Als je aan smarthome denkt, dan denk je misschien aan een hypermodern huis waarin werkelijk alles automatisch gaat. Even in je handen klappen en het licht gaat uit en je zegt wat tegen de televisie en die floept aan, terwijl een robot een cocktail voor je in elkaar schudt. Toch hoeft het allemaal echt niet zo ‘huis van de toekomst’ te zijn. Met deze vijf apparaten mag jij je huis al een smarthome noemen.
Slimme deurbel
Er zijn meerdere slimme deurbellen op de markt: bedraad en onbedraad. Het voordeel van een bedrade deurbel is dat hij bijvoorbeeld het geluid kan blijven maken van je bestaande deurbel. Echter is het voordeel van een onbedraad exemplaar weer dat hij bijvoorbeeld in het spionnetje van je deur kan zonder dat je draden hebt die in de weg hangen. Een slimme deurbel is niet alleen een deurbel, maar ook meteen een camera en biedt ook vaak een tweewegscommunicatiesysteem. Hierdoor kun je een gesprek voeren met de persoon die voor de deur staat, die je ook nog eens kunt zien. Voorbeelden van slimme deurbellen zijn Google Nest en Ring Doorbell.
Slimme deursloten
Voor veel mensen is het slimme deurslot een van de meest spannende producten op het gebied van smarthome en dat is voor te stellen. Het slot van je huis laten overnemen door technologie is niet voor iedereen al even makkelijk gedaan. Bovendien maken sommige slimme deursloten ook vrij veel herrie, waardoor je je er extra van bewust bent dat je slot een soort robot is geworden. Tegelijkertijd brengt een slim deurslot veel voordelen met zich mee. Zo kun je iemand op afstand toegang geven tot je huis. Voorbeelden van slimme deursloten zijn die van Nuki en van Yale.
Slimme lampen
Slimme lampen lijken meer gedoe dan ze in werkelijkheid zijn. Waar je vroeger een aparte bridge moest kopen om die lampen dan weer aan te linken, koop je nu voor 7 euro al een slimme lamp bij bijvoorbeeld de Action. Die lamp heeft geen extra apparatuur nodig om te laten zien hoe slim hij is. Je kunt hem in minuut installeren door het peertje simpelweg in een lamp te draaien, de bijbehorende app te downloaden op je smartphone en contact te maken. Hoewel deze methode mede door de veiligheid en het gebruik van het wifinetwerk zeker niet altijd de meest populaire keuze is, toont het wel aan dat het niet per se ingewikkeld hoeft te zijn. In de app kun je de lamp andere kleurtonen laten schijnen en bijvoorbeeld op een tijdsschema zetten.
Slimme camera’s
Veel voordelen van een smarthome gebruik je eigenlijk helemaal niet per se als je zelf thuis bent, maar juist als je er niet bent. Een goed voorbeeld is het slimme deurslot, maar bijvoorbeeld ook de slimme camera. Hierdoor kun je ofwel je katten in de gaten houden als je op kantoor bent, ofwel je huis op inbrekers checken wanneer je op vakantie bent. Het voordeel is dat je de opnames vaak lokaal of in de cloud kunt opslaan, waarbij je de beelden bijvoorbeeld kunt overleggen aan de politie voor onderzoek. Die van de inbrekers dan: die van de katten iets minder. Merken die slimme camera’s maken zijn onder andere Arlo en Eufy.
Slimme thermostaten
Een slimme thermostaat is zeker in een tijd waarin de energierekening de spuigaten uitloopt geen overbodige luxe. Deze geeft je namelijk inzicht in hoeveel je verbruikt, maar kan ook aangeven via de app wat de status van je centrale verwarming is. Is de ketel aan vervanging toe? Dit soort informatie weet je sneller door het slimme karakter van de thermostaat. Een voorbeeld van zo’n thermostaat is Nefit Easy. Ook een pluspunt: je kunt je thermostaat op afstand vast laten verwarmen, waardoor je thuiskomt (of wakker wordt) in een warm huis.
Heb jij deze slimme producten in huis? Deel het nu in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Artikel van 2024 met commentaar uit 2022 eronder. Grappig 🙂
Gebruik steeds meer slimme spullen. Slimme rolgordijnen, slimme rolluiken, slim zonnescherm. Bewegingssensoren voor de lampen thuis. Luchtreinigers, airco, lampen, ventilatoren,thermostaat, allemaal slim. Zelfs mn waterkoker is slim. En dit alles aan elkaar geknoopt met home assistant. Ideaal en bespaart ook stroom door het slim in te stellen.
We moeten just fase bezuinigen op elektra
Geloof het of niet met al die slimme dingen heb ik binnen het laatste jaar meer dag 500 kwh bespaard. Gewoon door slimme stekkers.. dingen die automatisch uitgaan als ze niet gebruikt worden. Als ik weg ga zelfs dan. Dus je zou denken je verbruikt meer stroom. Maar is het dus niet..