Zware aanklachten tegen Facebook in VS, wordt het bedrijf gesplitst?

Zware aanklachten tegen Facebook in VS, wordt het bedrijf gesplitst?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In de VS bundelen 46 staten hun krachten om een aanklacht tegen Facebook in te dienen. De bedoeling is om de monopoliepositie van het bedrijf voor sociale media te doorbreken. De gevolgen voor Facebook kunnen groot zijn.

Facebook-aanklacht

Facebook is voor de rechter gedaagd door de Amerikaanse handelstoezichthoeder FTC en 46 staten in de VS. Facebooks dominante positie in de markt van sociale media-apps zorgt er volgens de FTC voor dat concurrenten minder kansen hebben om te groeien, dat meldt Business Insider.

Facebook kocht zijn concurrenten Instagram en WhatsApp respectievelijk in 2012 en 2014. Het bedrijf legde voor Instagram een miljard dollar neer en WhatsApp kostte het bedrijf toen 19 miljard dollar. Het is die beslissing van Facebook om concurrenten over te nemen in plaats van echt de concurrentie aan te gaan dat het Facebook nu mogelijk zuur opbreekt.

Zware aanklachten tegen Facebook in VS, wordt het bedrijf gesplitst?

Opsplitsen

De aanklagers van deze rechtszaak vragen aan de rechter dat Facebook wordt gesplitst, en dat WhatsApp en Instagram weer zelfstandige bedrijven worden. De FTC vraagt Facebook ook om op de hoogte worden gesteld wanneer het bedrijf weer een overname plant. het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg kocht dit jaar nog de gif'jes-dienst GIPHY voor 400 miljoen dollar.

De FTC voert al langer onderzoek naar Facebook en het hekelt al langer de machtpositie waarin het bedrijf zich bevindt. Facebook heeft al aangekondigd dat het zichzelf sterk zal verdedigen in de rechtszaak. Het bedrijf zette de afgelopen maanden juist zijn eerste stappen om Instagram juist nog meer te integreren in Facebook.

Facebook

Facebook

Facebook is een Amerikaanse online sociale-mediadienst dat onderdeel is van Meta. Facebook voor Android geeft je bijna alle desktop-mogelijkheden op je smartpho ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Afbeelding: JD Lasica

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk