In 2018 werden beduidend minder telefoons verkocht dan een jaar eerder

In 2018 werden beduidend minder telefoons verkocht dan een jaar eerder

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphoneverkoop in 2018

Voor het vijfde kwartaal op rij daalt de smartphoneverkoop en in 2018 daalde de verkoop ook ten opzichte van een jaar eerder. Volgens marktonderzoeksbureau IDC werden er vorig jaar 1,4 miljard toestellen verscheept, dat is 4,1 procent lager dan in 2017. Volgens de onderzoekers is de belangrijkste reden hiervoor dat smartphones nu langer meegaan dan voordien en ook zijn er minder zogenaamde groeimarkten waar de verkoop van telefoons nog volop op gang moet komen.

Een ander opvallend gegeven is de top 5 van grootste smartphonefabrikanten ter wereld die samen goed is voor een gezamenlijk marktaandeel van 69 procent van de wereldwijde verkoop. De vijf grootste fabrikanten zijn 2018 waren respectievelijk: Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi en OPPO. Hun gezamenlijk marktaandeel nam dit jaar sterk toe, want vorig jaar waren ze goed voor 63 procent van de totale verkoop.

Samsung Galaxy Note 9

Samsung blijft de grootse fabrikant, al zag het zijn verkoop sterk dalen

De big 5

Opvallend is dat Apple over het ganse jaar toch nog net iets meer telefoons heeft verkocht dan Huawei - dat zich eerder de tweede grootste smartphonefabrikant ter wereld kroonde. Toch nam de totale verkoop bij Apple af met 3,2 procent terwijl Huawei ze met 33,6 procent zag stijgen. Samsung staat nog steeds ruim aan de leiding met 293, 3 miljoen verkochte telefoons ten opzichte van nummer 2 Apple dat 208,9 miljoen toestellen verscheepte. Samsung is wel de grootste daler uit de top 5 met 8 procent minder verkochte toestellen.

Tabel met cijfers van de 5 grootste smartphonefabrikanten ter wereld

Bron: IDC

Niet alleen Apple en Huawei doen per kwartaal weleens haasje over, maar dat doen ook OPPO en Xiaomi. Hoewel die eerste het afgelopen kwartaal meer toestellen heeft verkocht dan Xiaomi, sloot Xiaomi het jaar af als vierde grootste fabrikant. Opmerkelijk is ook dat Xiaomi veel sterker groeit dan OPPO, want het verkocht 32,2 procent meer telefoons dan in 2017, vergeleken met een groei van 1,3 procent bij OPPO. Die groei is te wijten aan het toenemende succes dat Xiaomi boekt in Europese landen, vooral in Spanje doet het Chinese merk het erg goed.

Hoe gaan volgens jou de machtsverhoudingen tussen de vijf grootste fabrikanten er op het einde van 2019 uitzien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk