4 Android 13 features om naar uit te kijken

4 Android 13 features om naar uit te kijken

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Android 12 is nog maar enkele maanden oud en de wereld heeft zijn ogen alweer gericht op de nieuwe Androidversie, Android 13. Dit zijn de eerste geruchten over Android 13.

Android 13

De meeste telefoons op deze planeet draaien nog niet eens op Android 12, maar dat weerhoudt ons er niet van om het alvast over Android 13 te hebben. De eerste details van Googles volgende versie van Android beginnen al binnen te druppelen en ze geven ons sowieso een paar dingen om naar uit te kijken in 2022. Alhoewel Google voor de buitenwereld al een tijdje geen dessertnamen meer voor Androidversies gebruikt, doet het bedrijf dat wel voor Android 12 en Android 13. De dessertnaam voor Android 12 is Snow Cone en voor Android 13 is dat Tiramisu. XDA heeft in Tiramisu geen lange vingers maar wel andere interessante features gevonden. Het gaan om veranderingen voor de notificaties, de indeling van het vergrendelscherm, apps en talen en de manier waarop apps gebruik maken van de accucapaciteit.

Voor de mensen die nog nooit een stukje Tiramisu hebben gehad: Tiramisu is een van oorsprong Italiaans dessert, met onder andere mascarpone en lange vingers. Hier heb je een recept.

4 Android 13 features om naar uit te kijken

1. Notificaties

Google werkt blijkbaar aan het toevoegen van Runtime Permission voor meldingen. Hierdoor hebben gebruikers zelf in de hand of apps meldingen mogen versturen of niet. Dat werkt dan net zoals het Privacy Dashboard in Android 12, waar je via een melding op de hoogte gesteld van apps die je camera of microfoon gebruiken.

Veel ontwikkelaars zullen hier niet zo blij mee zijn, vooral degenen die graag misbruik maken van de notificaties in Android. We zien maar al te vaak dat een nieuwe apps of game aanbiedingen en andere spam in meldingen verstuurt waar we niet op zitten te wachten. Meer controle over machtigingen van een app, inclusief meldingen zijn dus welkom.

2. Lockscreen indeling

Google gaat blijkbaar meer aangepaste opties toevoegen aan de indeling van het vergrendelschermen in Android 13. Op dit moment, in ieder geval in Android 12 op Google-telefoons, zie je een grote klok in het midden die kleiner wordt als er een melding binnenkomt. In Android 13 kun je zelf aangeven of je alleen de de kleinere klok in de linkerbovenhoek wilt zien.

3. Talen per app instellen

In Android 13 kun je per app instellen welke taal wordt weergegeven. Je kan bijvoorbeeld Chrome in de Duitse taal instellen en vervolgens uw WhatsApp in het Engels. Voor mensen die meerdere talen als moedertaal hebben, zou dit wellicht een uitkomst zijn?

4. TARE

The Android Resource Economy is geen populaire Netflix-serie maar een functie in Android 13 die alles te maken heeft met het batterijgebruik van apps. TARE zal een soort algoritme gebruiken om te beslissen hoeveel energie of batterij een app op de achtergrond kan gebruiken, afhankelijk van de batterijstatus. TARE introduceert hiervoor 'Android Resource Credits', wat je het best kunt zien als een vorm van valuta die is gekoppeld aan het batterijniveau van een telefoon. Google kent deze credits toe aan apps op basis van hoe leeg de batterij is, en apps kunnen deze credits vervolgens gebruiken als 'betalingen' voor de mogelijkheid om taken uit te voeren. Eigenlijk stelt Google hiermee limieten in voor het aantal taken dat een app kan plannen, afhankelijk van het batterijniveau en de behoeften van de app.

Er is nog veel onbekend voor TARE, en hopelijk brengt Google hier binnenkort meer details over naar buiten.

Wanneer komt Android 13?

Als Google het schema van Android 12 aanhoudt, dan kunnen we in februari 2022 de eerste developer preview verwachten. De eerste bètaversie zou dan in mei moeten verschijnen.

Naar welke van de hierboven beschreven verbeteringen in Android 13 kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Tiramisu

Tiramisu

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk