6 dingen die we verwachten op Google I/O vanavond

6 dingen die we verwachten op Google I/O vanavond

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

1 Android TV

Met de Chromecast heeft Google dit en vorig jaar een enorm succes behaald. Deze slimme HDMI-dongle biedt een mooi streamingplatform dat bij veel gebruikers in de smaak blijkt te vallen. Met Google TV had Google jaren geleden al een poging gedaan om de tv te veroveren, maar faalde daarbij, onder andere door een gebrek aan updates, volledig bij.

Android TV moet Google's versie van Android nu wel fatsoenlijk naar de tv brengen. Deze aangepaste versie van het besturingssysteem zal vandaag zeker worden aangekondigd en we vermoeden zelfs in combinatie met een nieuw Nexus-apparaat: een set-top-box die op Android TV draait. Android TV moet alles worden wat Google TV niet werd: simpel en elegant, maar toch uitgebreid.

Lees meer: Google I/O 2014 #5: Android TV, nieuwe Nexus-apparaten

Android TV

2 Google Play Fitness

Vorig jaar bracht Google tijdens Google I/O een aantal tools uit voor game-ontwikkelaars onder de naam Google Play Games (game services). Dit jaar verwachten we een vergelijkbare dienst voor fitness- en gezondheidsapps: Google Play Fitness.

Met Google Play Fitness worden alle gezondheidsgerelateerde gegevens centraal verzameld. Apps zullen informatie door kunnen geven aan de dienst en hetzelfde geldt voor het systeem: sensordata gaat gebruikt worden om te bepalen hoeveel je bewogen hebt. Verwacht wordt dat Google Play Fitness ook integratie krijgt met Android Wear.

Lees meer: Google I/O 2014 #3: Google Play Fitness

3 Android Wear

In maart van dit jaar kondigde Google de speciale Androidvariant Android Wear aan. Deze aangepaste Androidversie voor smartwatches zal deze week erg veel aandacht krijgen. Er zijn verschillende sessies tijdens Google I/O en we verwachten de beschikbaarheid van de Motorola Moto 360, LG G Watch en ook van een nog onbekende Samsung-smartwacht (Samsung Gear Live) te zien.

We verwachten ook dat vanaf vandaag Android Wear volledig gebruikt kan worden door ontwikkelaars. Nu is er alleen nog een preview-versie waarmee aangepaste notificaties gemaakt kunnen worden, maar met de nieuwe versie zullen ontwikkelaars ook volledige apps voor Wear kunnen ontwikkelen.

Lees meer: Google I/O 2014 #4: Android Wear

Android Wear

4 Preview Android 5.0

Gisteren lazen we in een interview met Android-baas Sundar Pichai dat voor het eerst een nieuwe Androidversie getoond zal worden, zonder dat deze (bijna) direct beschikbaar is. In het verleden is het eerder voorgekomen dat Google een aankomende nieuwe functie van een update liet zien, maar nog nooit een echte preview.

We verwachten veel veranderingen in de nieuwe Androidversie, die mogelijk versienummer 5.0 gaat krijgen. De veranderingen kun je in het artikel dat hieronder gelinkt is lezen. Over de naam zijn we nog niet uit, maar Lemon Meringue Pie lijkt een goede kanshebber. Verder is er nog kans dat we een tussenrelease gaan zien, Android 4.5 (KitKat). We verwachting in ieder geval vanavond geen nieuwe Nexus-tablet, die zal waarschijnlijk pas in de herfst worden aangekondigd.

Lees meer: Google I/O #6: Google previewt nieuwe Androidversie

Android 5.0

5 Android in de auto

We weten sinds begin dit jaar dat Google werkt aan Android in de auto. Dit doet het bedrijf in samenwerking met veel andere bedrijven onder de zogenaamde Android Automotive Alliance. Het doel van deze groep is tweevoudig: het eerste is het geschikt maken van Android-toestellen voor gebruik in de auto. Het tweede doel is het mogelijk maken van het gebruik van Android als besturingssysteem voor in-car-entertainmentsystemen.

Om het eerste doel te bewerkstelligen, komt er onder andere een speciale auto-interface voor Google Now en spraakgestuurd zoeken. We verwachten vandaag te horen hoe Google met Android denkt te concurreren met de automodus die Apple vorig jaar aankondigde voor iOS 7.

Lees meer: Android in de auto

Android in de auto

6 Android@Home

Deze week zagen we de aankondiging van 'Works with Nest'. Google nam een tijd terug de maker van de slimme thermostaat Nest over en het lijkt er op dat dit apparaat een centrale rol gaat spelen in de huisautomatiseringsdiensten van Google. Google kwam tijdens Google I/O 2011 met het project Android@Home, een project waarbij Android een centrale rol zou gaan spelen in het huishouden. In eerste instantie werden onder andere slimme lampen aangekondigd, maar daarna bleef het lang stil rondom Android@Home.

Het zou goed kunnen dat we vanavond gaan zien welke richting Google in wil slaan met dit project. We weten dat er verbanden zijn tussen Android TV en Android@Home en we weten nu ook dat Google een heel platform rondom de Nest-thermostaat aan het opbouwen is. Google heeft in ieder geval voor Nest deals weten te sluiten met Mercedes en Jawbone. Ook weten we dat Nest vanaf deze herfst zal samenwerken met Google. Dit lijkt te maken te hebben met de L-versie van Android.

Meekijken

Vanaf deze pagina kun je vanavond bij ons meekijken naar de livestream van de keynote speech. Alle artikelen over Google I/O kun je op onze Google I/O-pagina vinden. Uiteraard kun je onze verslaggeving ook volgen via Twitter, Google+ en Facebook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk