Is Google Stadia je geld waard en wat met pc- en consolegamers?

Is Google Stadia je geld waard en wat met pc- en consolegamers?

Google Stadia

Google Stadia gaat van start in november, dat bleek uit de allereerste Stadia Connect van de ontwikkelaars van de nieuwe gamestreamingdienst van Google. Stadia wil gamen toegankelijker maken zonder dat je eigen hardware nodig hebt, zoals een console of gaming-pc. Je streamt naar zowat elk scherm dat in verbinding staat met het internet. Phill Harrison, de general manager en vice president van Google, stelde de verschillende formules van Stadia voor, maar duidelijk is dat enkel spelers die de zogenaamde Founder's Edition vooraf bestellen alvast in november kunnen spelen. Alle andere gamers zullen nog wat geduld moeten koesteren tot begin 2020. Lees alles over de aankondigingen van Stadia in ons verslag van Stadia Connect.

Vanaf 2020 zullen alle andere gamers gratis met Stadia in Full HD-resolutie kunnen streamen als ze games eerst aanschaffen via het platform. Wil je in 4K streamen, dan betaal je maandelijks 9,99 euro en krijg je toegang tot een veranderende bibliotheek van games die je kan spelen. Voorlopig is enkel toegang tot de volledige collectie van Destiny 2 aangekondigd voor Stadia Pro, maar meer spellen zouden volgen.

Productfoto's van de Founder's Edition

Inhoud Founder's Edition

Met Founder's Edition haal je een pakket in huis dat volgens Google het ultieme starterspakket is voor wie met Stadia aan de slag wil gaan. Founder's Edition is exclusief in de Google Store te koop voor 129 euro en het bevat het volgende:

> Chromecast Ultra (normale prijs: 79 euro)

> Stadia Controller in speciale nachtblauwe kleur (normale prijs voor de witte Stadia-controller: 69 euro)

> Drie maanden lang een Stadia Pro-proefabonnement voor jou en één vriend (normale prijs voor twee Stadia Pro-abonnementen gedurende drie maanden: 59,94 euro)

Waar voor je geld

Als je even de optelsom maakt, dan haal je een pakket in huis ter waarde van 207,94 euro. Laat je de prijs voor de Stadia Pro-proefabonnementen weg, dan is de deal nog altijd 148 euro waard. Natuurlijk weet nog niemand wat de toekomst echt brengt voor Stadia, want zoals we hier op Androidworld al aanhaalden heeft Google nog een aantal belangrijke uitdagingen voor zich.

Stadia Controller

Phil Harrision op het podium bij de onthulling van Stadia

Stel dat de dienst er maar niet slaagt om het grote publiek aan te spreken en de bibliotheek aan beschikbare spellen blijft erg beperkt, dan zou je kunnen stellen dat enkel de Chromecast Ultra in de deal zijn waarde behoudt. Al moeten we daar wel bij vermelden dat Stadia als een betalende dienst van Google, anders dan bij sommige gratis diensten, wel op erg veel investeringen en inspanningen zal kunnen rekenen, dat benadrukte Harrison recent in een interview. Daaruit kunnen we afleiden dat Google Stadia in geen elk geval zomaar zal opgeven.

Verlaagd risico

Natuurlijk zijn er nog andere manieren om Stadia te gebruiken, waarbij je wacht tot volgend jaar, maar ook minder wordt blootgesteld wordt aan mogelijke risico's. Een product of dienst pre-orderen alvorens die in zijn volwaardige vorm is getest, brengt namelijk altijd wel een vorm van risico met zich mee.

Vanaf volgend jaar kan je zowel Stadia Base als Stadia Pro gebruiken in combinatie met je bestaande controllers. Je kan daarvoor een Xbox- of PlayStation 4-controller gebruiken, of je neemt muis en toetsenbord erbij, dus de Stadia-controller is dan geen vereiste meer.

Productfoto's van de Founder's Edition

De Chromecast Ultra kan als enige Chromecast streamen in een 4K-resolutie

Streamen kan volgend jaar gewoon vanuit de browser of de Stadia-app op nieuwe Pixel-telefoons. Voorlopig werkt streamen naar je televisie enkel met Chromecast Ultra en niet met bijvoorbeeld de Chromecast v3, maar we verwachten dat daar volgend jaar met de lancering van Stadia Base verandering in komt. In dat geval is ook de Ultra-versie bezitten geen vereiste meer.

Stadia voor consolespelers

Als we vervolgens even de berekening maken, dan stellen we vast dat gamers eerder een erg voordelige formule in Stadia vinden. De huidige generatie consoles kost gamers nog steeds zo'n 299 euro voor de volledige prijs, terwijl je met Stadia enkel voor de games betaalt. Sony en Microsoft vragen ook om abonnementsgeld voor gamers die online willen spelen, terwijl online multiplayer gratis is op Stadia. Voor een jaarabonnement ben je in dat geval als consolespeler zo'n 42 euro extra kwijt.

Neem je de Pro-versies van die consoles erbij die gamen in 4K mogelijk maken, dan betaal je zo'n 399 euro, dat is goed voor meer dan drie jaar streamen via Stadia. Belangrijk om te weten is dat ook de volgende generaties van consoles in 2021 voor de deur staan, en enkel zij kunnen op termijn de nieuwste games spelen. Google belooft daarentegen zelf de hardware van zijn datacenters verbeteren, zodat ze de laatste spellen kunnen draaien.

Beelden van de controller en de nieuwe detailsEen verbinding van minimaal 10 Mbps is een vereiste voor Stadia

Stadia voor pc-gamers

Ben je een een pc-gamer dan heb je waarschijnlijk en afhankelijk van de games die je speelt, een behoorlijke investering gedaan in een pc die klaar is voor de toekomst. In dat geval heb je misschien 1200 euro of meer betaald aan je eigen hardware. Voor datzelfde bedrag kan je 10 jaar lang in 4K streamen met Google Stadia. In een periode van 10 jaar zal je meer dan waarschijnlijk ook herstellingen en upgrades moeten uitvoeren om je eigen hardware op peil te houden.

Toch heeft Stadia los van het hele prijsgegeven ook minder goede kanten die in de meeste gevallen te maken hebben met het aanbod aan spellen. Lees daarvoor onze opinie over de sterktes en zwaktes van Google Stadia.

Wat denk jij van Google Stadia? Is het wat voor jou, of zie je nog steeds meer voordelen in gamen via een pc of spelconsole? Overweeg je misschien de Founder's Edition, of wacht je liever tot volgend jaar zodat je je eigen controller kan gebruiken? Heb je nog vragen voor ons over Stadia? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Google Stadia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer