Google Stadia: 9 prangende vragen beantwoord in eerste Reddit AMA

Google Stadia: 9 prangende vragen beantwoord in eerste Reddit AMA

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Stadia AMA

Met Stadia neemt Google voor het eerst aanstalten in de gaming-industrie met een compleet nieuw concept dat het aanschaffen van eigen hardware overbodig maakt. Met Stadia gebruikt Google de kracht van zijn datacenters om jouw games te laten werken, en op zowat elk scherm in je huis te toveren dat over een internetverbinding beschikt.

Onlangs vertelde Google al een heleboel details over het nieuwe platform in de eerste Stadia Connect, dat is een informatie livestream met nieuws over Stadia. Je leest hier alles over de werking van Stadia. Nu trok Andrey Doronichev, director of product voor Stadia, naar Reddit om prangende vragen over Stadia te beantwoorden in de eerste AMA (Ask Me Anything).

1. Gratis spellen

Doronichev kreeg erg veel vragen te verwerken omtrent gratis spellen. Allereerst werd er gevraagd naar de komst van gratis games als League of Legends, Fortnite en Apex Legends.

"Ik hoop dat er een reeks gratis te spelen games in de komende maanden worden aangekondigd, maar ik kan geen titels delen nu."

Een tweede vraag ging over spellen die deel uitmaken van het Stadia Pro-abonnement, zoals Destiny 2. Abonnees van Stadia Pro krijgen in ruil voor 9,99 euro per maand toegang tot enkele betalende games die voor hen gratis te spelen zijn. Is de Pro-formule dan zoals een 'Netflix voor games'?

"Om eerlijk te zijn, Stadia is geen 'Netflix voor games' zoals sommigen ernaar verwijzen. Een betere vergelijking zou Xbox Live Gold of PlayStation Plus zijn. De Pro-abonnees krijgen 4K-streaming in HDR en 5.1 surround-geluid, naast exclusieve deals en enkele spellen die gratis te spelen zijn. Ze zullen ruwweg één gratis spel per maand kunnen spelen, te beginnen met Destiny 2."

Destiny 2

Vervolgens volgde de vraag of de gratis spellen voor Pro-abonnees enkel worden toegevoegd of ook kunnen verdwijnen uit de bibliotheek.

"Zolang je een Stadia Pro-abonnee bent, worden er enkel games toegevoegd."

Wat dan als je je abonnement opzegt, verdwijnen dan alle games die je hebt ontgrendeld uit je spelbibliotheek inclusief je voortgang?

"Je blijft toegang behouden tot alle Pro-spellen die je kreeg wanneer je een abonnee werd, maar je krijgt geen toegang tot nieuwe spellen die worden aangeboden aan Pro-abonnees in de periode waarin je niet langer abonnee bent."

2. Ondersteuning voor bluetooth-geluid via Stadia Controller

Met de komst van Stadia lanceert Google ook een eigen Controller, al kan je Stadia ook gebruiken met bijvoorbeeld je PlayStation-controller of toetsenbord en muis. Als je de controller gebruikt in combinatie met een headset, dan kan je die aansluiten via de controller, maar kan dat ook draadloos via bluetooth?

"De Stadia Controller komt met een audiojack voor bedraad geluid, maar hij zal geen geluid ondersteunen via bluetooth bij de lancering in november."

Stadia Controller

3. Komt er een chatplatform voor Stadia?

Veel gaming-platformen geven je de mogelijkheid om niet alleen met elkaar te communiceren via spraak door middel van headsets, maar ze hebben ook meteen een chatdienst ingebouwd. Komt die er ook in Stadia?

"Bij de lancering zal je je vriendenlijst kunnen beheren, groepen kunnen maken [voor multiplayer-spellen] en via spraak kunnen communiceren."

4. Zal Stadia met mods werken?

Mods is in dit geval geen afkorting voor 'moderators', maar wel voor 'modificaties'. Mods zijn toevoegingen en aanpassingen in games die voor en door spelers worden gemaakt om de spelbeleving aan te passen. Krijgt Stadia ondersteuning voor mods?

"Niet in november, maar we willen het graag toevoegen in de toekomst. We werken samen met ontwikkelaars [van games] om de beste manier te vinden om dit implementeren."

Productfoto's van de Founder's Edition

5. Komt Stadia naar NVIDIA Shield, Chromecast en alle Android-telefoons?

Google Stadia zal werken vanaf de Chrome-browser op je pc, via Chromecast Ultra op je televisie en met telefoons uit de Pixel 3- en Pixel 3a-reeks. Google heeft verklaard dat het na de lancering van Stadia in november nog veel meer platformen aan dat lijstje kan toevoegen. Wat met de NVIDIA Shield Android TV-box en andere versies van Chromescast?

> Over Nvidia Shield:

"Zodra de technologie er klaar voor is, zullen we meer toestellen ondersteunen. Te beginnen met de meest populaire apparaten."

> Over Chromecast:

"We starten met Chromecast Ultra omdat we ergens moesten beginnen, en omdat die een 4K-ervaring in volle glorie op Stadia ondersteunt. Er komen in de toekomst meer opties voor gamers die hun televisie willen gebruiken."

> Over Android-telefoons:

"We willen volgend jaar meer toestellen ondersteunen. Ik wil heel graag dat Stadia spelen op termijn mogelijk wordt op elk mobiel platform, waaronder Android en iOS. Het is een technische uitdaging en dat zal tijd vergen. We moeten ergens beginnen, dus starten we met de toestellen die we kennen en die een optimale ervaring zullen leveren - onze Pixel-telefoons."

Google Stadia: 9 prangende vragen beantwoord in eerste Reddit AMA

6. Krijgt Stadia achievements in games?

Achievements of 'prestaties' in games ontgrendelen, vormt een extra uitdaging en motivatie voor gamers. Op Reddit werd daarom de vraag gesteld of achievements ook op Stadia zullen werken.

"Natuurlijk hebben iets dat vergelijkbaar is met andere platformen. Het zal niet meteen bij de lancering beschikbaar zijn, maar het wordt iets later toegevoegd."

7. Ondersteuning voor schermresoluties

Veel gamers hebben een ultra-wide monitor op hun bureau die een meer breedbeeld-ervaring oplevert. De vraag werd gesteld of de Stadia ook resoluties zal ondersteunen die minder vaak voorkomen.

"De meest gebruikte resoluties worden als eerste in november toegevoegd, omdat we eerlijk gezegd ergens moeten beginnen. Je mag meer resoluties verwachten wanneer Stadia voor iedereen live gaat [in 2020]."

Stadia 8K

8. Samenwerking met Steam

Veel gamers hebben alvast een digitale bibliotheek van games via een ander platform van games opgebouwd, bijvoorbeeld: in de PlayStation Store, of voor pc-gamers in Steam. Die games zullen zij niet via Stadia kunnen spelen. Er werd daarom gevraagd of Google een samenwerking plant met Steam om ook die spellen speelbaar te maken op Stadia. Andrey Doronichev gaf een eerder mysterieus, maar opmerkelijk antwoord op die vraag.

"Goede vraag! Mijn PR-collega zal woest op me zijn. We onderzoeken altijd de mogelijkheden om Stadia tot een betere plaats voor gamers te maken."

9. Cross-platform spelen

Stadia is een compleet nieuwe dienst en veel gamers hebben thuis een stevige gaming-pc of een spelconsole staan. Er werd gevraagd of het mogelijk is om met vrienden op andere platformen eenzelfde spel te spelen, ofwel cross-platform spelen.

"We houden van cross-platform en willen het graag in elk spel zien. Zowel cross-platform als cross-progressie zijn voor ons grote prioriteiten. Het is aan de spelontwikkelaars om cross-platform als cross-progressie mogelijk te maken, maar we doen er alles aan om het mogelijk te maken."

Stadia games

Conclusie

We hebben meer bijgeleerd over Googles beleid rond gratis spellen, een kleine hint naar een samenwerking met Steam, achievements en meer. Daarnaast blijkt vooral dat Google voor een grote technische uitdaging staat met Stadia, en dat er vooral gefocust wordt op de kwaliteit van de ervaring. Het bedrijf wil niet in één klap Stadia op elk platform lanceren alvorens het zeker weet dat gamers een goede ervaring krijgen. Anderzijds lijken Googles ambities voor Stadia eindeloos. Of het bedrijf die plannen ook kan waarmaken, zal blijken bij de lancering in november en de maanden die volgen.

Lees ook: Alles over Google Stadia op IGN

We spraken deze week met Alwin Garside, een netweringenieur en ontwikkelaar, over de technische werking van Stadia. Je leest het artikel hier. Ga jij in november al met Stadia aan de slag met de Founder's Edition, of kijk je liever eerste de kat uit de boom? Misschien zijn er bepaalde factoren die je afschrikken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk