“5G-beleid in Nederland volgt advies van Gezondheidsraad”

Het kabinet reageert op het advies van de Gezondheidsraad over 5G, en de ministers stellen dat het Nederlandse beleid conform is met dat advies. Nederland blijft de sterkte van straling meten en zet in op meer wetenschappelijk onderzoek.
Advies Gezondheidsraad
De Nederlandse Gezondheidsraad heeft zijn adviezen omtrent 5G in Nederland gepubliceerd en het kabinet reageert nu in een brief aan de Kamer op het onderzoek. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister van Ark (Medische Zorg en Sport) en staatssecretaris van Veldhoven (infrastructuur en Waterstaat) stellen dat het Nederlandse 5G-beleid conform is met de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat weet Telecompaper.
“Het is volgens de Gezondheidsraad niet aangetoond en niet waarschijnlijk dat blootstelling aan frequenties die voor 5G gebruikt (zullen) worden de gezondheid kan schaden. Deze frequenties zijn al jaren in gebruik voor andere toepassingen en dat heeft niet geleid tot bewezen ongunstige effecten op de gezondheid”, dat schrijven de minister en staatssecretarissen in hun brief.

Meer onderzoek
De Gezondheidsraad adviseert wel om de straling te blijven monitoren en ook onderzoek te blijven doen, en dat is ook wat er voor de komende jaren gepland staat. Nederland neemt deel aan een internationaal epidemiologische onderzoeksproject genaamd COSMOS19 waarin gezondheidseffecten op langere termijn worden onderzocht. Dat loopt nog tot 2023. Binnen twee jaar verschijnt ook een uitgebreide analyse van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat ook een kwaliteitscheck doet van de bestaande literatuur over 5G.
Nederland legt wel het advies van de gezondheidsraad naast zich neer omtrent de uitgifte van de 26 Ghz band en andere hogere frequentiebanden. Volgens onder meer de WHO en de Europese Unie is er geen aanleiding om te veronderstellen dat deze frequentiebanden wel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Met de uitgifte van die frequentiebanden geeft Nederland ook gehoor aan Europese verplichtingen. Nederland gaat wel een extra bijdrage leveren aan onderzoek dat gericht is op gezondheidseffecten na blootstelling uit straling van de 26 GHz-band.
Plaats reactie
0 reacties