5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google is 2022 begonnen met een grote update. Er zijn vijf manieren waarop Android, Android TV, Wear OS en andere slimme apparaten straks beter werken met elkaar. Fast Pair krijgt nieuwe functies en je kan je muziek makkelijk overdragen van het ene naar het andere apparaat. We leggen het uit.

1. Fast Pair voor veel meer apparaten, inclusief Windows

Google heeft heel wat in petto voor Fast Pair, dat is de functie waarmee je een ondersteunde bluetooth-headset met één druk op de knop met je telefoon verbindt. In een blogbericht maakt het bedrijf bekend dat Fast Pair straks op veel meer apparaten werkt.

Fast Pair gaat op twee manieren werken voor Chromebooks. Allereerst kan je snel bluetooth-headsets koppelen, maar je kan ook je Android-telefoon en Fast Pair gebruiken om in één klap een nieuwe Chromebook in te stellen. Je deelt dan meteen je wifi-gegevens en je logt in op je Google-account. Deze verbeteringen zijn in de komende weken beschikbaar.

Daarnaast gaat Fast pair ook snel bluetooth-headsets verbinden met Android TV- en Google TV-apparaten. Daarnaast kan je straks veel sneller selecte smarthome-apparaten koppelen en ze verbinden met de Google Home-app. Het werkt bij slimme apparaten die de nieuwe Matter-standaard ondersteunen. Google rolt deze features in de komende maanden uit.

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022
Fast pair voor Windows

En daarmee hebben we nog niet alles over Fast Pair besproken, want Google verrast met Fast Pair-ondersteuning voor een aantal Windows-apparaten. Dankzij Fast Pair kan je straks op je pc snel verbinden met bluetooth-apparaten, maar het is ook mogelijk om berichten te ontvangen of bestanden te delen met Dichtbij delen.

Om dat mogelijk te maken op Windows ging Google geen samenwerking aan met Microsoft maar wel met de Acer, HP en Intel. Het is niet duidelijk of de functie straks ook met bestaande pc's van deze fabrikanten zal werken. Fast Pair voor Windows wordt later dit jaar verwacht.

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

2. Slim en snel ontgrendelen

Je kan vandaag al snel je Chromebook ontgrendelen als je verbonden telefoon in de buurt is. Straks zal je ook hetzelfde kunnen doen met je Wear OS-horloge. Je kan dan met je smartwatch je Chromebook, smartphone of tablet ontgrendelen. Of je daarvoor Wear OS 3 moet op je horloge is niet bekend. Op dit moment werkt die versie enkel op Samsungs Galaxy Watch 4, maar daar moet dit jaar verandering in komen. Google wil dit snel ontgrendelen in de komende maanden uitrollen.

Je kan nu al met je smartphone selecte auto's van BMW ontgrendelen als je - opnieuw - over één van de selecte telefoonmodellen beschikt. Google wil de digitale autosleutel in 2022 voor meer gebruikers beschikbaar maken. Het zal dan werken met meer automodellen en smartphones die Ultra-Wideband-technologie ondersteunen. Dat zullen voornamelijk de flagship-smartphones zijn.

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

3. Je muziek overal met je meenemen

Google ontwikkelt een technologie voor bluetooth-koptelefoons die het mogelijk maakt om snel te wisselen tussen apparaten. Stel je kijkt een serie op je tablet terwijl je je koptelefoon hebt, dan verbindt die headset automatisch met je telefoon als je een oproep binnenkrijgt. De serie wordt gepauzeerd en afspelen begint automatisch als het telefoontje voorbij is.

Het klinkt alsof Google ervoor wil zorgen dat Android straks beter ondersteuning biedt voor koptelefoons met de multipoint-functie. Met die feature van bluetooth 5.2 is het mogelijk voor koptelefoons om met verschillende bluetooth-apparaten tegelijk te verbinden. Google wil dit in de komende maanden beschikbaar maken bij ondersteunde bluetooth-headsets.

via GIPHY

4. Chromecast komt op meer apparaten

Vanaf je telefoon kan je makkelijk muziek en video streamen naar onder meer slimme tv's en speakers. Google maakt nu bekend dat het straks op nog meer apparaten zal werken, omdat het bedrijf met meer fabrikanten zal samenwerken.

Spatial Audio voor koptelefoons zal ook werken met meer verschillende headsets. Spatial Audio is een technologie die gebruikers het gevoel geeft alsof audio zich in de ruimte om hen heen afspeelt. het moet deel uitmaken van Googles aankomende Android 12L-update. Bose wordt alvast genoemd als partner voor deze technologieën, maar over andere merken is nog niets bekend. Chromecast en Spatial Audio zal in de komende maanden breder beschikbaar zijn.

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

5. Chromebook werkt met chat-apps

De Phone Hub op Chromebooks wordt verbeterd, dat is het centrale punt waarmee je je telefoon bedient op Chrome OS. Je zal straks rechtstreeks je berichten-apps kunnen openen op je Chromebook zonder dat je je telefoon daarvoor nodig hebt. Je hoeft de betreffende app daarvoor ook niet te installeren. Voordien kon je enkel snel op een inkomend bericht antwoorden vanaf je Chromebook. Daarnaast kan je toegang krijgen tot je foto's en video's vanaf de Phone Hub. De verbeteringen zullen later dit jaar voor Chromebooks beschikbaar zijn.

5 manieren waarmee Android-apparaten beter samenwerken in 2022

Wat denk jij van alle nieuwe manieren waarop Android-apparaten straks in verbinding zullen staan met elkaar? Welke nieuwe feature vind jij het interessantst? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk