6 antivirus-apps uit de Play Store stelen je geld, verwijder ze

6 antivirus-apps uit de Play Store stelen je geld, verwijder ze

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Er zijn zes antivirusapps ontdek in de Google Play Store die in werkelijkheid een ernstige vorm van malware bevatten. Het gaat om een zogenaamd Trojaans paard, een nieuwe vorm van dat virus dat 'Sharkbot' heet en bankapps aanvalt.

SharkBot-malware

Er zijn in de Play Store zes apps ontdekt die een heel ernstige bedreiging vormen op je telefoon. Het zijn beveiligingsonderzoeker van NCC Group die een van de apps als eerste op het spoor kwam. Zo stelden ze volgens Bleeping Computer vast dat de apps zich voordeden als antivriussoftware, maar dat het in feite gaat om verdoken malware.

Zo'n vorm van malware wordt vaak een 'Trojaans paard' genoemd en komt het meeste voor bij gratis apps. 'Sharkbot', zoals dit specifieke virus heet, is pas in oktober 2021 ontdekt en pleegt een aanslag op je bankapps. De malware kan je authenticatie omzeilen, ook als je tweestapsverificatie gebruikt, en vervolgens kan het geld overschrijven van je rekeningen. Sharkbot gaat ook aan de haal met je bankgegevens.

De namen en icoontjes van de bewuste malware-apps

De namen en icoontjes van de bewuste malware-apps

Wat kan je doen?

Duizenden mensen zijn slachtoffer geworden van deze zes malware-apps. Inmiddels heeft Google de apps permanent verwijderd, maar als ze nog op je telefoon staan, kunnen ze nog altijd schade aanrichten. Dit zijn de namen van de apps en de laatste twee hebben dezelfde naam:

  • Atom Clean-Booster, Antivirus
  • Antivirus, Super Cleaner
  • Alpha Antivirus, Cleaner
  • Powerful Cleaner, Antivirus
  • Center Security - Antivirus
  • Center Security - Antivirus

Zodra je een van deze apps op je telefoon aantreft, verwijder je ze onmiddellijk. Vervolgens controleer je de transactiegeschiedenis van je bankrekeningen. Daarnaast is het sterk aangeraden om de inloggegevens van je bankapps te verwijderen.

Misbruik van meldingen

Alle zogenaamde antivirusapps maakten van pushmeldingen in bankapps misbruik om in te breken in een rekening. Een techniek die ongebruikelijk is, maar ook minder effectief zal zijn voor malware met de komst van Android 13. Eind vorige week raakte ook bekend dat 11 erg populaire apps stiekem gegevens hebben verzameld van gebruikers. Daarbij ging het niet om malware, maar wel om schending van de privacy. Was jij een slachtoffer van deze app en gebruik jij überhaupt een antivirusapp op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over malware in de Play Store? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk