Uit een onderzoek dat in dertien landen is gehouden, is gebleken dat 36 procent van de jongeren denkt dat digitale technologie slecht is voor het milieu. Daarnaast zien jongeren ook positieve kanten van digitale tech op andere vlakken.
Impact van digitale technologie op het milieu
Observatory of Digital Uses (via Telecompaper) heeft in de tweede helft van 2021 in dertien landen, waarvan zes in Afrika een onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat ruim een derde van de jongeren somberder is over de impact van digitale tech op het milieu. Opvallend is dat Afrikaanse respondenten positiever zijn over de vraag of digitale technologie kunnen helpen bij het oplossen van milieuproblemen, dan de Europese deelnemers. Zo gelooft zo’n 80 procent van de respondenten in Ivoorkust dat technologie een positief effect kan hebben op het milieu. In vijf Europese landen (Frankrijk, Spanje, België, Polen en Roemenië) staat dat percentage op een gemiddelde van 53 procent.
In diezelfde vijf Europese landen denkt 65 procent dat technologie kan bijdragen om het energieverbruik in hun land te beheersen. In Marokko en Egypte denkt 80 procent daar ook zo over. “In alle onderzochte regio’s hebben geavanceerde gebruikers van digitale diensten een positiever beeld van wat technologie kan doen voor een aantal maatschappelijke vraagstukken, zoals het ondersteunen van goede relaties in de gemeenschap of de lokale economie.”
Pandemie
Ongeveer 80 procent van de respondenten vindt dat de digitale diensten hen door de pandemie heeft geholpen. Het heeft voor hen het isolement verkleind. Hoe denken jullie over de impact van digitale technologie op het milieu? Laat het ons weten in de reacties hieronder.
Duurzaamheid op Androidworld
In 2021 stond de themaweek op Androidworld in het teken van duurzaamheid. Je kan hier een overzicht bekijken van alle handige apps, tips en tricks, reviews en vergelijkingen die we in die themaweek hebben besproken.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Tja, het hangt ervan af wat je wil bekijken en hoe je alles definieert. Digitalisering heeft zeker een aantal positieve invloeden: ik ben b.v. blind en vroeger moest ik brieven sturen (al dan niet in braille of een in zwartdruk uitgeprinte brief) maar dan moest ik nog altijd iemand vinden die het adres op de enveloppe wilde schrijven. Nu kan ik met iedereen mailen zonder hulp van derden en heb ik minder papier nodig. Ik kan met iedereen over de hele wereld contacten leggen. Helaas wordt technologie ook altijd maar visueler, foto’s en filmpjes zijn belangrijker geworden dan tekst. Tegelijkertijd verbruiken we meer zeldzame grondstoffen om onze tech-apparaten te maken: kobald, zink, … en die zeldzame grondstofontginning gebeurt niet altijd op de meest mensvriendelijke en miljeuvriendelijke manier. Ook moeten we elektriciteit opwekken om die hoog-technologische toestellen te laten werken. Verder maken updates en upgrades van software de toestellen alsmaar trager, waardoor we sneller een nieuw toestel willen, waardoor dan weer meer afval ontstaat. Digitalisering is dus zeker goed, maar de kanttekeningen vind ik ook wel belangrijk.