'2020 brengt grootste omzetverlies ooit voor smartphonemarkt'

'2020 brengt grootste omzetverlies ooit voor smartphonemarkt'

Smartphonemarkt Europa

De laatste jaren krimpt de smartphonemarkt omdat telefoons gemiddeld langer meegaan en omdat fabrikanten ondertussen zowat alle doelgroepen en leeftijdscategorieën optimaal hebben bereikt, op een aantal nichemarkten na. Volgens het onderzoekbureau IDC zet die dalende trend zich dit jaar verder maar dan tegen een versnelt tempo.

Oorspronkelijk werd nog beterschap voorspeld voor 2020, want in februari 2019 verwachtte IDC een stijging van omzet van 6,4 procent in de smartphonemarkt. In november werd dat model al bijgesteld naar +2,7%, maar door de gevolgen van de crisis herziet IDC opnieuw zijn verwachtingen met drie mogelijke scenario's. In het meest pessimistische model krimpt de Europese omzet met -47,1 procent, maar een meer realistisch scenario omschrijft een daling van -26,8 procent.

Grafiek met voorspellend modelModel met de vooruitzichten voor de Europese smartphonemarkt, bron: IDC

Coronagevolgen

In de eerste maanden van 2020 ervoeren we enkel de gevolgen door de verminderde productie uit China, maar nu het coronacrisis ook Europa in de greep heeft, neemt de verkoop ook sterker af. In verschillende landen zoals Spanje, Italië, België en Frankrijk zijn de winkels gesloten en zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Daarnaast mogen webwinkels zoals Amazon in bepaalde landen alleen essentiële artikelen leveren. Europese burgers zijn ook bezorgd over de impact van deze crisis op onze economie en daarom wordt de aanschaf van een nieuwe smartphone meer en meer uitgesteld.

Ben jij ook meer geneigd om de aankoop van een nieuwe telefoon uit te stellen of laat jij je niet leiden door economische bezorgdheden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Android algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer