10 trends voor telefoons in 2020: zo zal jouw smartphone eruit zien

10 trends voor telefoons in 2020: zo zal jouw smartphone eruit zien

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Smartphone-trends 2020

Als je kijkt naar wat premium-telefoons als de Huawei Mate 30 Pro of concepttelefoons als de Mi Mix Alpha te bieden hebben, leert ons dat veel over wat we volgend jaar mogen verwachten bij de meer toegankelijke en betaalbare smartphones. Anderzijds zien we ook dat fabrikanten ook volop onderzoeken hoe ze vouwbare schermen het beste kunnen inzetten. Hier lees je alles over de trends van 2020.

1. Meerdere schermen

We zagen schermen groter worden en vouwbare telefoons beloven een groter schermoppervlak in een compact formaat. Kortom, gebruikers willen steeds meer scherm in ruil voor hun geld. Volgend jaar komt de Microsoft Surface Duo op de markt die met twee schermpanelen komt, en ook de Mi Mix Alpha van Xiaomi toont dat schermruimte op voor- en achterkant een trend wordt. We zien het vandaag al bij de Nubia Z20, maar ook de Motorola Razr heeft een tweede paneel, net als de Galaxy Fold van Samsung.

2. 5x zoom, voordelig en zonder periscoopcamera

De grootste zwakte van de smartphonecamera is het feit dat zoomcapaciteiten veel beperkter zijn. Een stevige zoomlens heeft meer ruimte nodig dan er voorzien is in de krappe behuizing van een telefoon. OPPO en Huawei hebben dat probleem vorig jaar aangepakt door een slimme periscoopcamera te gebruiken waarbij lenzen niet alleen over de beperkte dikte van een telefoons verspreid zijn, maar ook over de breedte. Het resultaat is de OPPO Reno 10x Zoom en de Huawei P30 Pro.

Het leek erop dat 5x optische zoom een tijdlang alleen voor high-end telefoons zou blijven, tot Xiaomi plots zijn trukendoos bovenhaalde. De Mi Note 10 is een budgetvlaggenschip met een 5x zoom-telecamera zonder zo'n periscoopopstelling, en Xiaomi gebruikte daarvoor een camera met 3,7x optische zoom een 8 MP sensor waarbij het beeld verkleind wordt tot 5 MP. Dat is een slimme truc, waarmee Xiaomi de deur openzet voor meer betaalbare telefoons met 5x optische zoom.

> Lees hier onze review van de Xiaomi Mi Note 10

Beelden van de Mi Note 10

3. Gebogen schermranden en watervalschermen

Gebogen schermranden staan garant voor premium-vlaggenschepen, maar dat zal in 2020 veranderen. De hierboven genoemde Xiaomi Mi Note 10 had niet alleen een vooruitstrevende camera-opstelling, maar het toestel pakt ook uit met gebogen schermranden voor een prijs van 549 euro. We gaan volgend jaar meer budgetvlaggenschepen en midrange-toestellen met zulke mooie afgeronde zijkanten zien.

Premium-telefoons gaan dan weer een stapje voorop blijven door te kiezen voor watervalschermen. We zagen dat eerder bij de Huawei Mate 30 Pro, waarbij het scherm volledig doorloopt in een scherpe hoek over de zijkanten van het frame.

4. Knoppen verdwijnen

Met de Vivo Apex 2019 en de Meizu Zero is begin vorig jaar het startschot gegeven voor knoploze telefoons. Fysieke knoppen verdwijnen en maken plaats voor touch-knoppen. Waarom? Toestellen met designs zonder knoppen zien er strakker uit, en dat vertaalt zich in een beter verkoop. Dat is precies dezelfde reden waarom fabrikanten schermranden lieten verdwijnen.

We verwachten dat knoploze telefoons voorlopig enkel duurdere, high-end toestellen zullen zijn. Deze technologie werkt ook in combinatie met de watervalschermen die we hierboven beschrijven.

Verschillende afbeeldingen van de Vivo Apex 2019 concepttelefoon

5. Schermen met hoge refreshrate

In het afgelopen jaar zagen we dat 90 Hz-schermen meer mainstream werden, met OnePlus dat alleen nog maar zijn Fluid Displays zal gebruiken. Dat verklaarde het bedrijf na de lancering van de OnePlus 7T. Schermen met zo'n hogere verversingsgraad tonen mooiere animaties en wie de technologie op een smartphone heeft gebruikt, wil nadien vaak niet meer terug naar standaard 60 Hz schermen.

We gaan volgend jaar meer 90 Hz-schermen zien, en premium-telefoons gaan nog een stapje verder gaan en kiezen voor 120 Hz of meer. We verwachten op basis van lekken dat onder meer de Huawei P40 Pro met een 120 Hz-scherm komt. Qualcomm gaat bovendien met de Snapdragon 865 schermen tot 144 Hz ondersteunen, dat is vergelijkbaar met de prestaties van gaming-monitors.

Foto van de OnePlus 7T

6. Grote accu's zijn in

De grootste achilleshiel van een smartphone is zijn accucapaciteit, want we zouden met zijn allen natuurlijk telefoons willen die je slechts om de twee weken hoeft op te laden. Dat is vergelijkbaar met de oude feature phones. Jammer genoeg zijn zulke batterijprestaties niet langer mogelijk door de hoge kwaliteit van moderne smartphoneschermen, maar fabrikanten deinzen er niet langer voor terug om grote accu's in hun telefoons te stoppen. Kijk bijvoorbeeld naar de Motorola Moto G7 Power, om maar een telefoon te noemen.

Grote accu(s gebruiken was voorheen wel een probleem, want ze staan namelijk ook garant voor dikkere telefoons. In de beginjaren van de eerste smartphones streefden Apple en Steve Jobs naar 'slanke' toestellen, en andere fabrikanten volgende die trend. We zijn erg blij om te zien dat functionaliteit het wint van zo'n gimmick. We gaan volgend jaar meer accu's zijn met een hogere capaciteit van bijvoorbeeld 4500 mAh of 5500 mAh.

Moto G7 Power batterij

7. Vouwbare telefoons worden betaalbaar(der)

We gaan volgend jaar veel meer vouwbare toestellen zien, dat staat al vast. Motorola's Razr is de eerste foldable die overwegend positief is onthaald, en het is meteen een toestel dat goedkoper is dan concurrenten als de Huawei Mate X of de Samsung Galaxy Fold. Motorola maakte ook al duidelijk aan onze redactie dat we meer Razr's gaan zien met verschillende vormen en specificaties. Andere fabrikanten gaan het dochterbedrijf van Lenovo daar ongetwijfeld in volgen.

Van Samsung verwachten we een vouwbare telefoon die vergelijkbaar met de Razr zal dichtvouwen, en dat toestel zou minder dan 1000 euro kosten. Je kan daarbij moeilijk spreken over een spotprijs, maar dat is al een groot verschil met bijvoorbeeld de 2229 euro die de Mate X kost.

Samsung Galaxy Fold 2

8. Race in aantal megapixel en lenzen

Deze trend is natuurlijk al volop bezig met de 108 MP camera van Samsung, 48 MP dat ondertussen al standaard is en de eerste 64 MP camera's. Toch verwachten we dat in 2020 de race om meer megapixel en meer lenzen gewoon wordt verder gezet.

Soms is het bedenkelijk wat de meerwaarde is van die extra dieptecamera of ToF-camera en hetzelfde geld bij sensors met meer megapixel. Toch klinkt 'meer' altijd beter in de oren van de minder goed geïnformeerde consument. De Samsung Galaxy S11 krijgt dus volgend jaar een 108 MP hoofdcamera en vijf lenzen op de achterkant, en anderen zullen hem daarin volgen.

De Samsung Galaxy S11 Plus

9. Weg met de scherminkeping en pop-up-camera

Design is erg belangrijk voor fabrikanten, omdat strakkere design gewoon beter verkopen. We beschreven het eerder al bij het stuk over de knoploze smartphones'. Volgend jaar gaan fabrikanten definitief de doodsteek geven aan de notch, scherminkeping en pop-up-camera, want we krijgen dan de eerste smartphones die een selfiecamera onder het scherm krijgen.

OPPO is koploper wat deze technologie betreft, en mogelijk zien we de eerste telefoon met zo'n camera onder het scherm al in het eerste kwartaal van 2020 met de Find X2 van het merk. De eerste Find X was in 2018 al een pionier op het vlak van randloze schermen, omdat hij een gemotoriseerd schuifsysteem gebruikte.

Beelden van de prototypetelefoon

Dit jaar zagen we vervolgens tal van telefoons met een pop-up-camera verschijnen. We verwachten dus dat OPPO volgend jaar nog een stapje ver gaat, en we weten ook dat Samsung interesse heeft in deze complexe schermtechnologie. De selfiecamera onder het scherm zullen we in 2020 alleen bij premium-telefoons zien, en midrange-toestellen worden volgend jaar steeds vaker uitgerust met een nog kleinere scherminkeping of een pop-up-camera.

10. 5G-modems zijn standaard aanwezig

De Snapdragon 865 die volgend jaar in menig high-end en budgetvlaggenschip zal zitten, komt niet met een geïntegreerde 5G-modem. Toch maakte Qualcomm wel duidelijk dat de Snapdragon X55, een 5G-modem, standaard in combinatie met de telefoon zal worden gebruikt. Daarnaast gaan we met de komst van de Snapdragon 765 ook meer midrange-telefoons zien die standaard met 5G komen. In deze chipset zit een 5G-modem wel geïntegreerd.

Beelden van de chipsets

We gaan dus volgend jaar in Nederland 5G-toestellen zien, ook al moeten we het voorlopig nog zonder het razendsnelle internet stellen. Smartphones gaan gelukkig steeds langer mee, en dus is het een voordeel als je met je telefoon die je in 2020 koopt al helemaal future proof bent.

Welke andere trends verwacht jij nog in 2020? Zijn er trends waar je naar uitkijkt, of juist niet? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk