5 juni 12:00 uur - NL-Alert is verstuurd: heb jij hem ook?

5 juni 12:00 uur - NL-Alert is verstuurd: heb jij hem ook?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Heb jij hem ook gehad? Soms schrik je je een hoedje en een sjaaltje, want het is een nogal alarmerend, hard geluid (gelukkig maar), maar de NL-Alert heeft een heel belangrijke functie. Als er iets ergs aan de hand is, zoals een noodsituatie, dan krijg je via dit sms-systeem berichtgeving. Hij is vandaag op maandag 5 juni om 12:00 uur weer verstuurd, heb jij hem ook ontvangen?

Zo werkt NL-Alert

NL-Alerts werken als volgt: alle zendmasten van Nederlandse providers versturen een bericht. Is er een ramp, ernstig incident of een crisis, dan kiest onze overheid ervoor of er in een gebied een NL-Alert moet worden uitgezonden. De zendmasten in dat gebied moeten dan aan de slag. NL-Alert is niet alleen te zien op smartphones, maar ook op digitale reclameborden en de vertrekborden in stationshallen van de NS. Hoewel je er wel last van hebt qua geluid, is het net als het testen van het luchtalarm een vrij belangrijke test die plaatsvindt. Ook goed om te weten: NL-Alert is gratis en anoniem.

5 juni 12:00 uur - NL-Alert is verstuurd: heb jij hem ook?

Je hoeft in principe alleen te doen wat er in de NL-Alert staat, wanneer het een echte is (en geen test, zoals vandaag). Je hoort het geluid, dat anders is dan bijvoorbeeld je berichtgeluid of oproepgeluid, en dan staat er bijvoorbeeld dat er brand is en je je deuren en ramen gesloten moet houden. Het is aan te raden om toch wel één actie te ondernemen, namelijk mensen om je heen op de hoogte stellen. Misschien had iemand net zijn telefoon uit of is er een andere reden waardoor die persoon niet op de hoogte is.

Nogmaals, het geluid is vrij intens, waardoor de overheid ook zegt: gebruik rond 12 uur even geen oordopjes om het onaangename geluid in je oren te voorkomen.

NL-Alert is automatisch

NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel, dus je hoeft hier geen actie op te ondernemen.

Help, ik krijg geen NL-Alert testbericht binnen

Krijg je geen NL-Alert testbericht binnen? Dat kan meerdere redenen hebben, zoals je toestel stond uit of op vliegtuigmodus, of je had even geen bereik. Woon je dichtbij de grens, dan kan je telefoon ook gelinkt zijn aan een Belgische of Duitse zendmast. Ook als je telefoon met een oud 2G- of 3G-netwerk is verbonden, dan zal je geen NL-Alert binnenkrijgen.

Help, ik krijg het NL-Alert testbericht veel later binnen

Krijg je het NL-Alert testbericht juist wel binnen maar veel later? dan heb je waarschijnlijk last van dezelfde problemen als hierboven omschreven bij mensen die geen testbericht binnenkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Help, Ik krijg meerdere NL-Alert testberichten binnen

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar hoe zit dat met een dubbel gewaarschuwd mens? Krijg je de NL-Alert meerdere keren binnen, dan heb je de alert misschien niet weggedrukt. Doe je dat niet, dan blijft hij zichzelf namelijk een aantal keer herhalen, net zo lang hij gelezen wordt. Het kan ook zijn dat je zelf een herhaalfunctie hebt ingesteld binnen Android, of misschien kan je telefoon het NL-Alert op twee kanalen ontvangen (er zijn namelijk alerts voor oude beestjes en voor moderne telefoons).

5 juni 12:00 uur - NL-Alert is verstuurd: heb jij hem ook?

NL-Alert wordt ook echt gebruikt

Het luchtalarm zal je waarschijnlijk nog nooit in je leven echt hebben gehoord op een niet-testmoment, maar NL-Alert is wel al een aantal keren ingezet. Op 8 november 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingesteld en inmiddels is het al vaak gebruikt. De primeur was voor een brand in Tolbert op 14 december 2012. De tweede keer was op 20 januari 2013 bij een brand in Meppel: dat zegt wel iets over hoe vaak zo'n alert ongeveer wordt ingezet. In 2019 was het 174 keer. In 2020 zagen we bijvoorbeeld NL-Alerts rondom corona, een grote storm en muistromen in zee. Ook in 2023 is hij al gebruikt, onder andere voor een brand in de Zaanstreek.

Zo vaak krijg je een NL-Alert

Wanneer wordt het getest? Wel, elk half jaar in juni en december, altijd op de eerste maandag van de maand rond 12 uur, gelijk met de test van het luchtalarm.

Ontvang jij de NL-Alert meldingen op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Bronnen: Wikipedia,

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk