Russische software verscholen in duizenden Android-apps

Russische software verscholen in duizenden Android-apps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een Russisch bedrijf dat software ontwikkeld voor pushmeldingen van apps heeft zich stiekem voorgedaan als Amerikaans. Pushwoosh, zoals het heet, werkt met duizenden apps, waaronder apps van het Amerikaanse leger. Het is niet bekend of software ook echt werd misbruikt.

Russische software in apps

Duizenden bekende apps maken gebruik van een stukje Russische software zonder het te weten, zo kopt Reuters. Pushwoosh verkoopt code waarmee bedrijven makkelijk meldingen op maat kunnen ontwikkelen voor hun apps. Zo kunnen apps bijvoorbeeld doelgericht meldingen versturen wanneer mensen zich op een bepaalde locatie bevinden. Pushwoosh deed zich voor als een Amerikaans bedrijf, maar het blijkt nu in werkelijkheid Russisch te zijn.

Dit doet nog het meeste stof opwaaien omdat Pushwoosh gebruikt wordt in veel bekende apps, waaronder de apps die door het Amerikaanse leger intern worden gebruikt. In theorie is het mogelijk dat Pushwoosh een achterpoortje heeft ingebouwd waardoor het onder meer het reilen en zeilen van het Amerikaanse leger kan opvolgen. Het zou die belangrijke informatie dan kunnen doorspelen naar de Russische overheid. Of de ontwikkelaars van Pushwoosh effectief zo'n achterpoortje hebben gemaakt, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

"Trots om Rus te zijn"

In een e-mail aan Reuters heeft oprichter Max Konev van Pushwoosh ontkend dat dat de Russische afkomst van zijn bedrijf werd gemaskeerd. "Ik ben trots om Rus te zijn en ik zou dit nooit verbergen", heeft hij volgens Reuters geschreven. Daarnaast verklaart Konev dat zijn bedrijf "op geen manier banden heeft met de Russische overheid."

Toch reageren privacyexperts bij Reuters dat de code wel degelijk een risico vormt, zeker gezien Ruslands reputatie op het vlak van cyberspionage. Google wenste niet te reageren op het nieuws. Reuters stelt verder dat de Amerikaanse overheid sancties zou kunnen uitoefenen op Pushwoosh om zo bedrijven veilig te stellen die gebruik maken van de software.

In de eerste weken en maanden na het begin van de oorlog in Oekraïne hebben veel Westerse bedrijven hun activiteiten in Rusland stopgezet. Eerder kreeg Telegram het verwijt dat de app dient als een verspreider van nepnieuws voor Rusland.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android-beveiliging? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

AW Reader - Androidworld

AW Reader - Androidworld

Androidworld is de grootste Android-nieuwssite en Android-community van Nederland en België. Via de AW Reader brengen we je dagelijks op de hoogte van het ..

Bedankt voor de tip Ronald!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk