Google Stadia gamestreamingplatform aangekondigd: dit moet je weten

Google Stadia gamestreamingplatform aangekondigd: dit moet je weten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Stadia gamestreamingplatform

Google heeft in zijn keynote een nieuw gamestreamingplatform genaamd Stadia aangekondigd. Dit platform is ontstaan uit Project Stream en het project met codenaam 'Yeti' en moet de concurrentie aangaan met NVIDIA (GeForce Now) en Sony (PlayStation Now). Google wil het platform voor iedereen beschikbaar maken zodat je alle games overal kunt spelen. Stadia is geschikt voor gamers, voor ontwikkelaars, voor YouTube Creators en voor mensen die graag naar games kijken.

Google CEO Sundar Pichai deed de aankondiging ondanks dat hij geen grote gamer is (maar wel van cricket houdt). Gelukkig zijn er volgens Pichai voldoende mensen met veel kennis van games maar ook van kunstmatige intelligentie (AI) binnen Google. De combinatie tussen deep mind, cloud computing en gaming is een grote stap voorwaarts en Stadia verbindt dit alles, aldus Pichai.

Stadia Controller

Nieuwe Stadia-controller

Games streamen vanuit de Chrome-browser

Met dit nieuwe volwaardige gamestreamingplatform kun je dus AAA-games binnen vijf seconden vanuit de Chrome-browser op je desktop, je Androidsmartphone, Androidtablet of je Android TV/smart-tv streamen. Je hoeft de game niet te installeren want deze wordt gestreamd. Een krachtige gaming-pc is geen vereiste meer, je hebt alleen een snelle internetverbinding en een Chrome-browser nodig. Zware games spelen op een Chromebook of Pixel 3 is hierdoor mogelijk maar streamen naar je smart-tv behoort ook tot de mogelijkheid. Ook een console of mediastreamer is dan niet noodzakelijk. In de toekomst worden meer browsers ondersteund dus het platform zal nog groter worden.

Googles wereldwijde datacenters vormen de rode draad aangezien deze feitelijk het platform zijn. Google belooft game-ontwikkelaars volledige toegang te geven tot deze datacenters, zodat games gemakkelijker in de cloud te bouwen zijn en makkelijker naar gamers gestreamd kunnen worden. Er wordt ook samengewerkt met vele partners zoals Unity en Unreal Engine met als doel het meest flexibele gamestreamingplatform te creëren. Daarnaast is er ouderlijk toezicht zodat ouders kunnen bepalen welke games gestreamd worden.

10,7 teraflops

Stadia zal een 4K-resolutie en 60 frames per seconde ondersteunen. Dit zal in de toekomst opgevoerd worden naar 8K en 120 fps. Onder andere DOOM zal in 4K en 60 fps te streamen zijn via Stadia. Zoals aangegeven maakt Google gebruik van zijn eigen datacenters maar ook een door AMD ontworpen grafische processor die goed is voor 10,7 teraflop. Google vergeleek dit met de PlayStation 4 Pro met 4,2 teraflop en de Xbox One met 6,0 teraflop.

Doom 60fps

Stadia is ontstaan uit Project Stream, een "technische test" gericht op het oplossen van de grootste uitdagingen van het streamen van games vanuit de Chrome-browser. In oktober zagen we het eerste resultaat van dit project naar aanleiding van een samenwerking met game-uitgever Ubisoft. Gezamenlijk hebben ze het mogelijk gemaakt om Assassin's Creed Odyssey op 1080p met 60 fps te streamen vanuit de Chrome-browser. Een beperkt aantal geïnteresseerden mocht een demo van de game testen. Op 15 januari heeft Google de test beëindigd en vandaag zien we voor het eerst het eindresultaat: Stadia.

Stadia beschikbaarheid

Stadia zal dit jaar beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en een deel van Europa. Dan zullen de kosten voor eventuele abonnementen ook bekend gemaakt worden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Games

Dit vind je misschien ook leuk