3 manieren waarmee Google de Play Store veiliger maakte in 2018

3 manieren waarmee Google de Play Store veiliger maakte in 2018

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Play Store

De Play Store is de plaats bij uitstek waar de meeste Android-gebruikers - de meesten zelfs exclusief - hun apps downloaden. Googles ontwikkelaars die aan de Play Store werken doen voortdurend inspanningen om de veiligheid op verschillende manieren te waarborgen. Googles applicatiewinkel is de grootste ter wereld en dat trekt natuurlijk malafide apps aan, daarom zijn die inspanningen meer dan nodig.

Het is ook al vaker gebleken dat er nog steeds nood is aan verbetering. Onlangs moesten een reeks kwaadaardige camera-apps verwijderd worden omdat ze de gegevens van gebruikers stalen, maar de apps zelf werden gedetecteerd door het beveiligingsbedrijf Trend Micro en dus niet door Google Play Protect. Anderzijds was er recent nog de kwestie van de proefabonnementen waarmee ontwikkelaars hun gebruikers bedriegen, zelfs binnen de regels van de Play Store. Er is dus nog veel werk aan de winkel, maar dit zijn drie manieren waarmee Google de veiligheid in 2018 heeft aangescherpt.

Grafieken met de resultaten van de play Store en App Store in 2018

Onlangs raakte bekend dat de Play Store nog steeds kan rekenen op het hoogste aantal app downloads

1. Nieuwe beleidsregels rond privacy

Google ziet naar eigen zeggen het beschermen van de gegevens en privacy van gebruikers als een belangrijke manier om het vertrouwen te winnen. Daarom wil Google ervoor zorgen dat ontwikkelaars toestemmingen voor hun apps kunnen vragen die alleen absoluut noodzakelijk zijn om de app te doen functioneren.

In oktober heeft Google zijn beleid rond machtigingen voor je telefoon- en sms-gegevens strenger gemaakt, zodat alleen de standaard berichten-app en telefoon-app die de gebruiker verkiest de toestemming krijgt. Recent is Google ook begonnen met apps uit de Play Store te verwijderen die niet conform zijn met het nieuwe beleid.

2. Malafide ontwikkelaars weren

Google heeft ontdekt dat in 80 procent van de gevallen waarin Android-apps de Play Store-regels breken steeds dezelfde ontwikkelaars aan de basis liggen en Google spreekt dan ook over "netwerken" van Kwaadwillige ontwikkelaars. Vaak creëren ze nieuwe account of kopen ze zelfs accounts op de zwarte markt waarmee ze terug naar de Play Store keren.

3 manieren waarmee Google de Play Store veiliger maakte in 2018

Heel extreme uitersten in reviews zijn vaak een indicatie voor een malafide app

Google heeft vorig jaar zijn 'account matching technologieën' verbeterd waarmee het malafide ontwikkelaars detecteert, ook als ze een alternatief account gebruiken. Het bedrijf zet ook mensen in om zo'n accounts actief op te sporen en op die manier wil Google ervoor zorgen dat hun apps meteen geblokkeerd worden nog voor ze de Play Store bereiken. Google kan ook mooie resultaten voorleggen, want vorig jaar zijn 55 procent meer apps geweerd dan in 2017.

3. Kwaadaardige gedrag van apps ontdekken

Naast Google Play Protect dat dagelijks zo'n 50 miljard apps scant, zijn er nog andere methodes om kwaadaardig gedrag van apps op te sporen. Dat doet Google door: gebruik te maken van machine learning, het analyseren van de gegevens uit gebruikersfeedback en de verbeterde menselijke beoordelingen van medewerkers. Google-medewerkers zijn volgens het bedrijf in staat om efficiënter en nauwkeuriger apps te beoordelen. Volgens Google heeft het bedrijf vorig jaar honderdduizenden apps verwijderd, dat is een vermeerdering van 66 procent vergeleken met een jaar eerder.

Denk jij dat Google tevreden mag zijn met de inspanningen die het heeft geleverd en de resultaten die het hier kan voorleggen? Denk je dat er nog meer inspanningen nodig zijn om de Play Store te beveiligen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk