Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Van Tetris naar PUBG

Top 5 mobiele games en het succes van de mobiele game-industrie

· 20 november 2018

In de jaren '70 kwam de mobiele telefoon in opkomst, een uitvinding die ons leven drastisch zou veranderen. De functie(s) van de mobiele telefoon waren tientallen jaren onveranderd; je kon ermee bellen. Pas in de jaren '90 kwam de ontwikkeling in een stroomversnelling terecht en namen de functies exponentieel toe.

Entertainment was een van die nieuwe functies die in de jaren 90 opdoemde, in de vorm van de eerste mobiele videogame, Tetris. Het was revolutionair en luidde het begin van de mobiele gameindustrie in, dat inmiddels is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. In dit artikel zoomen we in op de opkomst, omvang en het succes van deze alsmaar groeiende business.

Dit artikel is geschreven door Pim de Vries, redacteur voor IGN Benelux.

Opkomst

Tetris was de game waar het allemaal mee begon. De Hagenuk MT-2000 was het mobiele apparaat waar deze succesvolle game als eerste op verscheen. Een paar jaar later kwam er met Nokia nog een klassieker bij, Snake. Beide games waren zeer populair (en zijn dat nog steeds) en dit was het startschot voor de mobiele game-industrie. Voor ongeveer tien jaar lang maakte deze mobiele games weinig ontwikkeling door. Mobiele telefoons waren in die tijd standaard uitgerust met enkele spelletjes, die vaak erg simpel in elkaar zaten en niet goed speelbaar waren op die kleine schermpjes.

Toen Apple in 2007 de eerste iPhone met de bijbehorende App Store introduceerde en later ook Androidtoestellen de Android Market (nu: Play Store), schoot de industrie door het plafond. Aangezien bedrijven, dankzij de App Store en Play Store, games voor de iPhone- en Androidtoestellen konden ontwikkelen en daar ook nog geld aan verdienden, was er een lucratieve markt geopend die tot op de dag van vandaag blijft groeien.

Android Market

Android Market van vroeger

Microtransacties

Mobiele games zijn meestal een stuk eenvoudiger dan games op andere platforms, met name in de begindagen van de smartphone was dit het geval. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste games gratis te downloaden zijn. Toch harkt de mobiele gameindustrie jaarlijks miljarden euro’s binnen, allemaal dankzij een ingenieus verdienmodel. De razend populaire games Candy Crush en Angry Birds zijn heer en meester in het uitbaten van dit verdienmodel. Deze games hebben in veel opzichten de gamewereld weten te vernieuwen. Zo wordt het verdienmodel, waar deze games rijk mee zijn geworden, door bijna alle grote gameontwikkelaars overgenomen.

Dit verdienmodel, beter bekend als microtransacties, houdt in dat spelers kleine in-game aankopen kunnen doen om bijvoorbeeld in het geval van Candy Crush een moeilijk level te kunnen passeren. Veel grote gameontwikkelaars als EA, Rockstar en Epic Games zagen dit succes en verwerkten het in hun eigen games. Inmiddels zijn microtransacties zo lucratief, dat grote AAA-games meer geld verdienen aan deze in-game aankopen dan aan de verkoop van de game zelf.

Micro-transacties

Microtransacties

Omvang mobiele games

Het verslavende karakter in combinatie met de laagdrempeligheid van deze mobiele games, ligt aan de basis van het succes. En dit succes is ook goed terug te zien in het marktaandeel van de game-industrie. Het mobiele games segment zorgt, in 2017, met 50,4 miljard dollar voor de meeste omzet, dit is goed voor een marktaandeel van 43% van het totaal. Bovendien is dit segment, met een toename van 19,3%, het meest gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor volgens de berekeningen van Newzoo. Naar verwachting zal de groei ook komende jaren doorzetten. Redenen hiervoor zijn het groeiend aantal mensen dat beschikking heeft tot een smartphone, de laagdrempeligheid van mobiele games en het feit dat steeds meer grote gameontwikkelaars hun games ook als een mobiele versie uitbrengen.

Mobiele games op dit moment

Inmiddels is de mobiele game-industrie een miljarden business en het aanbod is nogal overweldigend. Volgens cijfers van Mediakix worden er op dit moment 812.000 mobiele games aangeboden in App- en Play-stores. De meerderheid van de smartphonegebruikers speelt zo nu en dan een mobiele game, 62% van de smartphonebezitters heeft in de eerste week na aankoop van hun smartphone een mobiele game geïnstalleerd. Natuurlijk zit er bij die 812.000 games een hoop rommel tussen, maar er zijn ook behoorlijk veel ‘goede’ mobiele games.

Grote gameontwikkelaars brengen steeds vaker hun games uit op mobiele platformen. Zo kun je al Fortnite, PlayerUnknown’s Battlegrounds en Old School Runescape op je mobiele apparaat spelen. Op BlizzCon 2018 kondigde Blizzard de mobiele game Diablo: Immortal aan en Niantic werkt momenteel aan een Pokémon Go-achtige Harry Potter-game. De mobiele games worden steeds complexer en vragen steeds meer capaciteit van je smartphone. Deze trend zien ook smartphoneontwikkerlaars, zoals ASUS die onlangs met de ASUS ROG (Republic Of Gamers) Phone kwam. deze smartphone is speciaal ontwikkeld voor intensief gebruik van apps en games en biedt genoeg capaciteit om complexere games te ondersteunen.

PUBG

PUBG op de ASUS ROG Phone

Top 5 mobiele games

Mobiele games zijn niet meer weg te denken en er is voor iedereen wel iets leuks te vinden. Zo nu en dan ontstaat er een rage rond een game, zoals we in de zomer nog zagen met de Pokémon GO-gekte of toen het spelletje Flappy Birds het gesprek van de dag werd. Vaak zijn die rages maar voor korte duur en weet je na afloop niet meer wat voor game je dan moet spelen. Gelukkig barst het van de goede games, zoveel zelfs, dat er onmogelijk een top 5 lijstje van valt te maken. Maar we gaan het toch proberen, hieronder volgen vijf mobiele games die goed in elkaar zitten en door veel mensen worden geliefd.

Clash Royale

Clash Royale is een bekend spel dat ontwikkeld is door Supercell. In Clash Royale vechten spelers tegen elkaar in verschillende arena’s, waarbij ze gebruik maken van kaarten waarop bepaalde troepen staan afgebeeld. Het doel van het spel is om de drie torens van je tegenstander te vernietigen voordat hij dat bij jou kan doen. Het is een tactisch spel, waarbij ook de nodige behendigheid is vereist. Clash Royale heeft een sterk competitief karakter en er worden dan ook diverse eSports evenementen voor georganiseerd.

Old School Runescape Mobile

Old School Runescape lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, want deze game heeft zijn roots in 2007, toen het nog een PC-game was. Sinds een aantal weken is de game ook in de app- en playstore te vinden. RuneScape Mobile is een 1 op 1-kopie van de desktopgame. Het staat ook niet los van de desktopgame, dus je account op mobile is hetzelfde account waar je die avond nog mee doorspeelt op pc. Gezien dit een gameversie uit 2007 is, heeft je moderne telefoon weinig moeite om alle graphics soepel te laten draaien. Ols School Runescape Mobile is een echte nostalgietrip naar de tijd die je in 2007 in de Gielnor-wereld van Runescape doorbracht. Bekijk hier onze review van Old School Runescape Mobile en lees waarom wij het zo’n goede game vinden.

8 Ball Pool

Ideaal als je thuis geen pooltafel hebt staan, met 8 Ball Pool kun je waar je ook bent een potje poolen. De game is al jaren een van de meest geïnstalleerde apps, en dat is ook niet zo gek, want de gameplay werkt onwijs vloeiend op het touchscreenscherm van je smartphone. Het doel van het spel is simpel, gewoon een potje poolen. Gelukkig is het in de game wel wat makkelijker dan in het echt, waardoor een potje maximaal een paar minuten duurt. Dit spel kun je ook tegen je vrienden spelen, wat het extra leuk maakt.

Playerunknown’s Battlegrounds

Ook wel bekend als PUBG, is een multiplayer schietspel in het populaire Battle Royale genre. De game is beschikbaar op de PC en Xbox One, maar er is dus ook een mobiele versie. In PUBG worden 100 mensen tegelijk op een eiland gedropt, zonder dat ze ook maar iets hebben qua wapens. Het is de bedoeling dat de speler die wapens op het eiland gaat zoeken om vervolgens de andere spelers uit te kunnen schakelen. De persoon die als laatste overblijft wint.

Asphalt 9: Legends

Natuurlijk kan er in dit lijstje geen racegame ontbreken, daarom verdient Aphalt 9: Legends hier zeker een plekje. Met indrukwekkende graphics, soepele mechanics en onwijs veel content, is dit een game die boven alle andere racegames uitstijgt. In deze game race je in 50 verschillende auto’s, die je elk naar eigen wens kunt upgraden. Het spel biedt ook ondersteuning om online tegen andere spelers te racen en wordt maandelijks voorzien van nieuwe updates en speciale race events.

De nieuwste artikelen over Asus ROG Phone

'Dit is de ASUS ROG Phone 2 met Snapdragon 855 Plus'

'ASUS ROG Phone 2 krijgt 120 Hz scherm en verbeterd snelladen'

Bijna alle Asus-telefoons uit Nederlandse winkels gehaald wegens rechtszaak

Google werkt met Unity aan ontwikkelaarskit voor games

Dit zijn de 10 snelste Android-telefoons van 2018 volgens AnTuTu

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (2)
Bezig met laden van reacties...