Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Dit is hoe Androidworld smartphones test

Smartphones van Laurence

Waarom je ons kunt vertrouwen

Bij Androidworld testen we jaarlijks erg veel smartphones. Onze reviewers schrijven al vele jaren over Android en hebben dus heel wat ervaring in het testen, vergelijken én het beoordelen van deze wondertjes der techniek.

Tijdens het testen gaat Androidworld zo methodisch als mogelijk te werk. Elke reviewer doorloopt een op voorhand uitgeschreven stappenplan. We hanteren daarbij strikte richtlijnen zodat we van elke smartphone meetgegevens hebben, die we bijhouden in een databank. Zo kunnen we smartphones beter met elkaar vergelijken, omdat we ons baseren op feiten in plaats van op subjectieve beoordelingen.

Androidworld zal nooit geld aanvaarden voor het schrijven van een review. Op deze manier garanderen we onze objectiviteit. Om diezelfde reden zullen reviewtoestellen nooit eigendom worden van de redacteur. Deze worden netjes teruggestuurd of in permanente bruikleen genomen door de uitgever van Androidworld, eMense. Androidworld verlangt ook van al zijn medewerkers dat ze eventuele aanbiedingen weigeren van leveranciers van een testproduct. Voor meer informatie, lees: Redactionele werking Androidworld: Redactionele neutraliteit.

Wij geven merken en adverteerders nooit inzage in onze redactionele content en benchmarkresultaten voor het moment van de publicatie. Eventuele aanpassingen zijn enkel mogelijk naar aanleiding van een fout, of als we iets zijn vergeten te vermelden. Wanneer merken druk uitoefenen op de redactie, bijvoorbeeld om iets positiever te doen lijken, zal de hoofdredactie van Androidworld hier op gepaste wijze op reageren.

Onderaan een review wordt er door het commerciële team van Androidworld via een affiliate link naar het desbetreffende product gelinkt, ongeacht of de reviewer positief is over het toestel of niet. We kiezen bewust om het redactionele en het commerciële gescheiden te houden, zodat redactionele content steeds objectief en onafhankelijk geschreven kan worden.

Voor meer informatie, lees: Redactionele werking Androidworld: Verdienmodellen.

Hoe wij smartphones testen

Hieronder geven we je een samenvatting van hoe onze reviewers smartphones testen. De effectieve richtlijnen bevatten informatie die niet voor publicatie bedoeld is, zoals hoe we afbeeldingen opmaken in onze database. Alle relevante informatie omtrent hoe we testen zal je uiteraard wel hieronder vinden.

Vergelijken

We vergelijken een reviewtoestel steeds met vergelijkbare producten in dezelfde prijscategorie. We vergelijken een smartphone enkel met een veel duurder of veel goedkoper toestel om aan te tonen dat een bepaald onderdeel beter of slechter werkt dan het duurdere of goedkopere toestel.

Benchmarks

Benchmarks zijn een belangrijk meetinstrument om objectieve gegevens te verzamelen. Uiteraard weten we dat merken kunnen sjoemelen met benchmark-apps en zullen we nooit enkel uitgaan van de resultaten van deze apps. Het is vanzelfsprekend dat we niet één, maar verschillende apps gebruiken om te benchmarken. Op deze manier hebben we verschillende resultaten die we met elkaar kunnen vergelijken en achteraf ook met andere toestellen.

We voeren alle benchmarks uit nog voor we het toestel in gebruik nemen, zodat alle tests onder dezelfde omstandigheden worden uitgevoerd.

Dit zijn de benchmark-apps die we gebruiken:

We vergelijken en/of halen nooit benchmarkresultaten van andere publicaties. We weten niet onder welke omstandigheden zij de benchmarks hebben laten draaien. Je kan dus ook niet zomaar onze resultaten vergelijken met die van anderen.

In gebruik nemen

Je kan pas een goed oordeel vellen als je een toestel goed kent. Elk toestel zal daarom door de redacteur als daily-driver in gebruik genomen worden. Dat wil zeggen dat we onze simkaart in het toestel steken, en het minstens één week intensief gebruiken (zie batterij).

Batterij

Wanneer we de smartphone in gebruik nemen is AccuBattery één van de eerste apps die we installeren. Deze app houdt per dag bij hoe de batterij presteert en is daarom een goede aanvulling op onze persoonlijke indrukken van de autonomie. De praktijk zegt uiteraard veel meer dan cijfertjes. Uiteindelijk wil je vooral weten of de batterij het een dag uithoudt op één laadbeurt. Daarom beoordelen we de autonomie als volgt:

 • Heel goed = meer dan een volledige dag op één laadbeurt
 • Goed = een volledige dag - ‘s morgens tot ‘s avonds - op één laadbeurt
 • Niet goed = je moet tijdens de dag de smartphone alweer aan de lader hangen

Tijdens de reviewperiode gebruiken we het toestel meestal heel intensief (we testen tenslotte niet enkel de batterij) en daarom kan het zijn dat onze scherm-aan-tijd (SOT: screen-on-time) lager ligt dan gemiddeld. We nemen altijd één dag waar we het toestel zouden gebruiken alsof we het normaal gebruiken (dus zonder tests) en vertellen je dan ook hoe zo’n dag eruit ziet. Het resultaat van die dag geeft je het beste idee hoe goed de batterij presteert.

Prestaties

Smartphones presteren vaak heel gelijk, omdat ze dezelfde specificaties hebben. De verschillen zitten het vaakst in de software en hoe de software is afgesteld op de hardware.

We gaan vooral uit van ons gevoel en ondersteunen dat gevoel met de resultaten van de Benchmarks. We hebben vaak ook toestellen op de redactie liggen die direct concurreren met het toestel dat we testen, op die momenten zullen we ze dan ook naast elkaar leggen om te vergelijken.

Dat doen we door apps te openen, door de menu’s te swipen, enzovoort. Tijdens het gebruiken van de smartphone houden we ook bij hoe vaak we een hapering en vertraging tegenkomen. We spenderen ook tijd aan het testen van grafisch zware games, want deze geven ook een goed beeld hoe krachtig een toestel is. We installeren en spelen daarom de volgende games:

Daarbij spelen we ook nog een paar games die in de top 100 populairste spelletjes staan, zoals een Candy Crush Friends Saga. Vooral belangrijk omdat deze spelletjes door de meeste mensen gespeeld worden en om te zien of ze vlot draaien (vooral belangrijk bij goedkopere toestellen).

Scherm

Het beoordelen van de schermkwaliteit is het lastigste onderdeel van de review. We beschikken immers niet over apparatuur om objectieve metingen te doen. Hier teren we dan ook op de ervaring die de reviewer heeft, en de toestellen die we in ons bezit hebben om te  kunnen vergelijken.

Hoewel heel wat zaken bij schermen subjectief zijn, kunnen we steeds een goed oordeel vellen over het scherm door kleine testjes uit te voeren.

We openen Google Chrome en kantelen het scherm, om te kijken wanneer we kleurvervormingen zien en kijken wanneer tekst niet meer duidelijk leesbaar is.

We checken of de schermhelderheid laag genoeg gaat, zodat we niet verblind worden als we het toestel ‘s avonds in bed gebruiken. Ook gebruiken we het scherm buiten en liefst in direct zonlicht om te zien of het helder genoeg kan, zodat je op een zonnige dag nog steeds kan lezen wat er op je scherm staat.

We gebruiken hoge resolutie foto’s om te kijken naar de scherpte (pixel peeping) en kleurweergave.

Camera

Dit is één van de moeilijkste onderdelen van een smartphonereview. Want dit vraagt veel ervaring en een goed oog voor detail! We bekijken de gemaakte foto’s altijd op een computerscherm met hoge resolutie. Het is pas dan dat je het werkelijke resultaat ziet van de kwaliteit van een foto gemaakt met een smartphone.

Met slechts een handvol foto’s kan je geen goed beeld krijgen van de kwaliteit van de camera. Daarom nemen we elke dag verschillende foto’s van verschillende situaties onder verschillende (licht)omstandigheden. Om het uiteindelijke oordeel te vellen, bekijken we hoe de camera presteert:

- buiten in goed daglicht

- buiten in de natuur

- buiten van gebouwen

- buiten in de schemer en als het donker is

- binnen met zowel goede als minder goede belichting

Foto’s worden hoofdzakelijk in de automatische modus gemaakt. Dat is immers hoe de meeste mensen foto’s nemen. We bekijken natuurlijk ook de verschillende functies binnen de camera, zoals nachtmodus, HDR, portret, enzovoort. We proberen indien mogelijk, gelijktijdig met het reviewtoestel, ook met een concurrerende smartphone een foto te nemen. Een vergelijkende foto wordt steeds op dezelfde moment, onder dezelfde lichtomstandigheden gemaakt.