5G-symbool op smartphone betekent niet altijd verbinding met 5G-netwerk

5G-symbool op smartphone betekent niet altijd verbinding met 5G-netwerk

5G-symbool

Een meerderheid van de telefoons met een abonnement via Vodafone of T-Mobile hebben verbinding met het 4G-netwerk, terwijl het 5G-symbool op het scherm te zien is. Dat concludeert Tweakers naar aanleiding van testen. Ook telecomprovider KPN maakt zich schuldig hieraan, want ook hier werd in de helft van de gevallen het onjuiste symbool getoond.

T-Mobile gaf in ruim 73 procent van de keren een 5G-symbool weer, terwijl er in de praktijk sprake was van een 4G-verbinding. Bij Vodafone stond dit percentage op ruim 54 procent en bij KPN 50 procent.

zendmast netwerk

Reactie van providers

Providers hebben deze weergave in een reactie bevestigd. Volgens T-Mobile moet een telefoon ook het 5G-symbool laten zien als deze op het 4G-netwerk zit: "Voor de officieel door T-Mobile verkochte toestellen geldt over het algemeen dat het 5G-symbool getoond wordt wanneer 5G geactiveerd is in het gebied waar je je op dat moment bevindt." De provider geeft aan dat dit dan ook een reden is dat er in sommige gevallen een 5G-symbool te zien is, terwijl de telefoon met het 4G-netwerk verbonden is.

Vodafone geeft aan dat het 5G-symbool wordt getoond als de telefoon en de zendmast het ondersteunen. KPN geeft aan het advies van GSMA met betrekking tot het tonen van 5G te volgen. Het bedrijf geeft ook aan dat sommige telefoons dit niet ondersteunen en daarom verschillende symbolen laten zien.

Tweakers constateerde tevens dat er verschillende resultaten waren tussen de geteste telefoons. De Samsung Galaxy S20 liet in geen enkel geval onterecht het 5G-symbool zien en de Moto G 5G Plus toonde in minder dan de helft van de gevallen het 5G-symbool onterecht. De Xiaomi Mi 10 Lite had het wel vaker bij het onjuiste eind en de OnePlus Nord zat in alle gevallen mis.

De Autoriteit Consument en Markt was niet op de hoogte van het fenomeen en gaat bekijken of het iets kan doen met de informatie uit de testen.

Lees meer over:
5G

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties