45 jaar geleden werd het eerste mobiele gesprek gevoerd

45 jaar geleden werd het eerste mobiele gesprek gevoerd

Motorola

Tegenwoordig is het niet meer het grootste merk maar Motorola stond aan het begin van de mobiele telefonie. Vandaag exact 45 jaar gelden bracht Motorola-onderzoeker Martin Cooper de eerste mobiele telefoon-verbinding tot stand. Hij belde een concurrent om te bewijzen dat Motorola als eerste een dergelijk apparaat gemaakt had.

Deze mobiele telefoons leken totaal niet op wat wij tegenwoordig in onze zak hebben zitten. Het prototype waarmee Cooper belde was meer dan een kilo zwaar en was 23 cm hoog en wel 13 cm dik. Dat laatste werd voornamelijk veroorzaakt door de accu die in de mobiele telefoon zat. Helaas kan Martin Cooper met zijn prototype maar 30 minuten bellen en opladen van het toestel duurde wel tien uur. Motorola had nog meer dan tien jaar nodig voordat de Motorola DynaTAC 8000x in de verkoop ging. Wanneer je toen als een van de weinige een mobiele telefoon wilde hebben moest je bijna 4000 euro neerleggen en dan kreeg je dit.

Bron afbeelding: Photogram

Short Message Service

Het duurde nog tot 1982 voordat een aantal landen in Europa rond de tafel gingen zitten om te praten over een gezamenlijk mobiele netwerk en 1985 werd in het Verenigd Koninkrijk het eerste mobiel gesprek gevoerd. De volgende mijlpaal was het versturen van de eerste SMS, dat was in 1992 toen een ontwikkelaar bij Vodafone het bericht 'Merry Christmas' naar zijn meerdere stuurde. Deze uitvinding veranderde de manier waarop wij communiceerden voorgoed. Tien jaar later werden er in de Verenigde Staten meer dan 6 miljard tekstberichten per dag verstuurd. Tegenwoordig is dat aantal een stuk lager vanwege de snelle en stabiele dataverbindingen waarover we kunnen beschikken en messengers als WhatsApp.

Een 'dieptepunt' in de geschiedenis van de mobiele telefoon kwam vlak na de introductie van de eerst downloadbare content. Er was een beltoon die op slag wereldberoemd maar ook enorm gehaat werd. De 'Crazy Frog'-beltoon was goed voor 500 miljoen dollar omzet en stond zelfs op nummer 1 in de hitparade boven Coldplay.

Het tijdperk waar we nu in leven is dat van de smartphone. In 2007 kwam Steve Jobs op het toneel en presenteerde de allereerste iPhone. Een jaar later kwam de eerste Androidtelefoon uit en deze HTC Dream of T-Mobile G1 konden we in 2009 ook in Nederland kopen.

Geschiedenis

In 1985 koste een mobiele telefoon bijna 4000 euro en tegenwoordig koop je een smartphone waarmee je toegang hebt tot alle kennis van de wereld minder dan 100 euro. In de 33 jaar dat we als gebruiker de beschikking hadden over een mobiele telefoon hebben we veel bereikt en wie weet wat ons de komende tien jaar te wachten staat.

Bron: Wikipedia

Lees meer over:
Algemeen nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties