28 dagen met Android N: mijn ervaringen

28 dagen met Android N: mijn ervaringen

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android N

In Android N, waarvan we de officiële naam nog niet kennen, zijn veel grote en kleine wijzigingen doorgevoerd. Onder de motorkap is er veel veranderd, maar er zijn ook de nodige visuele wijzigingen doorgevoerd in bijvoorbeeld de instellingen en notificaties. Tijd om de balans op te maken waar Google nu staat met de ontwikkeling van Android N.

Notificaties 

Het vernieuwen van de notificaties is wat mij betreft de grootste, zichtbare verandering in Android N en ben er de afgelopen weken steeds meer van gaan houden. Na gebruik te hebben gemaakt van de notificaties in Android N, verbleken eerdere Androidversies. De ervaring is bijzonder 'soepel' en intuïtief, de acties die uitgevoerd worden zijn veel duidelijker weergegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitklappen van een melding. Ook is de weergegeven informatie minder uitgebreid, maar nog steeds voldoende. Denk hierbij ook aan het ontbreken van de tijd dat een notificatie verstuurd is: bij de apps waar tijd wel van belang is, wordt deze wél weergegeven.

Opvallend is ook de manier waarop snel antwoorden geïntegreerd is. Dit gebeurt als het ware 'in' de notificatie. Hierdoor werkt het direct antwoorden een stuk prettiger. Er waren al apps die deze mogelijkheid boden, maar nu wordt er een uniformere ervaring geboden.

De vernieuwingen gelden niet alleen voor de meldingen in de notificatiebalk, ook het lockscreen heeft dezelfde stijl gekregen. Hierdoor heb je sneller een beter overzicht van de meldingen. Wat mij betreft zijn de notificaties, na een korte periode om eraan te wennen, één van de grootste pluspunten van Android N.

[readmore article="185458"]

QuickSettings

Op Nexus-devices, in mijn geval de Nexus 6P, zijn ook de snelle instellingen aangepast. Hier is nu een kleine balk zichtbaar bij het openen van de notificatiebalk met de optie om deze verder uit te klappen. Dit geeft de mogelijkheid om snel bijvoorbeeld de WiFi-verbinding uit te schakelen of het automatisch draaien van het scherm te activeren.

Deze quick settings kunnen aangepast worden in volgorde en via de System UI Tuner zijn er nog meer instellingen mogelijk. Deze nieuwe instellingen zijn nu nog 'verborgen' en kunnen geactiveerd worden door de notificatiebalk naar beneden te trekken en vervolgens 10 seconden het instellingen-radartje in te drukken. Vervolgens zal er in de instellingen een nieuw menu verschijnen. Of deze UI tuner het ook gaat halen in de uiteindelijke release is de grote vraag, bij Marshmallow was dat niet het geval.

Instellingen

De reguliere instellingen zijn ook op de schop gegaan. Zo is de volgorde enigszins aangepast en worden er bovenaan een aantal suggesties gegeven. Zo krijg ik het voorstel om een zakelijk e-mailaccount toe te voegen. Maar vooral opvallend aan de instellingen is dat er meer informatie wordt getoond op het eerste scherm. Zo is bijvoorbeeld direct te zien hoe hard het belvolume is, kan het dataverbruik bekeken worden en is de totale opslag zichtbaar. Op deze manier zijn er op bepaalde momenten minder acties nodig om een bepaald doel te bereiken.

In het begin was het wel even wennen, het leek een kleine overkill aan informatie. Maar net als bij de notificaties is het uiteindelijk zeker een verbetering.

Algehele ervaring

In Android N zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Waar de verfijning van Android vooral bij Android 6.0 is gebeurd, zijn er toch weer interessante wijzigingen doorgevoerd. De algehele ervaring van deze bèta is goed te noemen, ook al zijn zaken als bijvoorbeeld de accuduur nog niet helemaal in orde. Nu zien we dit vaker bij een bèta, maar ik hoop uiteraard dat dit verholpen is de uiteindelijke release, of nog beter, een nieuwe bèta.

De prestaties van Android N zijn tevens goed te noemen, er zijn geen haperingen merkbaar en Android lijkt wederom een fractie vloeiender te zijn geworden. Denk hierbij aan de animaties en het openen van instellingen en andere toepassingen op het toestel.

Samenvattend ben ik vooral enthousiast over de notificaties, zijn de quick settings een leuke toevoeging en hebben de instellingen minder acties nodig. Toch mis ik die grote killerverandering in Android N. Het is niet slecht, maar ik mis iets... Iets groots!

Beschikbaarheid Android N

Android N is op dit moment beschikbaar als bèta voor Nexus-gebruikers. Dus heb je bijvoorbeeld een Nexus 5X, Nexus 6P of Nexus 9, dan kun je Android N direct installeren. Instructies daarover zijn hier te vinden.

[readmore article="184291"]

Wanneer Android N officieel gelanceerd zal worden is nog niet bekend. Wel weten we dat dat 'ergens' in Q3 zal zijn, aldus de tijdlijn die Google heeft gepubliceerd. Dit betekent dus dat we uiterlijk eind september de officiële release zullen zien.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk