8 nieuwe Apple-producten en functies die Android al (veel) langer had

8 nieuwe Apple-producten en functies die Android al (veel) langer had

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apple WWDC 2019

De World Wide Developer Conference (WWDC) is jaarlijks een belangrijke dag voor gebruikers en fans van Apple-apparaten- en diensten. De techgigant maakt die dag bekend wat voor nieuws kan worden verwacht op iOS, wat de de Apple Watch en de iPad meer kunnen en of Siri al dan niet wat intelligenter is geworden. Onze collega's van iCulture brachten een handige samenvatting van alle nieuwigheden van WWDC 2019, en wij gingen eens kijken wat ons dit keer bekend in de oren klinkt.

Apples toetsenbord 

Vergeef ons dat we niet precies wisten wat het toetsenbord van iOS precies wel en niet kan, maar we trokken toch even grote ogen toen we vernamen dat het standaard toetsenbord voor iOS nog geen veegfunctie had. Android-gebruikers kunnen al een tijdlang snel woorden vormen door te swypen in Gboard, maar Apple-gebruikers konden de functionaliteit enkel gebruiken op toetsenborden van third-party-apps als SwiftKey.

Nog schokkender vonden we dat tekstvoorspellingen voor het Nederlands nog niet werkten, want dat is een tweede nieuwigheid voor het nieuwe Quick Path-toetsenbord. We zijn in ieder geval erg blij voor iOS-gebruikers dat ze nu veel sneller teksten zullen kunnen typen.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Sign in with Apple

Vervelend toch elke keer een account aanmaken voor elke nieuwe online-dienst of app waar je gebruik van wil maken. Gelukkig kunnen iOS-gebruikers voortaan inloggen met hun Apple ID dankzij 'Sign in with Apple'. Voordien was het enige alternatief voor de Apple-gebruiker die wat tijd wilde besparen om in te loggen via alternatieven van Google of Facebook.

Apple komt wel met een slimme extra, want het bedrijf geeft gebruikers de mogelijkheid om geen persoonlijke gegevens te delen met de website of dienst. Apple genereert hiervoor een willekeurige e-mailadres dat vervolgens gedeeld wordt.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Landschapsweergave in Apple Kaarten

Apple neemt zijn Google Maps-alternatief genaamd 'Kaarten' onder handen in de Verenigde Staten met bijgewerkte kaarten. Het bedrijf liet auto's met camera's rondrijden in de VS en andere landen om de kwaliteit van de kaarten te verbeteren. Apple heeft daarmee ook beelden geschoten in 360 graden die gebruikt wordt in de nieuwe LookAround-modus. Dat is het iOS-alternatief voor StreetView. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe features naar Nederland komen. Google introduceerde onlangs een nieuwe vorm van navigatie door middel van augmented reality.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Donkere modus

Deze nieuwigheid was te verwachten. Apple heeft voor iOS 13, de volgende versie van het besturingssysteem, een eigen systeembrede donkere modus aangekondigd. Daarmee krijgen de apps en interfaces van iOS automatisch een donkere weergave. Google heeft vorige maand zijn eigen systeembrede donkere modus aangekondigd die deel zal uitmaken van Android 10 Q.

Veel softwareschillen zoals OxygenOS van OnePlus of One UI van Samsung hadden bovendien al langer een donkere interface. Zo'n thema is niet alleen zuiniger voor je accu, maar het is al langer duidelijk dat dergelijke weergave ook de voorkeur krijgt bij de meeste gebruikers.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Memoji Stickers

Smartphonefabrikanten deinzen er zeker niet voor terug om op het vlak van emoji's en stickers even naar de ander te kijken. Dat was al duidelijk toen Apple de Animoji voorstelde, waarbij gezichtsherkenning wordt gebruikt om je uitdrukkingen na te bootsen in een leuk geanimeerd figuurtje. In geen tijd verschenen Qmoji en andere namen die eindigen op 'moji' als een alternatief afkomstig van de Android-fabrikanten.

Apple slaat nu terug met de Memoji, dat is een eigen versie van Googles Mini Emoji-stickers uit Gboard. De bedoeling is dat je eerst een foto neemt en vervolgens wordt een pakket van stickers gemaakt op basis van jouw uiterlijk. Apple laat je je Memoji ook aankleden met accessoires zoals hoeden, zonnebrillen en natuurlijk AirPods.

Bron: iCulture

iPadOS

Met de komst van de iPad is Apple er meteen goed in geslaagd om app-ontwikkelaars ervan te overtuigen om apps te optimaliseren voor het grotere iPad-scherm. Daar slaagde Google minder goed in op zijn beurt. Apple stelt nu iPadOS voor, dat is een aangepaste versie van iOS met een optimalisering van de interface speciaal voor tablets om zo de productiviteit te verhogen.

Google heeft natuurlijk geen aparte Android-versie voor tablets, maar het bedrijf kwam sinds vorig jaar wel met Chrome OS versie 70 die helemaal gemaakt is op maat van tablets met onder meer met grotere virtuele knoppen. Langs de andere kant bracht versie 72 dan weer integratie met de Google Assistent. Google kiest er dus niet voor om de productiviteit te verhogen van Android-tablets, maar zorgt er langs de andere kant wel voor dat Chromebooks meer tabletvriendelijk zijn, met daarnaast ook ondersteuning voor Android-apps. We zien als gevolg steeds meer touchscreen Chromebooks en Google lanceerde zelf een 2-in-1-model met de Pixel Slate.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Siri wordt intelligenter

Met de introductie van Siri in 2011 nam Apple meteen een voorsprong wat slimme, digitale hulpjes betreft. Met de lancering van Assistent en de vele verbeteringen die volgden, nam Google die voorsprong al snel over, en vandaag wordt er weleens gespot met 'die domme Siri'. Apple is al dat jennen duidelijk beu, en geeft Siri nu een intelligentieboost door ontwikkelaars van derde bedrijven integraties te laten ontwikkelen. Op die manier zal Siri ook bijvoorbeeld informatie over vluchten kunnen voorzien die door luchthavens wordt geleverd. Google heeft ook alvast zijn toekomstvisie voor Assistent laten zien met de nieuwe Google Assistent.

WatchOS 6

Apples besturingssysteem van slimme horloges krijgt nu integratie met de App Store waardoor je net als in Wear OS apps rechtstreeks vanaf je horloge zal kunnen downloaden. Daarnaast is ook verbinding in combinatie met je telefoon geen noodzaak meer voor apps. Ook Wear OS kreeg jaren geleden al applicaties die volledig zelfstandig werken, los van een bijhorende applicatie op je telefoon. Op die manier wordt WatchOS 6 een meer op zichzelf staand besturingssysteem naast iOS. Google gaat met Wear OS nu nog een stap verder en kwam met eigen widgets voor slimme horloges.

Zijn er nog nieuwe zaken of opvallende gelijkenissen die we over het hoofd hebben? Wat vind jij van de alternatieve benaderingen ten opzichte van bestaande Google-diensten die Apple introduceert? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Screenshots van de livestream. Bron: iCulture

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk