast is een mediaspeler die een 'domme televisie' slim kan maken. Je stopt het apparaat namelijk in de HDMI-poort van je televisie en hierdoor kun je content van bijvoorbeeld je smartphone naar de Chromecast casten waardoor het op je tv getoond wordt. De nieuwste versies van de Chromecast hebben daarbij een eigen besturingssysteem. De Chromecast met Google TV (HD of 4K) draaien namelijk op Google TV, een aangepaste versie van Android TV. Hierdoor draait er een besturingssysteem op je televisie dat je met een meegeleverde afstandsbediening kunt bedienen. Je hebt dus niet steeds je smartphone nodig om content te bekijken en te casten.

Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen
Chromecast met Google TV (4K) kopen

Chromecast met Google TV (4K) kopen

Met de Google Chromecast 4K met Google TV maak je van iedere tv een slimme tv. Google TV is een platform waarmee je al jouw films en series van verschillende apps in één handig overzicht terugvindt. Plug de Chromecast met Google TV in jouw tv en stream in een handomdraai al jouw favoriete films en series met een druk op de knop.

Vanaf € 69,99

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk