Stadia is nu een zakelijk Google Cloud-product geworden

Stadia is nu een zakelijk Google Cloud-product geworden

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google heeft zijn zakelijke strategie met Stadia voorgesteld. Stadia is voortaan een onderdeel van de zakelijke Google Cloud-formule voor bedrijven. De focust lijkt steeds minder te liggen op Stadia als gamedienst voor consumenten, ondanks nieuwe inspanningen van Google.

Stadia als zakelijke dienst

Het zat eraan te komen, maar nu lijkt de koers ook echt ingezet. Het team achter het gameplatform Stadia zal de dienst nu in de verf zetten als een extra onderdeel van Google Cloud. Dat zijn de clouddiensten die Google als abonnement aanbiedt voor bedrijven, vergelijkbaar met Microsoft Azure en Amazon Web Services.

Tijdens de Google for Games Developer Summit maakte het bedrijf bekend dat het meer bepaald gaat om de functie 'Immersive Stream for Games'. Dat is de mogelijkheid voor bedrijven om games aan te bieden aan klanten die dan meteen speelbaar zijn via cloudgaming. Dat werkt via Stadia, ook al is die naam nergens te bespeuren bij de ervaring. Er is ook geen enkele integratie met de gamedienst Stadia. De Amerikaanse provider AT&T heeft zo vorig jaar al de game 'Batman: Arkham Knight' aangeboden en Google hoopt nog meer bedrijven aan te trekken met zijn Immersive Stream for Games.

Deze nieuwe zet van Google past volledig binnen de geruchten dit jaar die stellen dat de focus bij het Stadia-team nu vooral ligt op de zakelijke markt. Toen raakte zo bekend dat ongeveer 20 procent van het Stadia-team nog werkt aan de gamedienst voor consumenten. Stadia reageerde toen op die geruchten en stede dat het team wel degelijk hard werkt aan toekomst voor het platform. Er zouden dit jaar 100 nieuwe games bijkomen op het platform.

Stadia is nu een zakelijk Google Cloud-product geworden

Meer games aantrekken

Het grootste probleem van Stadia is het aanbod van games wat nog erg schaars is als je vergelijk met andere gameplatformen. Toch doet Google we inspanningen om meer game-uitgevers te overtuigen om hun games naar Stadia te brengen. Google begeleidt ontwikkelaars daarbij, maar het gaat ook nog iets anders doen.

Het werkt aan een manier om games voor Windows te spelen met Stadia, dat raakte bekend bij een online-conferentie. Stadia is gebaseerd op Linux en nu werkt het bedrijf aan een manier om Windows-games rechtstreeks op Linux te laten werken. Het gaat om een eigen oplossing van Google en dus niet om een bekende compatibiliteitslaag zoals de bekende Proton-software. De bedoeling is dat het nog makkelijker wordt om pc-games op Stadia uit te brengen.

Anderzijds is ook Stadia niet het enige product die profiteert van compatibiliteit met Windows-games, want het kan ook een rol spelen bij de integratie van Steam voor Chrome OS. Google wil Chromebooks aantrekkelijk maken voor gamers door de Steam te laten werken, alleen werkt de meerderheid van de games op Steam enkel voor Windows. Chrome OS is net als Stadia gebaseerd op Linux.

Gerelateerde artikelen

Geen investeringen

De vraag is of Google met dergelijke inspanningen ook echt het verschil maakt voor Stadia, want het is een feit dat het bedrijf ook weinig geld uitgeeft om gameuitgevers te overtuigen. Google is gestopt met het uitbrengen van eigen games en ook van exclusieve titels die door derden zij gemaakt, is nauwelijks sprake.

Google heeft ten slotte tijdens zijn Games Developer Summit bekend gemaakt dat gamers voortaan door de Stadia-winkel van games kunnen bladeren zonder in te loggen met een Google-account. Daarnaast ondersteunt het platform ook demo's van een game met tijdslimiet. Eerder waren er al gratis trials voor games op Stadia.

Wat denk jij? Zal de zakelijke markt nu de nieuwe focus worden voor Stadia, of zal Google de dienst voor consumenten alsnog nieuw leven inblazen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over Stadia
Stadia

Stadia

Stadia is het nieuwe cloudgebaseerde gamingplatform van Google, waarmee je je favoriete populaire videogames direct op verschillende schermen kunt spelen. Googl ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk