Google Stadia gamestreamingplatform: kracht en vereiste internetsnelheid

Google Stadia gamestreamingplatform: kracht en vereiste internetsnelheid

Stijn Wanders

door Stijn Wanders

Laatst geüpdatet

Resolutie en framesnelheid

In de keynote sloof Google zich uit door te claimen dat je met Stadia games kan streamen op 1080p met een framesnelheid van 60 frames per seconde. Dit was echter niet alles; Google gaf ook aan dat het mogelijk is om met een 4K-resolutie te spelen, en dat hij zelfs werkt aan 8K met 120+ fps-ondersteuning. Vanzelfsprekend roept dit bij iedereen grote vraagtekens op wat betreft internetsnelheid. Om zulke resoluties en framesnelheden te streamen, lijk je verplicht te zijn een uitzonderlijk goede internetverbinding te hebben.

Stadia 8K

Dit lijkt gelukkig mee te vallen, als we de cijfers van Google moeten geloven. Phil Harrison, VP van Google, heeft in een interview meer informatie gegeven over de vereisten van Stadia. “Om 1080p met 60 frames per seconde te behalen, heb je ongeveer 25 megabits per seconde nodig,” zei Harrison over de testen die het bedrijf in oktober heeft uitgevoerd. “In feite gebruiken we zelfs minder dan dat, maar dat is waar we onze aanbevolen vereisten op vastleggen.” Om met een 4K-resolutie te spelen, zou een snelheid van 30 mb/s genoeg moeten zijn. Als je beschikt over een lagere internetsnelheid dan dat, wordt de kwaliteit wat verlaagd. Desalniettemin is het maar de vraag of de meeste mensen wel zitten te wachten op lage resoluties en framesnelheden.

Kracht

Als kers op de taart zegt Google ook dat Stadia vele malen krachtiger zou zijn dan een Playstation 4 Pro of een Xbox One X. Stadia zou op 10,7 teraflops draaien, terwijl dit aantal significant lager is bij de genoemde consoles. Zo draait de PS4 Pro op 4,2 GPU teraflops en de Xbox One X op 6. Hoe hoger het getal, hoe sneller en soepeler zware dynamische processen verlopen. Google Stadia lijkt dus veelbelovend te zijn op prestatiegebied, gezien hij tweemaal krachtiger is dan de PS4 en Xbox bij elkaar.

Stadia GPU

Ondanks alle getallen erg goed in orde lijken, blijft het de vraag hoe goed de service in de praktijk werkt als vele miljoenen spelers er gebruik van maken. Het is erg interessant om te zien of Stadia inderdaad zo goed zal presteren en of de service grote bewegingen in de gamesector met zich mee zal brengen.

Gaat Stadia invloed hebben op jouw gamegedrag? Stem mee in onze AW Poll.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk