Woordspel Wordle is een internethit, zo speel je de Nederlandse versie

Woordspel Wordle is een internethit, zo speel je de Nederlandse versie

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Wordle is momenteel een hit op Twitter, iedereen speelt dit woordspelletje. Wat is Wordle en waarom is het zo populair? Kan je het ook in het Nederlands spelen? Androidworld geeft antwoord.

Wat is Wordle?

Wordle is een woordspelletje dat je in de browser op je telefoon of je Chromebook kunt spelen. Je kunt het vergelijk met Lingo, want ook in dit woordspel moet je een woord met vijf letters raden. Je begint dus met het typen van een willekeurig woord van vijf letters. Zie je vervolgens letters in een geel vierkant? Die letters zijn goed maar staan nog niet op de juiste plek. Een groen vakje betekent dat de letter juist is én op de juiste plek staat.

Vanuit daar ga je verder met het raden van het juiste woord. Net zo lang totdat je het woord geraden hebt. Maar pas op, je hebt maar zes pogingen om het correcte woord te raden. Heb je het woord geraden? Dan kan je het resultaat delen op Twitter of op andere sociale netwerken of chatapps. Je krijgt iedere dag één kans om mee te doen. Er komt dus dagelijks maar één woord beschikbaar om te raden.

Wie heeft Wordle bedacht?

Software-engineer Josh Wardle uit Brooklyn. Wordle is afgeleid van zijn achternaam. Volgens New York Times is het woordspel ontstaan uit liefde. Wardle maakte het spelletje namelijk voor zijn geliefde, om samen de tijd te doden tijdens de pandemie. Na een paar maanden samen spelen, nodigden ze in een WhatsApp-groep wat familieleden uit. Op 1 november speelden 90 mensen. Ruim twee maanden later, speelden meer dan 300.000 mensen het woordspelletje.

Wordle legt uit hoe Wordle werkt

Wordle legt uit hoe Wordle werkt

Waarom is Wordle zo populair?

Volgens onze collega's van IGN Benelux heeft dat te maken met de eenvoud van het spel. Redacteur Tom

legt uit: "Wat mij persoonlijk erg aanspreekt is dat je slechts één keer per dag dit spel kunt spelen. Daarmee heb je een korte afleiding van een paar minuten, maar je bent er geen uren aan kwijt. Met veel andere spellen ben je vaak continu bezig om alles bij te houden. Bij Wordle is het simpel. Je speelt het spel, deelt je score en gaat verder met wat je op dat moment aan het doen was."

Is er een Nederlandstalige versie van Wordle?

Ja, Woordle. Binnen één dag had een Nederlandse student al een Nederlandstalige versie van het online woordspel gemaakt, meldt RTL Nieuws. De insteek is hetzelfde: raadt een vijfletterwoord in zes beurten of minder.

Volgens Tom is de game ook populair omdat iedereen het een gedeelde ervaring is. Deelnemers spelen namelijk tegelijkertijd het spelletje, en delen hun resultaten. Een account aanmaken of een app downloaden is niet nodig, en Wordle biedt voldoende uitdaging. Hoelang Wordle een hype blijft weet niemand. Wij blijven in ieder geval spelen, en scores delen.

Heb jij Wordle of Woordle al eens gespeeld? Wat vind je ervan? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Woordspel Wordle is een internethit, zo speel je de Nederlandse versie

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk